kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۹۳۱۸
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۷

کلاف سردرگم «برگزیت» و دوئل جانسون و پارلمان انگلیس

با رویارویی اخیر مجلس عوام انگلیس با «بوریس جانسون» و دولتش، بر سر برگزیت، که از سه‌شنبه شب آغاز شد، کلاف سردرگم برگزیت سردرگم‌تر شده است و رویارویی طرفین علیه یکدیگر به تندترین حالت خود رسیده است.


سرویس خبری-

چندی پیش «بوریس جانسون» که قصد داشت دست پارلمان این کشور را از دخالت در پیش‌برد برگزیت کوتاه کند، حکمی از الیزابت، ملکه کنونی انگلیس، گرفت تا پارلمان را چند هفته‌ای تعلیق کند. این‌طور می‌توانست انگلیس را با توافق یا بدون توافق 31 اکتبر (9 آبان) از اتحادیه اروپا خارج کند، بدون مزاحمت پارلمان.
ضربه پارلمان
اما نمایندگانی که از این کار «جانسون» عصبانی بودند، تصمیمی گرفتند تا کار خود را قبل از تعلیق پارلمان با جانسون یکسره کنند. نمایندگان مجلس عوام سه‌شنبه رأی دادند که دستور کار جلسه چهارشنبه(دیروز) شامل ارائه «طرح خروج از اتحادیه اروپا» باشد که توسط یکی از اعضای مخالف دولت پارلمان، مطرح خواهد شد و مورد مذاکره قرار خواهد گرفت. در حین سخنرانی نخست‌وزیر در مجلس(سه‌شنبه)، یکی از اعضای هم‌حزبی او در پارلمان از میان محافظه‌کاران به صف مخالفان در حزب «لیبرال دموکرات» پیوست، در پی کار او 21 تن از نمایندگان حزب محافظه کار(حاکم) که اعضای شناخته شده‌ای همچون نوه چرچیل هم در میان‌شان است، به طرح علیه دولت رأی دادند، که البته یک روز بعد یعنی چهار شنبه هزینه‌اش را با اخراج شدن از حزب متبوع‌شان دادند!
مجلس عوام با این کار طعنه ضمنی به حزب حاکم نیز زد، چرا که طبق رویه معمول دستور کار روزانه مجلس توسط دولت تعیین ‌می‌شد و برنامه کاری دولت همیشه از اولویت برخوردار بود، اما با رأی سه‌شنبه، این رویه در نشست روز بعدش رعایت نمی‌شود.
اما این طرح که ضربه مجلس به دولت است، چیست؟ این طرح شامل الزام دولت به درخواست تمدید مهلت ضرب‌الاجل برگزیت به مدت «سه ماه»، تا پایان ژانویه سال آتی(دیماه 98)، است مگر این‌که در این فاصله، دولت بتواند به توافقی با اتحادیه دست یابد که «مورد قبول و تصویب پارلمان» قرار گیرد. مجلس عوام با این طرح، ابتکار عمل برای برگزیت را عملاً از دست دولت می‌گیرد.
واکنش «بوریس جانسون»
«بوریس جانسون» که سیلی اول را از مجلس سخت خورده بود، در جلسه سه شنبه، آن طور که فرانس24 گزارش می‌کند، تهدید کرد: «آقای رئیس، من انتخابات نمی‌خواهم. مردم انتخابات نمی‌خواهند ولی اگر مجلس عوام فردا به این رأی‌ دهند، مردم مجبورند فردی که قرار است ۱۷ اکتبر برای حل مسائل و پیش‌برد امور این کشور به بروکسل می‌رود را انتخاب کنند». جانسون که قصد دارد، با برگزاری انتخابات زودهنگام، قاعده بازی را به نفع خود به هم بزند، چاره‌ای جز تهدید به برگزاری زودهنگام انتخابات ندارد.
البته همین تهدید او هم با واکنش مخالفان روبرو شده است. رویترز گزارش داده، «کر استارمر» سخنگوی برگزیت حزب کارگر در مصاحبه با رادیو بی‌بی‌سی گفته: «زمانی که جانسون می‌گوید 15 اکتبر (23 مهر) (انتخابات برگزار می‌کنم)، می‌توانم به شما بگویم که در بین همه احزاب مخالف و حتی برخی نمایندگان حزب محافظه‌کار، کسی به او اعتماد ندارد».
واکنش رسانه‌های انگلیسی
باید نشست و دید سرانجام قصه درهم‌پیچیده برگزیت در نهایت به کجا خواهد رسید. اما برداشت رسانه‌های انگلیس از وقایع اخیر شکست سخت «بوریس جانسون» است؛ مثلاً «دیلی میرور» نوشته «جانسون» عنان امور را از دست داد، البته واکنش‌ها در برخی از روزنامه‌های انگلیسی بسیار تندتر بوده است تا جایی که «گاردین» در تیتر خود از «تحقیر» نخست وزیر گفته است.