kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۸۹۲۹
تاریخ انتشار : ۱۳ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۹:۴۶

خانواده و ازدواج از نگاه رهبری




خانواده؛ کلمه‌ طیبه
 خانواده، کلمه‌ای طیبه(1) است. کلمه‌ طیبه هم خاصیتش این است که وقتی یک جایی به وجود آمد، مرتب از خود برکت و نیکی می‌تراود و به پیرامون خودش نفوذ می‌دهد. کلمه‌ طیبه همان چیزهایی است که خدای متعال آن را با همان اساس صحیح به بشر اهدا کرده. اینها همه کلمه‌ طیبه است؛ چه معنویات و چه مادیات.(2)
سلول اصلی پیکره‌ اجتماع
همچنانکه بدن انسان از سلول‌ها تشکیل شده که نابودی و فساد و بیماری سلول‌ها بطور قهری و طبیعی، معنایش بیماری بدن است و اگر توسعه پیدا کند به جاهای خطرناکی برای کل بدن انسان منتهی می‌شود، همین طور جامعه هم از سلول‌هایی تشکیل شده، که این سلول‌ها خانواده‌اند. هر خانواده‌ای یکی از سلول‌های پیکره‌ اجتماع و بدنه‌ اجتماع است. وقتی اینها سالم بودند، وقتی اینها رفتار درست داشتند، بدنه‌ جامعه، یعنی آن پیکره‌ جامعه سالم خواهد بود.(3)
خانواده‌ سالم، جامعه‌ سالم
اگر در جامعه‌ای خانواده، مستحکم شد و زن و شوهر حقوق یکدیگر را رعایت کردند و با هم اخلاق خوش داشته و سازگاری نمودند و با همکاری هم مشکلات را بر طرف نموده و فرزندان را تربیت کردند، جامعه‌ای که این طور خانواده‌ها را داشته باشد، به صلاح خواهد رسید و نجات پیدا خواهد کرد و اگر مصلحی در جامعه باشد می‌تواند این طور جوامع را اصلاح نماید. اگر خانواده‌ای نبود، بزرگترین مصلحین هم بیایند نمی‌توانند جامعه را اصلاح کنند.(4)
هر کشوری که در آن بنیان خانواده مستحکم باشد، بسیاری از مشکلات آن کشور، بخصوص مشکلات اخلاقی و معنوی آن به برکت خانواده‌ سالم و مستحکم برطرف می‌شود یا اصلاً بوجود نمی‌آید.(5)
این پیوند ازدواج و زناشویی، یکی از نعمات بزرگ الهی و یکی از اسرار آفرینش است و یکی از موجبات بقا و ماندگاری و صحت و صلاح جوامع است.(6)
تشکیل خانواده اگر به شکل سالمی صورت بگیرد و اخلاق حاکم بر زوجین، صحیح و منطقی و منطبق با اصول شرع، با آنچه که خداوند معین فرموده باشد، این پایه‌ اصلاح جامعه است و پایه‌ سعادت همه افراد جامعه است.(7)
تشکیل بنای خانواده، یک نیاز اجتماعی است، اگر چنانچه در یک جامعه‌ای، خانواده‌ها درست بودند، سالم بودند، استحکام داشتند، تزلزل نداشتند، حدود و ثغور خانواده محفوظ بود، این جامعه می‌تواند به خوبی اصلاح بشود، افرادش می‌توانند رشد فکری پیدا کنند و از لحاظ روحی کاملاً سالم باشند، می‌توانند انسانهایی بدون عقده باشند.(8)
جامعه‌ بی‌خانواده، خاستگاه مشکلات روانی
جامعه‌ بی‌خانواده جامعه‌ آشفته‌ای است، جامعه‌ نامطمئنی است... جامعه‌ای است که در آن مواریث فرهنگی و فکری و عقاید نسلها به یکدیگر آسان منتقل نمی‌شود. جامعه‌ای که در آن تربیت انسان براحتی و روانی صورت نمی‌گیرد. اگر جامعه‌ای خانواده نداشته باشد یا خانواده در آن متزلزل باشد، انسان در بهترین پرورشگاه‌های خود پرورش پیدا نخواهد کرد.(9)
خانواده که نبود، نوجوان نیست،کودک نیست، انسان نیست، مرد و زن صالح نیست، اخلاق نیست، انتقال تجربیات مثبت و خوب و با ارزش نسل گذشته به نسل بعد نیست.(10)
خانواده که نبود، مرکز تولید ایمان و دین باوری دیگر نیست.(11)
جوامعی که در آن خانواده سست و بی‌بنیاد است یا خانواده اصلاً تشکیل نمی‌شود یا کم تشکیل می‌شود، یا اگر تشکیل شد متزلزل است و در معرض نابودی و فناست. در این جوامع مشکلات روانی و عصبی بسیار بیشتر از آن جوامعی است که در آنها خانواده‌هایی مستقر هستند و زن و مرد به یک نقطه و کانونی متصلند.(12)
1. اشاره به آیه‌ کریمه‌: ضَرَبَ الله مَثَلاً کَلِمَةً طَیِبَهًْ کَشَجَرَ‌هًْ طَیِبَهًْ... سوره‌ ابراهیم، آیه‌۲۴.
2. خطبه‌ عقد مورخه‌ 15/12/1379
3. خطبه‌ عقد مورخه‌ 8/3/1381
4. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۱۴/۶/۱۳۷۲
5. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۲/۹/۱۳۷۶
6. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۲۳/۱۲/۱۳۷۹
7. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۸/۳/۱۳۸۱
8. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۱۱/۵/۱۳۷۴
9. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۲۹/۱۰/۱۳۷۷
10. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۳۰/۳/۱۳۷۹
11. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۱۲/۱۱/۱۳۷۲
12. خطبه‌ عقد مورخه‌ ۲۱/۱۲/۱۳۷۹