kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۲۶۱۳
تاریخ انتشار : ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۶

جهان ادعای ترامپ درباره انفجار نفتکش‌ها را به سخره گرفت

آمریکا که طراح اصلی و پشت‌پرده سناریوی حمله به دو نفتکش در دریای عمان و سپس، متهم کردن ایران بود، در این ماجرا کاملا شکست خورد و نتوانست هیچ اجماعی را در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به وجود آورد.



روز پنجشنبه 23 خرداد ماه 2 نفتکش در دریای عمان مورد حمله قرار گرفت. نفتکش «فرونت التر» با پرچم جزایر مارشال و « کوکوکا کارجیس » نیز با پرچم پاناما به ترتیب حامل محموله‌های «اتانول» و «متانول» بودند. این دو نفتکش متعلق به ژاپن و نروژ بودند. هنوز چند ساعت از این حادثه نگذشته بود که آمریکا، عربستان و امارات بدون هیچ دلیل و مدرکی شروع به متهم کردن ایران کردند. این در حالی بود که فرانسه و اتحادیه اروپا اعلام کردند که باید شواهد و مدارک بیشتری در این مورد جمع‌آوری شود.
با این حال، آمریکایی‌ها همه تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا شاید یک اجماع جهانی علیه ایران به وجود آورند.
در همین مسیر، «پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد، در پی حملات به نفتکش‌ها در دریای عمان، دولت آمریکا به دنبال ایجاد اجماعی بین‌المللی است. وی که در جمع خبرنگاران در پنتاگون صحبت می‌کرد، افزود که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا و «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا درباره این هدف توافق دارند. سرپرست وزارت دفاع آمریکا اضافه کرد:« زمانی که شما به اوضاع نگاه می‌کنید، یک کشتی نروژی، یک کشتی ژاپنی، پادشاهی عربستان، امارات متحده عربی و 15 درصد از جریان نفت جهان از طریق تنگه هرمز عبور می‌کند.» وی افزود، بنابراین ما آشکارا باید طرح‌های احتمالی برای شرایطی که اوضاع وخیم‌تر شود ایجاد کنیم. ما همچنین باید حمایت بین‌المللی خود از این اوضاع را گسترش دهیم. پیش از وی، «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا مدعی شده بود که ارزیابی دولت آمریکا این است که ایران عامل این حمله بوده است. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا نیز در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز، مدعی شد که ایران پشت پرده حادثه دریا عمان است.
آمریکا شکست خورد
علاوه‌بر افکار عمومی جهان و محافل سیاسی و رسانه‌ای مستقل، که از همان ابتدا انگشت اتهام را به سمت دستگاه‌های جاسوسی آمریکا و رژیم‌های صهیونیستی و سعودی گرفته بودند، بسیاری از دولت‌های غربی و متحدان منطقه‌ای آنها هم نسبت به روایت آمریکایی‌ها از ماجرای نفتکش‌ها، ابراز تردید کردند و نقش ایران را در این حادثه زیر سؤال بردند؛ سفیر کویت در سازمان ملل که کشورش رئیس‌دوره‌ای شورای امنیت است، در مورد روایت آمریکایی‌ها ابراز تشکیک کرد و گفت:« اثبات این‌که قایق موجود در فیلمی که آمریکایی‌ها منتشر کرده‌اند، متعلق به ایران باشد، سخت است.» «ناتالی توچی» از مشاوران ارشد «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم ضمن ابراز تردید نسبت به ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر دست داشتن ایران در حادثه دو نفتکش گفت: «ما قبل از اینکه کسی را مقصر بدانیم، به ادله موثق نیاز داریم.» این مقام اروپایی با بیان این‌که ایرانی‌ها بازیگرانی بسیار معقول هستند گفت، اینکه آنها در زمان حضور « شینزو آبه »، نخست‌وزیر ژاپن در تهران به یک کشتی ژاپنی حمله کنند، «کار چندان معقولی نیست.» راشاتودی نیز روز جمعه در گزارشی نوشت که با وجود اتهامات واشنگتن عیه ایران، هیچ دلیلی درباره نقش تهران برای حمله به‌تانکرهای نفتی در دریای عمان وجود نداشته و این حادثه مشکوک، به جای کمک به ایران، به آن آسیب می‌رساند.
«برنی سندرز» نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 آمریکا هم ضمن انتقاد از واکنش مقامات دولت ترامپ در مقصر جلوه دادن ایران در حادثه دریای عمان گفت که این حادثه نباید به عنوان «بهانه‌ای برای جنگ» با ایران مورد استفاده قرار گیرد.
اسرائیل پشت پرده ماجرا
