کد خبر: ۱۵۳۸۴۳
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۷

سانسور انقلاب بر پرده سینما



رسول شمالی ورزنده

آنهایی که آن دوران انقلاب را تجربه کرده‌اند به خوبی به یاد دارند که مردم و علاقه‌مندان به سینما به نوعی دغدغه‌های تماشای فیلم‌های سیاسی را داشتند و ترجیح می‌دادند که بیشتر فیلم‌های سیاسی خارجی مثل نبرد الجزایر را روی پرده نقره‌ای سینما ببینند. و البته تهیه کنندگان و فیلمسازان ایرانی هم گرایش انقلابی داشتند و این باعث می‌شد که به سمت تولید فیلم‌های سیاسی و انقلابی
بروند.
واقعا چرا روند تولید فیلم‌های سیاسی و انقلابی در سینمای ما بسیار کم شده و چرا سازندگان آثار سینمایی دیگر رغبتی به تولید چنین فیلم‌هایی از خود نشان نمی‌دهند؟ حتی متاسفانه برخی از تهیه کنندگان و کارگردان‌های ما رو به عقب حرکت کرده و به سمت ساخت آثاری با رنگ وبوی فیلم فارسی رفته‌اند و با همان نگاه سینمای قبل از انقلاب در مسیر سینما حرکت می‌کنند!
به بیانی صریح باید گفت که نه تنها حرکتی جدی برای ساخت فیلم‌های سینمایی سیاسی و انقلابی نمی‌شود بلکه شاهد تولید آثاری سخیف و دور از شان ملت انقلابی ایران هستیم که در صدد ضربه زدن به فرهنگ اسلامی و ایرانی هستند. به راستی چرا نبایستی نظارتی درست و منطقی برای رعایت تعادل و توازن در سینما برقرار باشد تا ضمن ممانعت از بازتولید سینمای طاغوتی، آثاری در ژانرهای دیگر، ازجمله خانوادگی، سیاسی و انقلابی هم ساخته شود.
متاسفانه طی دهه‌های هشتاد و نود شاهد آثاری در سینمای ایران بوده‌ایم و هستیم که هیچ‌گونه سنخیتی با فرهنگ ما ندارد. در واقع شاهد ورود یک فرهنگ لودگی و بی‌بند وباری در سینمای ایران هستیم که در جهت همان تهاجم فرهنگی است. چون این گونه فیلم‌ها کاری با فرهنگ اصیل ما می‌کنند که تا سال‌ها نتوانیم جبرانش کنیم. براستی چه مسئولی پاسخگوی این همه هجمه فرهنگی در سینماست؟
اما جای سؤال است که چرا در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در زمینه ساخت فیلم‌های سیاسی و انقلابی و با این مناسبت کمتر کار می‌شود؛ به نظر می‌رسد که در این سال، هیچ فیلمی با مضمون انقلابی ساخته نشود!
کشور انقلابی ما امروز از چهره‌های فراوان سیاسی و انقلابی موفقی که در مسیر چهل ساله انقلاب تلاش زیادی را برای رشد و اعتلای ایران اسلامی انجام داده‌اند برخوردار است که می‌توانند قهرمانان واقعی سوژه‌های سینمایی در سطح جهانی شوند. اما هیچ أثری از این قهرمان‌ها در فیلم‌های ما نیست!
 نسل جوان امروز ایران اسلامی که دوران انقلاب و دفاع مقدس را درک نکرده بایستی در قالب آثار سینمایی با چهره‌های سیاسی و انقلابی کشور در قالب تولیدات سینمایی آشنا شود و بداند که در چه کشوری زندگی می‌کند. چرا که اگر ما بتوانیم با آثار انقلابی و سیاسی، نسل جوان و پویای امروز ایران اسلامی را در جریان رخدادهای کشورمان قرار دهیم خیلی از مشکلات حل خواهد شد. بنابراین نیاز است که سازندگان فیلم و تهیه کنندگان سینما به سمت سینمای سیاسی و انقلابی روی بیاورند. نسل امروز جامعه ما که بیشترشان جوان و تحصیل کرده هستند نیاز به آگاهی و اطلاع‌رسانی از طریق زبان سینما دارند.
وجاهت و ارزش‌های والای سینمای ایران در به نمایش گذاشتن آثار طنز لوده و نمایش بی‌بند و باری نیست بلکه سینمای ایران بایستی در پی نشان دادن ارزش‌هایی باشد که در راستای فرهنگ اصیل انقلابی ماست.
به هرحال امیدواریم که به بهانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نگاه جدیدی به خلق آثار انقلابی و سیاسی شود و مسئولانی که در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی دست‌اندرکارهستند به این امر توجه کنند. جامعه ما نیاز به آثار سینمایی انقلابی و سیاسی دارد و این فقط وصرفا مربوط به یک قشر خاص از جامعه نیست بلکه همه قشرهای جامعه ما امروز جست‌وجوگر و پی‌گیر مسائل هستند. بنابراین بایستی سازندگان فیلم‌های سینمایی در این مسیر گام بردارند.