اخبار ویژه
بیانیه خاتمی و اصلاحطلبان را حتی همحزبیها نخواندند چه رسد به مردم!
یک روزنامه اصلاحطلب درباره تأثیرگذاری بیانیه پراکنی و موضعگیریهای خاتمی و افراطیون حزب مشارکت نوشت: حتی خود اصلاحطلبان هم این بیانیهها را نخواندهاند چه رسد به مردم(!)
به گزارش جهاننیوز، طی چند روز اخیر رئیس دولت اصلاحات و تعداد دیگری از چهرههای تندرو اصلاحات همچون مصطفی تاجزاده، بهزاد نبوی، عبدالله ناصری، جواد امام، فیضالله عرب سرخی، محمد کیانوشراد، محمد سلامتی و... با صدور بیانیههایی بدون در نظر گرفتن نقش خود در سرکارآوردن دولت روحانی و در اختیار داشتن پستهای متعدد مدیریتی در دولت تدبیر و امید، اقدامی به فرار به جلو کرده و راهکار ارائه نمودهاند.
اما جدای از راهکارهای تکراری و سیاسی که اصلاحطلبان برای مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم که در این بیانیههای به ظاهر پرطمطراق تأکید کردهاند، بررسیهای روزنامه اصلاحطلب اعتماد نشان میدهد به این بیانیهها توجهی در افکار عمومی نشده است.
در گزارش روزنامه اعتماد آمده است: «چرا هیچ یک از تصمیمسازان و کنشگران اصلی کشور از زمان صدور این بیانیهها در مورد راهکارهای پیشنهادی یک جریان سیاسی واکنشی نشان ندادهاند؟ آیا بیانیه را ندیدهاند یا نادیده گرفتهاند؟ پرسشهای «اعتماد» از برخی چهرههای سیاسی نشان میدهد که این دو بیانیه دیده نشده و حتی در میان اصلاحطلبان هم کسانی حضور دارند که حتی دو بیانیه را ندیدهاند و البته سؤال مهمتر اینکه آیا این بیانیهها اساساً کارکردی در نظام سیاسی دارد یا خیر؟ نویسندگان بیانیه اصلاحطلبان در پایان آن نوشتهاند که باور دارند «هیچ مطالبهای با درخواست و نامه و تومار محقق نخواهد شد؛ پس دست یاری خود را به سوی شما هموطنان دراز میکنیم؛ به سوی تمامی ایرانیان آزاده، شریف و دغدغهمند. به سوی همانانی که هر چند فشار اقتصادی توان از کفشان برده و امیدهایشان را هدف قرار داده، اما قدرت ارادهشان و شوق علاقهشان به این میهن، جوانههای امید را در دلهاشان زنده نگه داشته است. با این حال دست به قلم شده و همچون بیانیه قبلی بندهایی را مطرح کردهاند که نه تنها قابلیت اجرایی شدن آن اندک است حتی از میان همجناحیها یا مخالفانشان هم نادیده گرفته شده است.
دلار 9 هزار تومانی تولید داخلی را نابود میکند
یک کارشناس اقتصادی حامی دولت، با نکوهش بسته ارزی جدید و تبعات آن گفت: تثبیت ارز در 9 هزار تومان، تولید داخلی را تعطیل میکند اما کسانی دنبال اجرای سیاست نئولیبرال بازار ثانویه هستند.
حسین راغفر که در انتخابات 96 از حامیان روحانی بود، در گفتوگو با ایلنا اظهار داشت: کاهش قیمتهای اخیر در بازار ربطی به انتظارات مردم ندارد چون جریانات مشکوکی قیمت ارز را بدون اینکه بازاری وجود داشته باشد 12 هزار تومان کرده بودند، همانها نیز این قیمت را کاهش دادهاند تا نشان دهند که سیاستهای جدید بانک مرکزی تأثیرات مثبتی داشته است.
راغفر در مورد ارز 9 هزار تومانی مورد اشاره گفت: این نرخ موجب تعطیلی کامل تولیدکنندگان داخلی خواهد شد چون بسیاری از نهادههای بخش عمومی از طریق واردات تأمین میشود و با این قیمتها نیازهای بخش تولید واقعی دیده نخواهد شد.
وی ادامه داد: البته این سعی وجود دارد تا گفته شود که سیاستهای به اصطلاح بازار آزاد میتواند مشکلات کشور را بیشتر کند در حالی که نهادهای لازم مستقر نشده و محقق نشده است.
