kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۴۲۵
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۹
گزارش خبری- تحلیلی کیهان

اردوگاه انتخاباتی اعتدال- اصلاحات از سهم‌خواهی تا سردرگمی

برغم ادعای برخی چهره‌های اطلاح طلب مبنی بر وجود هماهنگی و انسجام میان جریان اصلاحات و اعتدال برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری 96، اما مروری اجمالی بر رسانه‌های زنجیره‌ای و مواضع کنشگران حزبی اصلاح طلب نشان از آشفتگی عمیق در اردوگاه اصلاح طلبان و دولت اعتدال در کمتر از 3 ماه و نیم مانده به انتخابات ریاست جمهوری دارد.

سرویس سیاسی-

اصلاح طلبان که با هدف اتصال مجدد خود به حاکمیت پس از فتنه سال 88  پشت سر روحانی قرار گرفته بودند اکنون نه این هدف را محقق شده می‌بینند و نه  اوج گرفتن وضعیت رکود کشور، افزایش بی‌سر و سامان بیکاری، رشد اقتصادی در حد صفر، کاهش حجم تجارت خارجی کشور و  بدتر شدن شرایط در پسابرجامی  جای هر گونه حمایتی از روحانی باقی گذاشته و  این اوضاع اسفناک  و ارائه دیدگاههای متناقض در مسئله حمایت یا عدم حمایت از روحانی از یک سو و فقدان کاندیدای رای آور برای جایگزین وی در انتخابات آتی از سوی دیگر،  اردوگاه اصلاح‌طلبان را دچار سردرگمی کرده است. البته این سردرگمی باعث توقف سهم‌خواهی‌ها نشده است!
سهم‌خواهی اصلاحات از اعتدال
ابراهیم اصغرزاده چند روز پیش در گفت‌وگو با اعتماد، در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه از چند ماه قبل، دوستان شما در جمع دوستان اصلاح‌طلب حمايت نامشروط و قطعي از انتخاب آقاي روحاني در انتخابات آتي انجام دادند. اين نامشروط بودن و قطعي بودن، پيشاپيش، آن هم ماه‌ها قبل از انتخابات آيا موقعيت اصلاح‌طلبان و موقعيت آقاي روحاني را در نزد افكار عمومي ارتقا داده است؟ گفت: «نه، نه. قطعا كاهش داده است. يك نيروي سياسي وقتي دستش را بالا مي‌برد و از قبل، يك شرايط پراگماتيستي مي‌دهد و مي‌گويد آن چيزي كه من مي‌خواهم همان هدفي است كه من مي‌خواستم بدون اينكه مطالبات خودش را مطرح كند، دچار اشتباه مي‌شود. قطعا بايد مطالبات خودشان را مطرح مي‌كردند. شرايط خودشان را مي‌گفتند. يعني چه كه به آقاي روحاني مثلا باید كاملا چك سفيد بدهيم؟»
همچنین، منتجب‌نیا، قائم‌مقام حزب اعتماد ملی در گفت‌وگو با آرمان در پاسخ به این پرسش که اصلاح‌طلبان در زمینه انتصابات مدیران در دولت چه انتظاری از آقای روحانی دارند، گفته بود: دولت اول ایشان به‌صورت ائتلافی و براساس سلیقه شخصی آقای روحانی تعیین شده است. بدون شک اصلاح‌طلبان به‌عنوان مهم‌ترین جریان حامی آقای روحانی باید در انتصابات دولت دوم ایشان دخالت داشته باشند.
... ما در این زمینه با روحانی مذاکره خواهیم کرد، اصلاح‌طلبان باید در دولت آینده سهم بیشتری داشته باشند و درصد قابل توجهی از کابینه ایشان را تشکیل بدهند، این مسئله شامل وزرا، معاونان و همچنین استانداران می‌شود و در همه این زمینه‌ها باید تغییرات جدی صورت بگیرد... بنده به‌دلیل سخنرانی به مناطق مختلف کشور سفر می‌کنم و از نزدیک با اصلاح‌طلبان مناطق مختلف گفت‌وگو و رایزنی می‌کنم. متأسفانه در بسیاری از این سفرها متوجه شده‌ام که برخی از اصلاح‌طلبان از آقای روحانی رنجش خاطر دارند و آقای روحانی موفق نشده رضایت آنها را جلب کند.
به همین قرار، موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات نیز گفته بود: «تلقي من اين است كه اصلاح‌طلبان از آقاي روحاني يك حمايت همراه با بيان ديدگاه‌ها، نقدها، نقطه‌ نظرات و مطالبات خواهند داشت...اصلاح‌طلبان بدون لحاظ كردن مطالبات مردم و بدون توجه به ايده‌ها و آرمان‌هاي خودشان نمي‌توانند از آقاي روحاني حمايت كنند».
