آغاز جنجالی نشست جی-7 از شکاف میان اعضاء تا درگیری با معترضان
نشست سه روزه گروه هفت دیروز در فرانسه در میان اختلافات شدید داخلی اعضا و تظاهرات مخالفین نظام سرمایه داری و جهانیسازی آغاز شد.
نشست سه روز گروه دیروز در شهر ساحلی «بیاریتز» در فرانسه رسما آغاز شد در مجموع ۲۴ هیئت خارجی همراه با سران «گروه ۷» شامل «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا،
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن، «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس و
«جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا در این نشست حضور دارند. این نشست دیروز در حالی آغاز شد که سایه اختلافاتی مثل موضوع برگزیت، جنگ تجاری آمریکا و چین، بحران هنگ کنگ، روابط بحرانی چین و کانادا و اقدامات نامتعارف جانسون و ترامپ بر سر اجلاس سنگینی میکند. امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه به عنوان میزبان این نشست، خواستار تمرکز رهبران گروه هفت بر سر اموری چون دفاع از دموکراسی، برابری جنسیتی، تحصیلات و تغییرات آب و هوایی شده است؛ وی مقاماتی از آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین را نیز به عنوان مهمان به این مجمع دعوت کرده تا تمام کشورها درخصوص امور مذکور مشارکت داشته باشند.اما به گفته کارشناسان بسیار بعید است مسائل حاشیهای خود را بر دستور کار رسمی نشستها تحمیل نکند.
گروه هفت یا گروه پنج
خبرگزاری رویترز در گزارشی با عنوان «گروه پنج یا گروه هفت؟ ترامپ و جانسون غیرقابل پیشبینی بودن را به نشست فرانسه افزودهاند» نوشت: مسئله برگزیت انگلیس سبب شده پیچیدگیهای بیشتری در جهت جستجوی زمینه مشترک در نشست گروه ۷ که شکافهایی در خصوص مسئله تجارت، ایران و تغییرات آب و هوایی بر آن سایه افکنده، ایجاد شود. بر اساس این گزارش ماکرون، میزبان این نشست به منظور جلوگیری از تکرار شکست مفتضحانه سال گذشته، زمانی که ترامپ با ترک زودهنگام سبب شد نشست در کانادا با بینظمیهایی روبهرو شود، اقداماتی را تدارک دیده است. ستیزهجوییهای پرسابقه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در گردهماییهای چندجانبه -که نشست سال پیش گروه هفت را به نتایجی نامطلوب منتهی کرد- حاکی از آن است که نمیتوان در نشست امسال نیز امیدی برای توافقات قابل توجه داشت. دولت فرانسه تصمیم گرفته تا جهت اجتناب از بروز یک ناکامی دیگر، بیانیه نهایی درباره نتایج نشست ابلاغ نکند.
رویترز همچنین نوشت: یکی از مسائل ناشناخته این است که بوریس جانسون که برای نخستینبار در صحنهای جهانی حاضر میشود، خود را در چه جایگاهی قرار میدهد. در حالی که کمتر از سه ماه مانده تا انگلیس اتحادیه اروپا را با توافق و یا بدون توافق ترک کند، دولت جانسون تمایل دارد تا نظر کاخ سفید را برای توافقات تجاری آتی جلب کند.رویترز در ادامه با اشاره به ترامپ و جانسون به نقل از «فرانسوا هیزبورگ» از بنیاد تحقیقات استراتژیک فرانسه نوشت: ترکیب دو شخصیتی که به خوبی خود را کنترل نمیکنند، یک ترکیب سیاسی ناموزون خواهد بود.