استاد دانشگاه الزهرا تهران در مورد آغاز تحریمهای اقتصادی آمریکا گفت: اقتصاد ایران سالهاست که تحت تحریم است و تحریمهای جدید نیز تفاوتی با گذشته نخواهد داشت مگر اینکه یک همداستانی و همراستایی بین کسانی که این مشکلات اقتصادی را به وجود میآورند با منافع تحریمکنندگان در خارج از کشور وجود داشته باشد که به نظر میرسد اینگونه است. در غیر این صورت با توجه به ظرفیتهای ملی به ویژه در بخش تولید میتوان فرصتهای بزرگی را در داخل فراهم، تأثیر تحریمها را به شدت کنترل و کاهش داد.
راغفر همچنین در مقاله مشترکی با احسان سلطانی تصریح کرد: مصاحبه رئیسجمهور و پیش از آن مصاحبه رئیس بانک مرکزی هماهنگ با هم و در راستای سیاستهای پشت پرده دولت و مجلس برای انجام اقداماتی است که نتایج آنها برای رفاه عموم مردم- به ویژه با توجه به شرایط رکود طولانی سالهای اخیر و گسترش بیکاری بیسابقه- بسیار هولناک خواهد بود. هر دو مسئولیتهای اجتماعی دولت را کاملاً نادیده گرفتند و برای انکار این مسئولیت نیز تعیین ارزش یکی از مهمترین مؤلفههای تأثیرگذار بر حیات فردی و اجتماعی- قیمت ارز- را از خود سلب کردند و به «بازار» سپردند.
واگذاری مسئولیتهای اجتماعی دولت به ساز و کار بازار دقیقاً معنایی است که از سیاستهای «نئولیبرال» استنباط میشود.
در شرایط روند مستمر رکود اقتصادی و فقدان قدرت خرید مردم، اقتصاد ایران وارد سال 1396 شد. به رغم نبود توان جذب کالاهای وارداتی، کمبود عرضه دلار در بازار و از سوی دیگر فضاسازیها و تحریکات گستردهای که توسط عوامل وابسته به دولت از نیمه دوم سال 1396 به بعد صورت گرفت، موجب شد تا اسفند ماه نسبت به مرداد ماه این سال، قیمت دلار در حدود 30 درصد افزایش یابد. با این توجیه (غیرکارشناسی) که، چون نرخ ارز متناسب با تفاضل تورم ایران و کشورهای دیگر (معمولاً آمریکا) در طول سالهای 1392 تا 1396 بالا نرفته، باید نرخ ارز متناسب با آن افزایش یابد. در سال 1397 پرده دوم نمایش افزایش نرخ ارز آغاز شد و با عدم عرضه ارز در بازار و ایجاد فضای کمبود مصنوعی و از سوی دیگر تشدید فشارهای رسانهای عوامل وابسته به دولت، بهای دلار شروع به افزایش کرد و در نتیجه مقرر شد که با ایجاد بازار ثانویه ارز، صادرکنندگان غیرنفتی بخش خصوصی واقعی امکان عرضه ارز صادراتی خود به بهای توافقی را پیدا کنند تا بازار ملتهب ارز تسکین پیدا کند. نظر به برخورداری گروه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، فولادی و معدنی از رانتهای گسترده و به ویژه منابع خام و انرژی، این گروه که 80 درصد آنها را بنگاههای بزرگ دولتی یا شبهدولتی تشکیل میدادند، ملزم به برگشت ارز صادراتی خود با نرخ رسمی به دولت شدند.
جمعبندی عملکرد یکساله اخیر لابیهای سیاسی، دولتی و رسانهای مدافع افزایش نرخ ارز نشان میدهد که در اصل آنها با تحمیل بهای دلار بالای 9 هزار تومان به اقتصاد و از سوی دیگر آزادی فروش ارز صادراتی محصولات پتروشیمی و فولادی و مواد معدنی، به دنبال ایجاد رانت ارزی بوده و هستند. در نتیجه تحولات ارزی ماههای اخیر تولیدکنندگان بزرگ شبهدولتی که بیش از 90 درصد هزینه تولید آنها (مانند سنگ معدن، گاز، نفت و انرژی) داخلی و ریالی است، از رانت ارزی نجومی حداقل 200 هزار میلیارد تومانی و نیز دو برابر کردن قیمت فروش محصولات خود در بازارهای صادراتی و داخلی برخوردار شدند. راهحل ساده است. کل ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی و دارو کمتر از 10 میلیارد دلار است که همراه با نیازهای ارزی 20 میلیارد دلاری بخش تولید برای تداوم فعالیت واحدهای تولیدکننده کالاهای ضروری و جلوگیری از شتاب فزاینده بیکاری، حتی با فرض تحریمهای شدید، کمتر از نیمی از درآمد ارزی سال 1396، برای اداره کشور کافی خواهد بود.