در این میان مهدی آیتی نماینده مجلس ششم و رئیس ستاد انتخاباتی روحانی در خراسان جنوبی نیز در پاسخ به سؤالی درباره سهم‌خواهی اصلاح‌طلبان از دولت، گفته بود: «اصلاح‌طلبان اگر سهم خواهی کردند حق آنهاست چون در جبهه اصلی حمایت از روحانی بودند».
ادعای 92 درصدی!
مصطفی معین نامزد اصلاح طلب انتخابات ریاست جمهوری سال 84  در گفتگو با جماران با بیان اینکه  فکر نمی‌کنم که جریان اصلاحات قصد کاندیدا کردن افراد دیگری به‌غیراز آقای روحانی را داشته باشد تصریح کرد: من احتمال رأی آوری آقای روحانی را کمتر از سال ۹۲ نمی‌بینم. چون آقای روحانی در دور اول خود در سیاست خارجی عملکرد موفقی داشته‌ وتا حدودی توانسته است فسادهای اقتصادی و اداری گذشته را کنترل و در این زمینه روشنگری انجام دهند.   پیش‌بینی معین  از رأی‌آوری  روحانی در انتخابات پیش رو در حالی است که وی در انتخابات سال 84  برای خود سبد رای 18 تا 19 میلیونی متصور بود و در مجموع حدود 4 میلیون رای آورد. کروبی در این باره گفته بود حزب مشارکت سرکوچه خودنظر سنجی می‌کند!
کاندیدای اصلاح طلبان
 فقط روحانی است؟
مرتضی حاجی وزیر دولت اصلاحات نیز در گفتگو با روزنامه آرمان  روحانی را کاندیدای قطعی اصلاح‌طلبان معرفی کرده و می‌گوید: طبیعی است که وقتی رئیس جمهوری مستقر هم در رقابت حضور دارد، بیشتر تحلیل و نظرها به سمت و سوی او برود. حسن روحانی در شرایطی آماده می‌شود تا برای دومین بار متوالی در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند که اصلاح طلبان درباره حمایت از او اجماع دارند و در اردوگاه رقیب هم فضا همان فضای چنددستگی قبل است تا بتوان این طور گفت که رئیس جمهور فعلی خودش را مهیای تشکیل دولت آتی می‌کند.
تاجیک: حمایت از روحانی نظر شخصی آنهاست/عطریانفر: نیست!
این در حالی است که  «محمدرضا تاجیک»، مشاور رئیس دولت اصلاحات  چندی قبل با حمله به برخی چهره‌های اصلاح طلب که روحانی را کاندیدای این جریان برای انتخابات 96 معرفی می‌کنند در گفتگو با آرمان امروز گفته بود: برای من بسیار عجیب است که برخی افراد چگونه به خود اجازه می‌دهند به صورت علنی عنوان کنند که جریان اصلاحات در انتخابات آینده قرار است از چه کسی حمایت کند و هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده استراتژی جریان اصلاحات در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده را برای رسانه‌ها تئوریزه می‌کنند. برای من هنوز مشخص نیست که این نگاه مستبدانه و توتالیتر چگونه در بین برخی شخصیت‌های اصلاح‌طلب شکل گرفته که به خود اجازه می‌دهند به نام نامی جریان اصلاحات سخن بگویند. ما باید اجازه بدهیم پنجره‌ای جدید در جریان اصلاح‌طلبی باز شود و نسیمی تازه به این جریان وزیدن کند.» او در  مصاحبه دیگری که به تفصیل با روزنامه شرق انجام داد هم همین معنا را مؤکداً مورد اشاره قرار داده بود.
تاجیک در این مصاحبه تصریح می‌کند: اگر برخی از افراد جایی صحبت می‌کنند، من دوستانه از آنها می‌خواهم یا تأکید کنند که اظهار نظر شخصی می‌کنند، یا اینکه بالاخره به شکلی سخنان خودشان را توجیه کنند که بدنه اصلاح‌طلبی متوجه شود، اینها چنین اقتدار، مقبولیت و منزلتی دارند که به نام تمامی اصلاح‌طلبان سخن بگویند؛
از سوی دیگر «محمد عطریانفر» عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی  هم در واکنش به اظهارات در مصاحبه با نشریه صدا و بدون اینکه نامی از تاجیک ببرد، اعلام حمایت از روحانی را نتیجه جمع بندی جبهه اصلاحات عنوان کرده و گفت : اصلاح‌طلبانی که آقای روحانی را گزینه اول و آخر اعلام کرده‌اند، نظر شخصی خود را مطرح ننموده‌اند، بلکه نوعا اظهارات آنها معطوف به جمع‌بندی جبهه اصلاحات است، جبهه‌ای که رهبران اصلاحات نیز در میانه آن نقش تمام‌کننده و تعیین‌کننده‌ای دارند.»
