پالم نباشد بستنی قوام نمیگیرد!
وزیر بهداشت: وجود «پالم» در برخی مواد غذایی ضروری است
وزیر بهداشت با تاکید بر تداوم محدودیت واردات پالم، گفت: البته تهیه انواع شکلات، خامه و بستنی هم بدون این روغن گیاهی شدنی نیست.
سرویس اجتماعی-
سید حسن قاضیزاده هاشمی با تاکید بر اینکه بر خلاف تصور عموم افراد ضرر پالم آن طور که فکر میکنند نیست، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: هر روغنی را اگر بیشتر از استاندارد استفاده کنید ضرر دارد، مثل همین پالمی که پیش از دولت یازدهم ردپای آن در اغلب محصولات لبنی حتی شیر هم دیده میشد.
قاضیزاده هاشمی افزود: محدودیت واردات پالم به علت ایجاد برنامههای کنترلی جدی و ممانعت و برخورد با افزودن آن در لبنیاتی همچون شیر که مصرف روزانه همه مردم است صورت گرفته و بنابراین اجازه واردات مازاد بر نیاز را برای افزایش سطح سلامت مردم کشورمان ندادیم و از این به بعد هم این محدودیتها به قوت خود ادامه دارد.
وی عنوان کرد: محدودیت مصرف و واردات پالم به معنای مضر بودن آن نبوده بلکه زیادی مصرفش همانند استفاده زیاد از نمک و روغنهای دیگر بد است، بنابراین برخی مواد غذایی نیز باید با وجودی مقداری پالم تهیه شوند، همانگونه که تولید خامه یا بستنی بدون پالم شدنی نیست.
وزیر بهداشت تصریح کرد: استفاده از پالم در تولید شکلاتها، بستنی و خامه به عنوان پایدارکنندهای با منشأ طبیعی بسیار ضروری است در غیر این صورت محصولات آن اتصال و یا پایداری و شکل مورد نظر را برای مصرفکنندگان نخواهد داشت، فقط میزان مصرف آن در سایر لبنیات نیز کمی بیشتر از استانداردها بوده که آن را هم کاهش دادیم.
هاشمی اظهار داشت: تنها مشکل چند سال گذشته پالم، مربوط به مصرف زیادی از حد این روغن بوده که هم اکنون با اعمال برنامههای کنترلی و مراقبتی، کنترل شده است.
پالم مضر است یا خیر؟
گفتنی است در سال 93 که وزیر بهداشت موضوع استفاده از روغن پالم در برخی محصولات لبنی و خطرات مصرف این روغن را مطرح کرد موجی از نگرانی و ترس سطح جامعه را فراگرفت، اما امروزه شنیدن اینکه مصرف بیش از حد این روغن تنها در حد سایر روغنها مضر است و یا اینکه استفاده از این روغن در برخی محصولات اجتنابناپذیر است این سؤال را به ذهن میآورد که اگر این روغن آن قدرها هم که درباره مضرات آن صحبت شده مضر نیست چرا طی دو سال گذشته این همه علیه آن گفته شد و اگر همانطور که بارها شنیدهایم این روغن مضر است چرا وزیر بهداشت از اجتناب ناپذیر بودن استفاده از آن در تولید شکلاتها، بستنی و خامه میگوید و اقدامی برای ممنوعیت استفاده از آن در تولید این محصولات شبیه آنچه در مورد شیرها و لبنیات پر چرب و پاکسازی آنها از روغن پالم انجام شد صورت نمیگیرد.
با توجه به اینکه وزیر بهداشت پیش از این اعلام کرده بود روغن پالم انواع مختلفی دارد و بعضی از انواع آن، روغن خوب و در عین حال بسیار گران و بعضی نامرغوب و مضر است، باید مشخص شود آنچه اکنون در تولید برخی محصولات استفاده میشود از کدام نوع است.