آشپزهای فرانسوی
روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف نیز در گزارشی به برگزاری نشست گروه هفت پرداخت و نوشت: بعید به نظر میرسد نشست گروه هفت سبب صدور بیانیهای مشترک شود؛ زیرا اختلافات عمیقی بین هفت کشور ثروتمند جهان بر سر هر مسئله از برگزیت گرفته تا مسائل تجاری، تغییرات آب و هوایی و چگونگی مقابله با چین، ایران و روسیه وجود دارد. بر اساس این گزارش ماکرون ممکن است برای تلطیف آنچه که انتظار میرود گفتگوهایی بحثبرانگیز باشد به غذاهای خوشمزه فرانسوی متکی باشد. کاخ الیزه
پنج سرآشپز محلی و ماهر را برای آماده کردن غذاهای خاص برای ضیافت نهار و شام در جایی استخدام کرده است که قرار است جدیترین گفتگوها در آنجا انجام شود.
پایگاه اینترنتی شبکه یورونیوز در گزارشی نوشت؛ سران کشورهای عضو گروه هفت برای برگزاری
چهلوپنجمین نشست گروه هفت در میان بالا گرفتن تنش تجاری میان واشنگتن و اتحادیه اروپا گرد هم میآیند و در نتیجه وظیفه سنگینی بر دوش امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه قرار دارد تا نتایج قابل توجهی از این نشست را درباره موضوعات مختلف اعم از مسائل تجاری، ایران و تغییرات اقلیم از این نشست ارائه شود.بنا به نوشته یورونیوز، نشست امسال گروه ۷ خطوط اشتباهات سیاسی، اقتصادی و ایدئولوژیک را که همبستگی کشورهای غربی و همکاریهای بینالمللی میان آنها را در معرض خطر قرار میدهد، بیش از پیش آشکار خواهد کرد. مقامات آمریکایی میگویند ترامپ در این نشست سیاستهای خود در خصوص کاهش مالیات را بار دیگر اعلام خواهد کرد و متحدان واشنگتن را برای پیروی از رویکرد این کشور برای مواجهه با مشکلات اقتصادی تحت فشار قرار میدهد.
اعتراضات
دولت فرانسه برای دور نگه داشتن تظاهرکنندگان از محل برگزاری نشست با هزاران پلیس ضد شورش دسترسی به شهر بیایتز، محل برگزاری این نشست، را قطع کرده نیروهای امنیتی فرانسه همچنین برای اطمینان از امنیت نشست در حدود ۱۳ هزار و ۲۰۰ سرباز و هواپیماهای بدون سرنشین در محل مستقر کردهاند. مقامات امنیتی فرانسه نیز به معترضان اعلام کردهاند که آنان میتوانند مراسم اعتراضی خود را در شهرهای هندایه و ایرون در ۳۰ کیلومتری مرز میان فرانسه و اسپانیا برگزار کنند.با این وجود و بر اساس گزارشها معترضان جلیقه زرد دیروز و در نخستین روز از چهل و پنجمین نشست گروه هفت، دست به راهپیمایی در خیابانهای پاریس زدند.
۵۰ سازمان ضد جهانیسازی نیز در جلسهای موسوم به «ضد نشست گروه ۷» در دو شهر اوندای فرانسه و ارون اسپانیا در نزدیکی مرز دو کشور، به منظور مخالفت با سیاستهای اقتصادی و آب و هوایی که از سوی کشورهای صنعتی پیشرفته دنبال میشود، گردهم آمدند. سخنگوی این نشست اعلام کرد رویکرد نشست گروه هفت این است که نابرابری موضوع اصلی آن باشد، اما در واقع این سیاستهای کشورهای ثروتمند است که نابرابری را ایجاد میکنند و به آن دامن میزنند. شامگاه جمعه نیز مخالفان این نشست و پلیس با هم درگیر شدند. بنا بر آمار رسمی، 17 تن در جریان این درگیری بازداشت شدند. وزارت کشور فرانسه پیشبینی کرده است که روزانه امکان دارد شمار بازداشتیهای اعتراضات نشست گروه 7 به 300 نفر برسد و به همین خاطر سلولهای بازداشتهای احتمالی برای این تعداد آماده شده است.