بنای سفارت آمریکا بر دریایی از خون
ترامپ 15 آذر 1396(5 دسامبر 2017) طی حکمی غیرمنتظره قدس را بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی معرفی کرد و در سخنانی پس از امضای حکم، گفت: اعلام بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل اقدامی است که باید پیش از اینها برای پیشبرد صلح و دستیابی به صلحی ماندگار صورت میگرفت. ما در کنگره قرار شد که اورشلیم (بیتالمقدس) را بهعنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت بشناسیم، اما همه روسای جمهور آمریکا آن را به تعویق انداختند، ولی اکنون زمان آن رسیده که بهطور رسمی اورشلیم را بهعنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت بشناسیم. من از وزارت خارجه آمریکا خواستهام که برای اجرای قانونی که 20 سال اجرا نشده است، به سرعت برنامه انتقال سفارتمان به بیتالمقدس را آغاز کند. آشکارا میگویم انتقال سفارت به بیتالمقدس مغایر با مذاکرات سازش میان فلسطینیها و طرفهای اسرائیلی نیست. من همچنان حداکثر تلاش خود را میکنم که مذاکرات صلح از سر گرفته شود. در عین حال، ترامپ بعد از این سخنرانی، قانون انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس (مصوب 1995) را به مدت 6 ماه دیگر تعلیق کرد و مدعی شد این شش ماه فرصتی برای تحقق این مسئله است و قصد پایان انتظار صهیونیستها را دارد. سرانجام با پایان این 6 ماه دولت آمریکا در مراسمی نمادین روز دوشنبه هفته اخیر، سفارت خود را از تلآویو به قدس منتقل کرد و به همین منظور هیئتی بلندپایه از آمریکا با حضور افرادی چون استیو منوچن، وزیر خزانهداری، ایوانکا ترامپ و جارد کوشنر دختر و داماد ترامپ و نزدیک به 300 نفر از نمایندگان کنگره آمریکا به قدس اشغالی سفر کردند. انتقال سفارت آمریکا مصادف با روز یوم النکبه، سالروز تشکیل رژیم جعلی اسرائیل بود. از همین رو در این مراسم درگیریهای خونینی روی داد که منجر به شهادت و زخمی شدن شمار زیادی از فلسطینیها شد. جنایت صهیونیستها در این روز باعث واکنش قاطع کشورهای مختلف شد.
انتقال همراه با کشتار بیسابقه
انتقال سفارت آمریکا به قدس در سالروز تشکیل این رژیم اشغالگر (یومالنکبه) صورت گرفت. در سالروز یوم النکبه (روز نکبت) فلسطینیها هر سال دست به تظاهرات اعتراضی علیه رژیم صهیونیستی زده و بر اشغالگری رژیم غاصب تأکید میکنند. تظاهرات امسال با مواجه شدن با مسئله انتقال سفارت آمریکا، تبدیل به صحنه جنایت دوباره نظامیان صهیونیست شد. در این روز دهها هزار فلسطینی در هفتادمین سالروز «نکبهًْ» در مرزهای نوار غزه با سرزمینهای اشغالی تجمع کرده و برای عبور از دیوار حائل تلاش کردند که سربازان اسرائیلی با شلیک گلوله جنگی به مصاف آنها رفتند.
در جریان این تظاهرات که مسئله اعتراض به انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس هم به آن اضافه شده بود، بر اثر حمله نظامیان صهیونیست به فلسطینیها دستکم 63 فلسطینی شهید و بیش از 2800 تن زخمی شدند که از بین زخمی شدگان 225 تن کودک و 79 تن زن بوده و هشت تن از شهدا نیز کودک بودند. از زمان آغاز راهپیمایی بازگشت این بیشترین تعدادی از معترضان فلسطینی است که شهید میشوند. همچنین در جریان این کشتار فلسطینیها توسط نظامیان صهیونیست، 13 خبرنگار زخمی شدند. همزمان با این کشتار، جنگندههای اسرائیلی پایگاه گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس را در شمال نوار غزه بمباران کردند. ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد که پنج پایگاه را در پادگان آموزشی در شمال غزه بمباران کرده است. نظامیان رژیم صهیونیستی همچنین تلاش کردند چادرهای فلسطینیها در نوار غزه را به آتش بکشند. در کرانه باختری نیز نیروهای رژیم صهیونیستی راهپیمایی فلسطینیها در گذرگاه قلندیا در شمال قدس را سرکوب کردند. این اقدام وحشیانه صهیونیستها واکنش شدید ایران و برخی دیگر از کشورها، همچون ترکیه را برانگیخت، اما سران کشورهای مرتجع عربی سکوت کرده و تنها خواستار عدم کشتار فلسطینیها شدند و البته دبیرکل اتحادیه عرب این اقدام را شدیدا محکوم کرد.