مدیر کل وقت آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو نیز در مهر ماه اعلام کرده بود: «پالم در روغنهای سرخکردنی لازم است و در سایر فرآوردههای لبنی مانند ماست، شیر، پنیر و... استفاده از پالم ممنوع است. در روغنهای سرخکردنی معمولاً از پالم استفاده میکنند؛ چرا که اگر نباشد، در زمان سرخ کردن شدید، روغن میشکند و این موضوع صدبرابر پالم مضر است. البته میزان استفاده از آن در این فرآوردهها هم بر اساس فرمولاسیون آنها مشخص است.»
به گفته حسین رستگار، «برخی محصولات به مقداری پالم نیاز دارند. به عنوان مثال برای روکش بستنی لازم است که مقداری پالم را به آن اضافه کرد، وگرنه بستنی اصطلاحاً میریزد.»
او با اشاره به اینکه پالم سم نیست بلکه روغنی است مانند همه روغنها و وزارت بهداشت مصرف آن را قاعدهمند کرده است، گفته بود: «پالم روغنی است که از هسته خرما گرفته میشود. حال از آنجایی که اسید چرب اشباع آن بسیار بالاست، اگر کسی زیاد آن را مصرف کند و تحرک هم نداشته باشد، این اسید چرب نمیسوزد و در نهایت مصرف بیرویه آن منجر به رسوبش در بدن میشود. باید به این نکته هم توجه داشت که اکنون مصرف پالم باید قاعده خودش را داشته باشد، نه اینکه چون ارزان است، آن را در هر فرآوردهای اضافه کنیم. نمیشود که مردم در هر فرآوردهای اعم از لبنی، روغن سرخکردنی و... پالم بخورند و این رژیم تغذیهای غلط است.»
نگرانی از قوام نگرفتن بستنی!
نکته دیگر اینکه باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد که چرا با وجود خطراتی که مصرف پالم میتواند داشته باشد، استفاده از آن اکنون در اکثر قریب به اتفاق روغنهای سرخکردنی و فرآوردههایی همچون بستنی، خامه و شکلات به چشم میخورد و وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم به جای توجیه کردن لزوم استفاده از پالم در این محصولات و نگرانی از قوام نگرفتن بستنی، برخوردی که در مورد شیر پرچرب پالمدار کرد را از خود بروز نمیدهد؟ سؤال اینجاست که آیا واقعاً برای تولید این محصولات که وزیر بهداشت از ضروری بودن استفاده از پالم در آنها میگوید جایگزین دیگری به جای این روغن وجود ندارد؟ آیا نمیتوان به فرمولی از روغن سرخکردنی یا بستنی رسید که در آن پالم نباشد؟ توجیه وزارت بهداشت در ممنوعیت استفاده از پالم در لبنیات، مصرف روزانه بودن شیر در بین مردم بود(صرف نظر از سرانه شیر مصرفی)، آیا استفاده پالم در محصولاتی مثل بستنی یا شکلات به خصوص با توجه به میزان مصرف آنها توسط کودکان و نوجوانان(و البته سایر گروههای سنی) باعث نگرانی از سلامت نسل فردای کشور نمیشود؟
حق انتخابی که از مردم گرفته میشود
نکته پایانی اینکه نظیر این موضوع را در استفاده از محصولات تراریخته وارداتی نظیر ذرت دستکاری شده ژنتیک در اغلب روغنهای سرخکردنی سطح بازار میبینیم و با توجه به اینکه کارشناسان زیادی در کشور و سطح جهان از خطرناک بودن استفاده از محصولات تراریخته و یا حداقل احتمال بسیار بالای خطر در آنها سخن گفتهاند، عجیب است که امروزه مردم ما در خرید یک روغن سرخکردنی که تراریخته نباشد تقریباً حق انتخاب ندارند و کسانی دیگر به جای آنها تصمیم گرفتهاند که مردم چه محصولاتی را استفاده کنند. مطلب مهم اینکه با درج بسیار کوچک کلمه تراریخته یا دستکاری شده ژنتیک در بخش ترکیبات این روغنها، اغلب مردم حتی از تراریخته بودن آنها خبردار هم نمیشوند.
فارغ از اینکه وارد کنندگان محصولاتی همچون پالم یا دانه های روغنی تراریخته چه کسانی هستند، نباید فراموش کرد که مردم دولت ها را حافظ و متولی سلامت خود می دانند.