kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۰۰۸۵
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۵۵

نگرانی بازارهای جهانی از شکست مذاکرات تجاری آمریکا و چین

به دنبال انتشار خبر شکست مذاکرات تجاری آمریکا و چین و همزمان اعلام تعرفه‌های جدید از سوی ترامپ بر کالاهای چینی، بازارهای جهانی متلاطم شدند.

ترامپ از کسری تجاری آمریکا در برابر چین به شدت عصبانی است و سر همین موضوع سال گذشته میلادی اعلام کرد با بستن تعرفه‌ها به دنبال جبران این کسری بی‌سابقه 375 میلیارد دلاری است. در همین راستا طی ماه‌های اخیر چندین بار به کالاهای چینی تعرفه‌های سنگین بست و در مقابل همچنین تهدید کرد که اگر چین خواسته‌های واشنگتن را نپذیرد و دست به تلافی بزند، آماده است که کالاهای چینی مشمول تعرفه را تا ۵۵۰ میلیارد دلار هم برساند.  طی ماه‌های گذشته دو طرف چندین دور مذاکرات فشرده برگزار کردند که تاکنون هیچ کدام به نتیجه نرسیده و روز جمعه ترامپ آخرین میخ را بر تابوت این مذاکرات زد و همزمان با ادامه مذاکرات تعرفه‌ها روی واردات کالاهای چینی به ارزش 300 میلیارد دلار را افزایش داد. بر اساس گزارش رویترز مذاکرات تجاری چین و آمریکا دیروز درحالی بدون نتیجه پایان یافت که مذاکره‌کنندگان آمریکا درخواست نخست‌وزیر چین برای تغییرات قانونی در پیش‌نویس توافقنامه را رد کردند و پس از اینکه مذاکرات هیچ نشانه‌ای از پیشرفت از خود نشان نداد، ترامپ، به نماینده تجاری آمریکا، رابرت لایتایزر، فرمان داد پروسه افزایش تعرفه‌های واردات تمام کالا‌های باقیمانده چینی، که قبلاً تعرفه آنها افزایش نیافته بود، آغاز شود. رابرت لایتایزر در بیانیه‌ای گفته: «این فرمان ترامپ ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر از کالا‌های چینی را تحت تأثیر تعرفه‌های تنبیهی آمریکا قرار خواهد داد.» رئیس‌جمهور آمریکا همزمان با وضع تعرفه‌های جدید روی واردات کالاهای چینی اعلام کرد هیچ عجله‌ای نیز برای امضای یک توافق تجاری با چین ندارد. به گفته لایتایزر، هنوز تصمیم نهایی در مورد این تعرفه‌های جدید، که به دنبال وضع تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر ۲۰۰ میلیارد دلار از کالا‌های چینی در روز جمعه، در دستور کار قرار گرفته‌اند، اتخاذ نشده است. وزیر کشاورزی آمریکا، سونی پردو، هم گفت که رئیس‌جمهور ترامپ از او خواسته برنامه‌ای برای کمک به کشاورزان آمریکایی، جهت جبران تأثیرات منفی شدید اختلافات تجاری با چین، کمک مالی ارائه کند. این برنامه کمک مالی، دومین برنامه کمک به کشاورزان آمریکایی در این رابطه خواهد بود. سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار برای جبران ضرر‌های ناشی از جنگ تجاری به کشاورزان پرداخت شد.
تلاطم بازارهای مالی
همزمان با اعمال تعرفه‌های 200 میلیارد دلاری بر کالاهای چینی بازارهای مالی که از جنگ ۱۰ ماهه میان دو اقتصاد بزرگ جهان نگران بودند متلاطم شدند. به گفته ادوارد مویا، تحلیلگر ارشد بازار ، تشدید جنگ تجاری نگرانی‌ها نسبت به رشد اقتصاد جهانی را که به تقاضای کمتر برای نفت منجر می‌شود تجدید کرد. با این حال خوش بینی برای دستیابی به توافق میان آمریکا و چین همچنان وجود دارد. بر اساس گزارش مارکت واچ، نگرانی‌ها نسبت به اختلاف تجاری آمریکا و چین، افت هفتگی ذخایر نفت آمریکا را تحت‌الشعاع قرار داد. با این حال معامله‌گران همچنان به نظاره تنش‌ها در غرب آسیا نشسته‌اند که ممکن است قیمت‌های نفت را بالاتر ببرد. ناظران می‌گویند آمریکا و چین در چهار دهه روابط تجاری خود به یک لحظه سرنوشت ساز رسیده‌اند و تصمیم آنها می‌تواند برای اقتصاد دو کشور و بازارهای بورس جهان پیامدهای جدی داشته باشد. صندوق بین‌المللی پول هشدار داد که ورود آمریکا به یک جنگ تجاری تمام عیار با چین به روند خروج اقتصاد جهان از دوران رکود آسیب جدی وارد خواهد کرد و جهان را «فقیرتر و خطرناکتر» خواهد ساخت.