kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۵۸۴۵
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۰:۴۹
تروریسم صهیونیستی-۳۲

روزی که نقاب حقوق بشری از چهره اتحادیه اروپا کنار رفت


 منوچهر متکی (وزیر امور خارجه وقت ایران)، در اولین اظهاراتش بعد از انتشار خبر تصویب این گزارش اعلام کرد: «100000 صفحه گزارش که به وضوح بمباران عامدانه ۲۰۰ مرکز تاسیسات تولیدی در غزه را تصریح داشته و این امر ویرانی مولفه‌های حیات و زندگی عادی مردم مظلوم آن منطقه را به همراه داشته، سند روشنی بر وقوع جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است. این گزارش تنها بخشی از حقایق و گوشه‌ای محدود از شنیع‌ترین جنایات علیه کودکان، زنان و پیرمردان غزه را بیان می‌کند؛ در حالی که رژیم صهیونیستی (اسرائیل) با رویکردهای وحشیانه خود، ساختارهای مدنی و مؤسسات اجتماعی که طی۱۰۰ سال گذشته با رنج‌ها و آلام فراوان مردم مظلوم غزه بنا شده را به وحشیانه‌ترین شکل و بیرحمانه‌ترین نوع در تاریخ جنایات جنگی خویش، ویران کرده‌است.»
حمید بعیدی‌نژاد (نماینده ایران در شورای حقوق بشر) گفت: «مرتکبان جنایات یاد شده به دلیل ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در قبال مردم بی‌دفاع فلسطین به ویژه زنان و کودکان بی‌گناه می‌بایست از طریق مراجع بین‌المللی محاکمه و مجازات شوند.»
گزارش گلدستون در شورای حقوق بشر سازمان ملل: ۲۵عضو از ۴۷ عضو این شورا به قطعنامه درخواستی که از سوی فلسطینیان، مصر، نیجریه، تونس و پاکستان به منظور تائید گزارش گلدستون مطرح شده بود رای موافق دادند. این در حالی است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا مخالفت خود را با این قطعنامه اعلام کرده بودند. آمریکا تلاش دیپلماتیک زیادی را به‌کار بست تا بتواند تصویب این بیانیه را تا دور جدید مذاکرات خاورمیانه‌ای خود به‌تعویق بیندازد، اما موفق به این امر نشد.
 ۱۱ عضو نیز به تصویب این گزارش رای ممتنع دادند. این گروه را کشورهایی شامل می‌شوند که تمایلی به تیره‌شدن روابطشان با آمریکا نداشتند. بر این اساس، کشورهای آرژانتین، برزیل، بحرین، بولیوی، اندونزی، آفریقای جنوبی، اردن، پاکستان، روسیه، زامبیا، چین، سنگال، شیلی، فیلیپین، قطر، عربستان، غنا، نیجریه، هند، جیبوتی، کوبا، مصر، نیکاراگوئه، بنگلادش، لیبریا و موریتانی به گزارش گلدستون رای مثبت داده‌اند. این در حالی است که ۶ کشور آمریکا، ایتالیا، اوکراین، اسلوواکی، هلند و مجارستان به این گزارش رای منفی دادند. همچنین کامرون، بوسنی، بورکینافاسو، گابن، ژاپن، مکزیک، نروژ، بلژیک، کره جنوبی، اسلونی و اروگوئه ۱۱ کشوری هستند که به این گزارش رای ممتنع دادند. خودداری دولت‌های فرانسه و بریتانیا از شرکت در رای‌گیری در مورد گزارش، موجب تعجّب سران اسرائیل شد. مقامات اسرائیل انتظار داشتند که این دو دولت نسبت به قطعنامه ضد اسرائیلی رای مخالف دهند، ولی آن‌ها ترجیح دادند در رای‌گیری شرکت نکنند.
با تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر، گزارش ویژه قاضی ریچارد گلدستون در مورد جنایات جنگی غزه، در شورای امنیت سازمان ملل پیگیری خواهد شد. گلدستون از این قطعنامه شورای حقوق بشر به علت آنکه تنها اسرائیل را محکوم کرده و ذکری از حماس نداشته‌است، انتقاد کرد. مقامات اسرائیل تصویب این گزارش را دیپلماسی خنده‌آور و ضد اسرائیلی نامید، ولی فلسطینیان از تصویب گزارش استقبال کردند.
گزارش گلدستون در مجمع عمومی سازمان ملل: مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۵ نوامبر ۲۰۰۹ .م با اکثریت ۱۱۴ رای موافق و ۱۸ رای مخالف از میان ۱۹۲ عضو حاضر در جلسه، قطعنامه مربوط به پیگیری جنایات جنگی جنگ غزه را که در ابتدا در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به تصویب اعضا رسیده بود؛ به تصویب رساند. ۶۰ کشور حاضر در جلسه نیز در رای‌گیری شرکت نکردند. رسیدگی به گزارش گلدستون در این نشست به درخواست اتحادیه عرب و جنبش عدم تعهد صورت گرفت. اتخاذ این قطعنامه پس از بررسی دو روزه و بعد از سخنرانی نمایندگان ۴۶ کشور در مورد آن انجام گرفت. نماینده سوئد که کشورش در آن تاریخ ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را به عهده داشت، به نمایندگی از آن اتحادیه به طور ضمنی با آن مخالفت کرد و خواستار تعدیل لحن گزارش شد. در این قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل متحدخواسته شد گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل را در مورد جنایات جنگ غزه به شورای امنیت ارجاع دهد. کشورهای آمریکا، استرالیا، کانادا، جمهوری چک، آلمان، مجارستان، اسرائیل، جزایر مارشال، ایتالیا، هلند، لهستان، پاناما، اسلواکی، اکراین، مقدونیه، پالائو، نائورو و میکرونزی به این قطعنامه رای مننفی دادند.
نماینده اسرائیل(GABRIELA SHALEV)، ضمن انتقاد از تصمیم اعضای مجمع عمومی، عنوان کرد که خسارات و تلفاتی که در طول جنگ به اسرائیل وارد شده، از دید کشورهای عضو نادیده انگاشته شده و تصویب این قطعنامه در مجمع عمومی جانبدارانه می‌باشد.
نماینده فلسطین، ریاض منصور، ضمن استقبال از تصویب این قطعنامه، ابراز امیدواری کرد در مراحل بعدی، گزارش گلدستون در شورای امنیت و دادگاه جنایات جنگی نیز بررسی شود و مورد تایید آن سازمانها نیز قرار گیرد. با تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر، گزارش ویژه قاضی ریچارد گلدستون در مورد جنایات جنگی غزه، در شورای امنیت سازمان ملل پیگیری خواهد شد. در همان زمان دولت آمریکا اعلام کرد که در صورت ارائه این گزارش در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تصویب، آن را وتو می‌کند.