سودان دوباره ناآرام شد /ارتش کشتار مردم را از سر گرفت
همزمان با آغاز موج تازهای از اعتراضات خیابانی علیه نظامیان کودتاچی در سودان، ارتش این کشور به جای پذیرش خواستههای مردم، کشتار آنان را از سرگرفت. کشتار مخالفان کودتا پس از بازگشت فرمانده ارشد نظامی سودان از ریاض آغاز شده است.
سرویس خارجی
بالاخره در سودان پردهها کنار رفت و با مقابل هم قرار گرفتن ارتش و مردم، همه چیز شفاف شد؛ نظامیان کودتاچی تحت حمایت سعودی و امارات آشکارا تلاش میکنند که قدرت را برای خود حفظ کنند و آن را به یک دولت غیر نظامی که خواسته مردم سودان است، نسپارند. مردم هم اعلام کردهاند که تا تحقق خواستههایشان، به اعتراضات خیابانی ادامه میدهند. آنها خواستار انتقال قدرت به یک دولت غیر نظامی و محاکمه عاملان کشتار و جنایات روزهای اخیر هستند.
این تقابل با گذشت زمان، شدت بیشتری گرفته است؛ کودتاچیان نظامی که در روزهای پس از برکناری «عمرالبشیر » از ریاست جمهوری، تعدای غیر نظامی را کشته بودند، روز 13 خرداد جنایت بیسابقهای را در شهر خارطوم رقم زدهاند و بر اساس اظهارات یک شاهد عینی، نیروهای امنیتی و ارتش حدود 500 نفر را کشته و به رود نیل ریختهاند. این خبر را ابتدا شبکه تلویزیونی الجزیره منتشر کرد.
این کشتار دقیقا مشابه جنایتی بود که کودتاچیان نظامی مصری سال 2013 در میدان «رابعه العدویه» شهر قاهره رقم زده بودند. هر چندکودتاچیان سودانی انتظار داشتند که مردم مثل مصریها، به خانههای خود بروند و حکومت آنها را بپذیرند، اما تحولات سودان ظاهرا به سمت و سوی دیگری میرود و شباهتی با وقایع مصر ندارد. سودانیهای معترض نه تنها صحنه را ترک نکرده اند، بلکه به خیابانها برگشته و به درخواست گروههای سیاسی، دور جدیدی از اعتراضات را آغاز کرده ا ند. آنها میگویند به دنبال حکومت نظامیان بر خود نیستند بلکه حکومت اسلام را میخواهند.
به گزارش خبرگزاری فارس، در نخستین روز
نافرمانی مدنی(دیروز) دهها پرواز فرودگاه خارطوم لغو شد و در منطقه «حی المزاد» شهر خارطوم، نیروهای امنیتی به سمت معترضان گلولههای جنگی شلیک کردند که طبق گزارشهای اولیه، یک نفر کشته و چندین تن نیز مجروح شدند. البته حجم سرکوبها و درگیریها در خارطوم بیش از این بوده است.
«عمر البشیر» رئیسجمهور سابق سودان،
۲۲ فروردین در پی گسترش اعتراضات مردمی، با دخالت ارتش برکنار شد و پس از آن، یک شورای نظامی به رهبری «عبدالفتاح البرهان» قدرت را به دست گرفته است.
نظامیان کودتاچی در سودان، مثل همه کودتاچیان دیگر، وعده انتخابات در آینده دور! را دادهاند، تا از این طریق و پس از آرام شدن اوضاع، قدرت خود را تثبیت کنند.
رد پای تحولات منطقه در سودان
سودان به عنوان عضو ائتلاف متجاوز سعودی، حدود 8000 نیرو در جنگ یمن دارد. به همین خاطر، این کشور عملا مقابل انقلاب مردم یمن قرار گرفته است. همین مسئله و پیوند استراتژیک میان سودان و رژیم سعودی، باعث شده که ریاض نسبت به تحولات سودان بیش از پیش حساس شود و زمانی که عربستان سعودی، امارات و مصر از کودتا چیان سودانی آشکارا حمایت کرده اند، برای همه مشخص گردید که ارتجاع عرب تحت رهبری «محمد بن سلمان»، برای ملت سودان خواب تازهای دیدهاند و قصد دارند که انقلاب مردم این کشور را به نفع خودشان مصادره
کنند.
به همین خاطر، کارشناسان میگویند، آنچه که این روزها در سودان اتفاق میافتد، مشابه آن را در یمن، بحرین و کل منطقه هم شاهد هستیم. در هر حال، آمریکا و عربستان تلاش میکنند که سودان را در جبهه ضد مقاومت نگهدارند، اما مردم سودان این را نمیخواهند و قصد دارند که یک حکومت مستقل و اسلامی داشته باشند.
در کل، نبرد فعلی میان مردم و نظامیان در سودان، با تحولات منطقه گره خورده است و به همین خاطر، دورهای از بیثباتی و افزایش در گیریهای خیابانی در سودان، از هم اکنون قابل پیشبینی است.