اما «منابع دیپلمات عربی» به روزنامه الجمهوریه لبنان گفته‌اند، حمله‌ای که در دریای عمان رخ داد، از حیث زمان وقوع و اهداف، سؤال‌برانگیز است، چرا که، درست زمانی که نخست‌وزیر ژاپن در تهران و حامل پیامی از رئیس‌جمهور آمریکا برای متقاعد کردن ایران به مذاکره بود، نفتکش ژاپنی هدف قرار گرفت. الجمهوریه به نقل از دیپلمات‌های عربی که هویت آنان را فاش نکرد، نوشت: «قطعاً یک جناح تندرو در دولت آمریکا قصد جنگ‌افروزی دارد که دو رکن آن، مایک پمپئو وزیر خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید هستند.»
بر خلاف پمپئو که ایران را مسئول حمله به دو نفتکش در دریای عمان معرفی کرد، دیپلمات‌های عربی گفتند «تا الآن، شواهدی متقن وجود ندارد که نشان بدهد، چه کسی دو نفتکش را هدف گرفته است. از همین روست که باب اتهام‌زنی سیاسی برای بهره‌برداری و فشار بر طرف مقابل، هنوز باز است. همان‌طور که آمریکا ایران را متهم می‌کند که پشت حادثه حمله به دو نفتکش است، اسرائیل را نیز به دلیل امکانات و توانایی‌هایی که دارد، می‌تواند در مظان اتهام باشد، چرا که از بروز هر جنگی میان آمریکا و ایران، اول اسرائیل است که بهره‌مند می‌شود. »
در همین حال، «دومینیک ترینکاند» مقام پیشین فرانسه در سازمان ملل، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ انگلیسی سرعت ارائه مدرک از طرف آمریکا علیه ایران در رابطه با حادثه انفجار نفتکش‌ها در دریای عمان را تعجب‌برانگیز خواند. وی با بیان اینکه شئ پرنده‌ای که گفته می‌شود نفت‌کش‌ها را هدف قرار داده احتمال دارد یک هواپیمای بدون سرنشین یا خمپاره باشد گفت: «در آنچه آمریکا به عنوان مدرک ارائه کرده است نوعی تناقض مشاهده می‌شود. دیگران به مطلب دیگری‌اشاره می‌کنند و آمریکا موضوع دیگری را به عنوان مدرک ارائه کرده است.» وی در ادامه درباره تصاویر ویدیویی سیاه و سفیدی که پنتاگون برای اثبات نقش ایران در حادثه دریای عمان منتشر کرده است، گفت: «از اینکه این مدرک به سرعت ارائه شد متعجب شدم. 16 سال پیش درباره عراق شواهدی در اختیار دیپلمات‌ها در سازمان ملل قرار گرفت که نادرست بودند. به نظرم این نمی‌تواند مدرک باشد.» این مقام پیشین فرانسوی افزود: «جنگ طلبان دولت آمریکا به دنبال افزایش تنش در منطقه هستند و این بسیار خطرناک است و به نظر می‌رسد آنها منافعی از تنش‌آفرینی در منطقه دارند. آمریکا در منطقه از توافق‌ها تبعیت نمی‌کند و خواهان محاصره و تحریم ایران است.» اظهارات «دومینیک ترینکاند» پس از آن بیان می‌شود که فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا موسوم به سنتکام روز جمعه با انتشار فیلم بی‌کیفیتی که زمان و مکان آن مشخص نیست مدعی شد این فیلم یک قایق سپاه پاسداران را نشان می‌دهد که در حال جدا کردن یک مین عمل‌نکرده از بدنه یکی از نفتکش‌های حادثه‌دیده است.
موضع گیری ژاپن
از سوی دیگر، خبرگزاری ژاپنی کیودو دیروز گزارش داد که توکیو سرگرم جمع‌آوری اطلاعات بیشتر درباره حمله به دو نفتکش در دریای عمان است. براساس این گزارش، یکی از دو نفتکش مذکور توسط یک شرکت ژاپنی اداره می‌شود. وزیر حمل‌ونقل ژاپن روز جمعه، اعلام کرده بود، ما هنوز نفهمیده‌ایم چه کسی این حمله را انجام داده و چرا انجام داده است. یک مقام ژاپنی دیگر نیز گفته که الان خیلی زود است نتیجه‌گیری کنیم چه اتفاقی افتاده است و توکیو هنوز هیچ تاییدیه‌ای درباره اینکه چه کسی و چرا این حمله را انجام داده است، در دست ندارد.
افشای نقش امارات
از سوی دیگر، حساب توییتری «بدون ظل» منتسب به یک افسر اطلاعاتی اماراتی که به افشاکننده اسرار سیاسی مشهور است، از دست داشتن امارات در حمله به دو نفتکش در دریای عمان در روز پنجشنبه خبر داد. به گزارش باشگاه خبرنگاران، وی روز پنجشنبه در حساب خود نوشت:« دستگاه اطلاعاتی امارات در پشت پرده هدف قرار گرفته شدن کشتی‌هاست و روز پنجشنبه برای دومین بار کشتی‌ها را هدف قرار داده است.» وی علت این کار را وادار کردن ایران به پذیرفتن گفت وگو با آمریکا اعلام کرده است تا با این کار دونالد ترامپ در انتخابات آینده پیروز میدان شود. این فرد با نام مستعار «بدون ظل» (به معنی بدون سایه) که خود را افسر دستگاه اطلاعاتی امارات معرفی کرده است و بیش از 200 هزار دنبال‌کننده دارد در ادامه نوشته است که اگر ایران گفت وگو را نپذیرد عملیات تروریستی بیشتری برای فشار بر این کشور و موافقت برای مذاکره اتفاق خواهد افتاد.