پیامدهای انتقال سفارت آمریکا
اقدام ترامپ به انتقال سفارت آمریکا به قدس، که در میانهای از کشتار مردم فلسطین توسط صهیونیستها و با لبخند آمریکاییها صورت گرفت، بدون شک پیامدهای مهمی را به دنبال خواهد داشت. از سال ۲۰۰۰ تاکنون بیش از ۱۰۰ جلسه بین طرفین فلسطینی و صهیونیستی در قالب ۱۸ طرح صلح برگزار شده است، اولین آن مربوط به سال ۲۰۰۰ تحت عنوان کمپ دیوید 2 و آخرین آن گفتوگوهای صلحی است که مقدمات آن از سوی ژنرال السیسی از اواخر ۲۰۱۶ تاکنون در حال شکلگیری است. آمریکا یکی از کشورهایی است که همواره موضع حمایت از مذاکرات، البته با جانبداری از رژیم اشغالگر قدس، را اتخاذ کرده است. انتقال سفارت از تلآویو به بیتالمقدس به منزله شلیک تیر خلاص به مذاکرات سازش است. موضوع دیگر به انتفاضه سوم برمیگردد. علاوهبر حملات متعدد اشغالگران به گروههای مقاومت، تاریخ فلسطین سه انتفاضه را تجربه کرده است، انتفاضه اول از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۴، انتفاضه دوم از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ و انتفاضه سوم که از اواخر ۲۰۱۵ شکل گرفته و تاکنون ادامه دارد. انتقال سفارت به بیتالمقدس بیتردید انتفاضه سوم را شعلهورتر از گذشته میکند.
علاوهبر این خبرنگار نظامی شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ارتش اسرائیل با بزرگترین سناریو از زمان جنگ ۵۱ روزه در غزه در تابستان سال ۲۰۱۴ مواجه است. «تسیون نانوس» تحلیلگر صهیونیست گفت: غزه همچون بمبی است که در مقابل صهیونیستها منفجر خواهد شد. وی افزود، تا زمانی که با غزه به این شکل رفتار میکنیم، این منطقه به بمبی در برابر ما تبدیل و منفجر خواهد شد. در مجموع باید گفت اقدام ترامپ به انتقال سفارت از تلآویو به قدس باعث شد بار دیگر مسئله فلسطین که در سایه تروریسم تکفیری در منطقه، به حاشیه رفته بود، به صدر مسائل جهان اسلام برگردد و از این رو کشورهای اسلامی نباید این مسئله را به سادگی رها کنند. اکنون با تصمیمات عجولانه و ناشیانه ترامپ، موجی از مخالفت با آمریکا در بین افکار عمومی و حتی برخی از کشورهای اروپایی شکل گرفته است و زمینه برای فشار بر ترامپ و نتانیاهو فراهم است. مقامات کشورهای اسلامی باید اکنون مسئله فلسطین را با نظر به جلب حمایت نهادهای بینالمللی از حقوق فلسطینیها بار دیگر در رأس مسائل خارجی خود قرار دهند و در حالی که نسل جدید فلسطینیها با شجاعت و انگیزه بیشتری علیه اشغالگری صهیونیستها به پا خاستهاند، از خواستههای مردم فلسطین بیش از پیش حمایت کنند.
پایگاه بصیرت