اگر کشور در شرایط جنگ اقتصادی به سر میبرد و درآمدهای ارزی در حال کم شدن است و تکافوی همه نیازها را نمیکند، راهکار مدیریت درآمدهای ارزی ممنوعیت واردات کلیه کالاهای غیرضروری و کنترل قاچاق و مبادی ورودی و در نتیجه کاهش تقاضای ارز و مبارزه با هرج و مرج ارزی و اقتصادی است.
برای اداره اقتصاد کشور نیازی به ایجاد بحرانهای اقتصادی و شوکهای قیمتی نیست و راهحل برخورد با بحران کنونی، تکرار رویکردهای دهه هفتاد نیست. سیاستها و اقدامات اخیر مصوب دولت و مجلس همراستایی با پیامدهای سیاستهای تحریم دولت آمریکا است.
عدم حسابکشی از پنج سال رانت در روزنامه صمت
«رانتهای روزنامه «صمت» پس از پنج سال و بدون حسابکشی پایان یافت.»
روزنامه آرمان با انتشار این خبر نوشت: روزنامه «صمت» از زمان وزارت محمدرضا نعمتزاده با رانت و تبلیغات این وزارتخانه به صورت محدود و با هزینه زیاد منتشر میشود. به گزارش پایگاه خبری تحلیلی 55آنلاین، سرپرست جدید روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت صمت روز گذشته طی دستوری از معاونان وزارت صمت که شامل رئیسهیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، رئیسهیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران است، درخواست کرد ابلاغیههای قبلی روابط عمومی وزارتخانه در مورد دریافت منابع مالی، جذب آگهی انحصاری را کانلمیکن تلقی کنند.
اهالی واقعی مطبوعات که وابستگی مالی و سیاسی به اشخاص و گروهها ندارند با استقبال از این دستور خواستار شفافسازی مبالغ هزینهشده از بودجه کشور و جیب مردم برای انتشار این روزنامه هستند. بر اساس این گزارش، در این نامه که از سوی پیام برازجانی، سرپرست مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت برای آقایان معظمی، معاون وزیر و رئیسهیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، کرباسیان، معاون وزیر و رئیسهیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ارسال شده، آمده است: همانگونه که مستحضرید، روزنامه صمت قبلا در مالکیت این وزارتخانه بوده و فعلا واگذار شده است. لذا تا تعیینتکلیف مالکیت این روزنامه نسبت به اعطای آگهی به این روزنامه تجدیدنظر و لازم است به تمام شرکتهای زیرمجموعه نیز اعلام شود. این روزنامه هیچ رابطه سازمانی و نمایندگی از سوی وزارت صمت، برای دریافت منابع مالی و جذب آگهی، خصوصا بهصورت انحصاری ندارد و تمام ابلاغیههای قبلی مبنی بر این امکان کانلمیکن اعلام میشود.
گزارش رسانههای حامی دولت از تأثیر بسته جدید بر بازار ارز
رسانههای حامی دولت میگویند پس از بسته ارزی جدید دولت، خرید و فروش چندانی انجام نمیشود و صرافیها همچنان سردرگم هستند.
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با همین مضمون نوشت: خرید و فروش ارز در صرافیها همچنان مختل است و چرایی این مسئله در هالهای از ابهام قرار دارد. این در حالی است که هفته گذشته بانک مرکزی خرید و فروش ارز در صرافیها را آزاد اعلام کرد اما هنوز اطلاعیه «خرید و فروش ارز نداریم» روی شیشه اکثر صرافیها نصب است. حتی آنهایی نیز که چنین اطلاعیهای را نصب نکردهاند، پس از مراجعه مشتریان برای خرید یا فروش ارز اعلام میکنند که فعلاً از چنین اقدامی معذور هستند. این ممانعت منجر به سردرگمی خریداران و فروشندگان ارز در کوچه پس کوچههای اطراف میدان فردوسی و سایر مناطقی شده است که صرافیهای رسمی در آنجا واقع شدهاند. با وجود اعلام رسمی فعالیت صرافیها در بازار، اولین روز کار آنها آنگونه که پیشبینی میشد نبود. گزارشهای میدانی از بازار ارز در روز چهارشنبه گذشته از عدم استقبال تمامی صرافان برای گشایش دوباره و انجام معاملات ارزی حکایت داشت.