 مهرعلیزاده: اصلاح طلبان
 باید گزینه دیگری در کنار روحانی معرفی کنند
محسن مهرعلیزاده عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح طلبان در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان ضمن رد صحبتهای عطریانفر و با تأکید بر اینکه روحانی یکی از کاندیداهای اصلی اصلاح‌طلبان ( نه گزینه اول و آخر) برای انتخابات 96 است، ادامه داد: از آنجایی که در مسیر انتخابات نباید تنها به یک نفر اکتفا کرد، منطق حکم می‌کند اصلاح‌طلبان در کنار روحانی، گزینه دیگری هم داشته باشند.
واعظی: هر کس با هر تفکری در انتخابات 96 کاندیدا شود هدفش تخریب روحانی است!
در کنار این اظهارات متناقض اما اظهارات وزیر ارتباطات دولت یازدهم  بهم ریختگی و آشفتگی در میان جبهه اصلاحات و جریان اعتدال را به خوبی عیان کرد، آنجا که واعظی در دیدار با اعضای حزب اعتدال و توسعه استان کردستان هر کس با هر تفکری که  در انتخابات کاندید شود، هدفش تخریب آقای روحانی است.
واعظی در این اظهارات آشکارا به  عمق فاصله و شکاف میان جبهه اصلاحات و جریان اعتدال اشاره کرده و گفت که کسانی که مشی اعتدالی دولت را قبول دارند و می‌خواهند کشورشان آباد شود نباید در خانه بنشینند.
عارف: شاید روحانی خسته شده
 و برای انتخابات نیاید
مواضع دوپهلوی محمد رضا عارف رئیس‌شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان درباره حمایت اصلاح طلبان از کاندیداتوری روحانی هم در کنار مواضع متناقض سایر چهره‌های اصلاح طلب جالب توجه بوده است. وی در نشست خبری در پاسخ به سؤالی پیرامون حضور روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده گفت: «بعید می‌دانم او ردصلاحیت شود مگر اینکه او به هر دلیلی مانند خستگی یا گرفتاری تمایل نداشته باشد بیاید.» به نقل از جهان نیوز این در حالی است که براساس شنیده‌ها عارف  پیشتر  و در دیدارهای مکرر با مرحوم هاشمی از وی خواسته بود که روحانی را متقاعد کند که به نفع وی کنار بکشد چرا که اگر بنا باشد  برای ریاست جمهوری بیاید کنار نمی‌رود و کاندیدای زاپاس نخواهد شد.
روحانی انتخابات چقدر ارزش دارد که از حالا شروع به  معصیت خدا کنیم؟
حسن روحانی رئیس جمهور هم در تازه‌ترین نطق انتخاباتی خود از  دعواهای سیاسی  موجود و  انتخاباتی شدن فضای سیاسی کشور  انتقاد کرد و گفت: ما یک ملت هستیم و یک انقلاب و یک رهبر و یک دولت و یک قانون اساسی داریم. چرا اختلاف؟ مگر انتخابات چقدر ارزش دارد که از حالا شروع کنیم به معصیت خدا. معصیت خدا را یک لحظه هم نباید انجام داد حال اگر کسی می‌خواهد معصیت کند به شب احیا نزدیک باشد تا بشود توبه کرد. الان تا شب احیا خیلی زمان مانده است!گرچه مخاطبان اظهارات روحانی قاعدتا باید جریان منتقد و یا رقیب وی باشند اما با مرور مواضع  چهره‌های شاخص اصلاحات و بر سر و کله زدنها و یقه گیری‌های  برخی از آنها طی چند ماه گذشته،منطقی‌تر آن است که این اظهارات بیش از آنکه خطاب به جریان منتقد و یا رقیب وی باشد،  ناظر بر رفتار و مواضع حامیان اصلاح طلب و اعتدال‌گرای وی است.
آفتاب یزد: روحانی برای انتخابات 96  ضربه‌گیر به میدان می‌فرستد!
آخرین پرده از آشفتگی و بهم ریختگی عیان در جبهه اصلاحات، شاید اقدام روزنامه زنجیره‌ای آفتاب یزد  باشد. این روزنامه با تيتري عجيب روي عكس تمام‌قد و دو‌نفره علي مطهري و مسعود پزشكيان نوشته بود: «فداييان روحاني»  و به نقل از روحانی خواستار کاندیداتوری گزینه‌های ضربه‌گیر انتخاباتی شده بود . قطعا اگر این اقدام آفتاب یزد در يك رسانه مخالف اصلاح‌طلبان منتشر شده بود، مي‌توانست يك تحليل افشاگرانه باشد، اما اكنون در يك رسانه اصلاح‌طلب، بيشتر از هر چيزي، بوي خودزني مي‌دهد؛ يك خودزني ناآگاهانه ناشي از شهوت ديده شدن و ناشي‌گري ژورناليستي و سياسي كه همزمان به اصلاح‌طلبان، به روحاني، به مطهري و به پزشكيان شليك مي‌كند و همه شأنيت آنها را در كنار همه ژست‌هاي استقلال مطهري و وزانت پزشكيان و يكه‌تازي روحاني بر باد مي‌دهد. سال 92 عارف فدا شد و سال 96 چهره‌هاي ديگر.