اظهارات عجیب جان بولتون درباره ونزوئلا
آمریکای لاتین حوزه نفوذ خصوصی ماست /حق داریم در آن دخالت کنیم!
جان بولتون «مشاور امنیت ملی دولت آمریکا» که بسیار تندرو است روز یکشنبه با اشاره به آنچه «دکترین مونرو» خوانده میشود، به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانست و گفت آمریکا حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونرو، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند.
سرویس خارجی-
آمریکا مداخله در امور کشورهای آمریکای لاتین را حق مسلم، قانونی و طبیعی خود میداند بدون آنکه توضیح بدهد این حق را چه کسی به این کشور داده است. دولتهایی که در راستای منافع آمریکا حرکت نمیکنند در خط مقدم این مداخلات هستند. میگویند ترامپ وقتی در کاخ سفید مستقر شد از مشاورانش پرسیده بود: «چرا به ونزوئلا حمله نمیکنیم؟» و حالا با تشدید بحران ونزوئلا که یکی از دلایل آن همین دخالتهای آمریکا است هر روز «جان بولتون»، «مایک پنس» و «مایک پمپئو» برای ونزوئلا شاخ و شانه میکشند. پمپئو حتی سفر خود به کرهجنوبی را لغو کرد که به گفته خود «به امور ونزوئلا» برسد!
جان بولتون یکشنبه بود که با اشاره به آنچه «دکترین مونرو» خوانده میشود، به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانست و گفت آمریکا حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونرو، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند.
دکترین مونرو اولین بار در قرن نوزدهم توسط «جیمز مونرو» رئیسجمهور وقت آمریکا مطرح شد و هدف از آن توجیه مداخلات آمریکا در آمریکای لاتین و دور نگه داشتن اروپا از مداخله در این منطقه بود. بولتون که در هفتههای گذشته به رأس پیکان هجمه دولت آمریکا علیه ونزوئلا بدل شده، در مصاحبه با شبکه «سیانان» در مورد تناقض میان حمایت واشنگتن از دیکتاتورهای عربی و در عین حال ادعای دموکراسیخواهی در ونزوئلا، گفت آمریکا از دکترین مونرو پیروی میکند و معتقد است که آمریکای لاتین باید «کاملا دموکراتیک» باشد!
خبرنگار سیانان در ادامه این مصاحبه از بولتون درباره یکی از توییتهایش پرسید که نوشته بود: «مادورو دیکتاتوری است که حقوق بشر را نقض میکند.» وی از بولتون پرسید: «آیا شما حمایت آمریکا از دیگر دیکتاتورها در سراسر جهان را نمیبینید و این حمایتها اعتبار استدلال شما را زیر سؤال نمیبرد؟»مشاور امنیت ملی آمریکا در پاسخ به این سؤال گفت: «نه من چنین اعتقادی ندارم. این یک موضوع جداگانه دیگر است».
هرچند «بولتون» و دیگر مقامهای آمریکایی تلاش میکنند «دموکراسیخواهی» و «کمک به مردم ونزوئلا» را به عنوان بهانه مداخله در امور ونزوئلا مطرح کنند، اما گزارشهای متعددی منتشر شده مبنی بر اینکه تسلط دوباره کارتلهای نفتی آمریکا بر منابع زیرزمینی عظیم ونزوئلا، هدف اصلی این مداخله است. به گزارش فارس و به گفته «اندرو مکابی» سرپرست سابق «افبیآی»، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در سال ۲۰۱۷ در یک نشست با سران جامعه اطلاعاتی این کشور در توجیه لزوم اقدام نظامی علیه ونزوئلا گفته است«آنها این همه نفت دارند و بیخ گوش ما هم هستند.»
گوایدو
بولتون همچنین با افزایش احتمال بازگشت گوایدو رهبر کودتاگران به ونزوئلا و برای قوت قلب دادن به وی ضمن دفاع از بازگشت او دولت «نیکلاس مادورو» را به «اقدام شدید آمریکا» تهدید کرد. او در توییتر نوشت: «خوان گوایدو رئیسجمهور موقت ونزوئلا طرح بازگشتش به ونزوئلا را اعلام کرده است. هر تهدید یا اقدامی علیه بازگشت امن او با پاسخ قوی و شدید آمریکا و جامعه بینالمللی مواجه خواهد شد».
پیش از این، برخی منابع خبری گزارش دادند که دولت ونزوئلا قصد دارد خوان گوایدو را به محض بازگشت به ونزوئلا بازداشت کند. مادورو رئیسجمهور ونزوئلا گوایدو را بخشی از توطئه آمریکا و متحدانش برای کودتا علیه دولت ونزوئلا میداند.خود گوایدو نیز همزمان با اعلام اینکه روز دوشنبه (دیروز) به کشور بازمیگردد خواستار حضور خیابانی طرفدارانش شد.گوایدو که برای دیدار با رئیسجمهور اکوادور در این کشور به سر میبرد اعلام کرده هواپیمای وی برای سفر به ونزوئلا پرواز کرده است اما مشخص نیست که قرار است در چه منطقهای فرود بیاید. گوایدو بیشتر از مردم ونزوئلا بر روی کمکهای خارجی برای کنار زدن «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور قانونی ونزوئلا حساب باز کرده است و سفر اخیر وی نیز برای هماهنگی در همین راستا انجام
شده است.