مشاهدات میدانی از روزهای بعد نیز تا به حال، گواه تداوم این سکون و رکود در صرافیهاست.
برخی صرافان علت این امر را ضعف و نقص سیاست اخیر بانک مرکزی در بسته ارزی جدید میدانند.
به باور آنها، شرایط خاص اقتصادی ماهها و روزهای گذشته منجر به تکرار تصمیمات عجولانه توسط سیاستگذاران بانک مرکزی شده است. همین موضوع، دلیل بروز ضعف در این بسته ارزی است که در آن عملاً ساز و کارهای فعالیت صرافیها به وضوح مشخص نشده است.
در همین حال سایت دولتی خبر آنلاین نوشت: هر چند شش روز از ابلاغ بسته جدید بانک مرکزی گذشته است اما هنوز صرافان تن به عادیسازی فضا ندادهاند و امتناع آنها از خرید و فروش ارز در بازار مشهود است.
«خرید و فروش ارز نداریم»، این را حتی کسانی که این آگهی را از پشت شیشههایشان برداشتهاند، به محض ورود مشتری به مغازههایشان میگویند. اگر در توضیح چرایی نفروختن میگویند دلار نداریم، اما در توضیح چرایی نخریدن به این استناد میکنند به اینکه دلار قیمت ندارد، یکی از صرافان فعال در سبزهمیدان نیز در این مورد گفت: ما این روزها قادر به خرید ارز نیستیم از سوی دیگر مردم عادی هنوز نمیتوانند ارز بخرند که البته این سیاست درست هم هست.
به گفته وی قیمت ارز در حال حاضر 10 هزار و 400 تومان است اما فعالان حاشیه خیابان به قیمتی که مشتری میخواهد ارز را میدهند، گاهی کسی حتی 10 هزار و 500 تومان هم حاضر است برای خرید پرداخت کند.
اصغر سمیعی، رئیس هیئت مؤسس کانون صرافان با اشاره به اینکه وقتی صراف تن به خرید و فروش نمیدهد بدان معناست که قیمتها واقعی نیست، گفت: وقتی محدوده قیمتی تعیین میشود و بسیاری از مردم عادی و خریداران از بازار خارج هستند، نمیشود بازار را عادی تلقی کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که کارکرد بسته جدید ارزی بانک مرکزی برای صرافان چه بود؟ گفت: برای شخص من که سالهاست در این حوزه فعال هستم، این بخشنامه ابهامهای فراوانی دارد.
زیباکلام: مردم میخواهند مرا برای دعوت به رأی روحانی سنگسار کنند
استاد علوم سیاسی با اشاره به کاهش محبوبیت روحانی در جامعه گفت: امروز من هر کجا که میروم مردم میخواهند من را سنگسار و تکهپاره کنند که تو باعث شدی که ما به آقای روحانی رأی بدهیم.
صادق زیباکلام استاد دانشگاه در بخشی از گفتوگوی خود با روزنامه آرمان در پاسخ به سؤالی درباره سکوت روحانی به موضوع کاهش محبوبیت رئیسجمهوری اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی ایشان محبوبیت خود را از دست دادهاند و از سوی دیگر باعث تحت فشار قرار گرفتن اصلاحطلبان توسط مردم نیز شدهاند. امروز من هرکجا که میروم مردم میخواهند من را سنگسار و تکهپاره کنند که تو باعث شدی که ما به آقای روحانی رأی بدهیم. من حدس میزنم آقای روحانی تصوراتی درباره آینده سیاسی خود دارد. به همین دلیل نیز تلاش میکند رابطه خوبی با اصولگرایان داشته باشد. آقای روحانی به خوبی به این نکته آگاهی دارد که برای تحقق تصوراتی که برای آینده خود دارد به امثال صادق زیباکلام و اصلاحطلبان نیاز ندارد و در مقابل به اصولگرایان و حتی موافقت اصولگرایان رادیکال نیاز دارد. به همین دلیل نیز بوده که با اصولگرایان مماشات میکند و برحسب میل آنها ساز میزند.