kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۰۸۰
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۴

آشفتگی و اعتراض به کاخ سفید رسید /3 وزیر ترامپ نیامده می‌روند!

اختلاف بین مقامات ارشد دولت آمریکا بالا گرفته برخی گزارش‌ها حکایت از آن دارد که وزرای دولت ترامپ نیامده به فکر رفتن افتاده‌اند.

دولت جدید آمریکا نیامده کشور را به آشوب کشید و در حالی که اعتراضات گسترده مردمی و زور آزمایی دولت و دستگاه قضایی آمریکا در مورد فرمان اجرایی ترامپ در مورد مهاجرین هنوز ادامه دارد برخی گزارش‌ها از بروز اختلاف بین وزرای ارشد ترامپ نیز حکایت دارد. واشنگتن‌پست در این زمینه نوشت: رئیس‌جمهوری آمریکا تقریبا هیچ مشورتی درباره دستور اجرایی خود برای منع ورود اتباع کشورهای خارجی با «جان کلی»، «جیمز متیس» و «رکس تیلرسون» وزرای امنیت داخلی، دفاع و امور خارجه صورت نداده است.دو منبع آگاه در این خصوص از اعتراض شدید وزیران یاد شده در کنفرانس تلفنی هفته گذشته با حلقه مشاوران دونالد ترامپ خبر می‌دهند و می‌گویند که آنها در این کنفرانس تلفنی که بامداد یکشنبه به وقت محلی صورت گرفت، خواستند که محدودیت ورود دست‌کم برای اتباع دارای اقامت دائم لغو شود.
درگیری بین مقام‌های ارشد کاخ سفید اما به همین‌جا ختم نمی‌شود. واشنگتن‌پست نوشته است که وزیر امنیت داخلی آمریکا فردای ابلاغ عمومی دستور رئیس‌جمهوری مبنی بر منع ورود اتباع هفت کشور تعیین شده، قصد داشته تا افراد دارای اقامت دائمی یا همان دارندگان کارت سبز (گرین کارت) را از محدودیت یاد شده مستثنی کند. «استیون بانون» استراتژیست ارشد کاخ سفید اما در یک دیدار شخصی و برنامه‌ریزی نشده به دفتر وزیر امنیت داخلی می‌رود و او را از این کار منع می‌کند. کلی در این دیدار با تاکید بر اینکه مشاور ارشد رئیس‌جمهوری جایی در سلسله مراتب فرماندهی ندارد، می‌گوید که اگر ترامپ چنین تمایلی دارد، باید شخصا این مسئله را به این وزارتخانه اطلاع دهد. واشنگتن پست می‌نویسد: این نخستین درگیری جدی بین کاخ سفید و مقام‌های منصوب شده توسط ترامپ بود، اما به احتمال زیاد آخرین آنها نخواهد بود. می‌توان گفت که جدال کلی، ماتیس و تیلرسون با بانون و میلر (مشاوران ارشد کاخ سفید) فعلا با نتیجه برابر خاتمه یافته است.
در نشانه‌ای دیگر از بروز اختلاف بین مقامات ارشد کاخ سفید «ست مولتون» نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد شماری از وزرای دولت جدید این کشور از حالا به فکر استعفا افتاده‌اند. به گفته مولتون، تصمیم‌گیری‌های «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا بدون مشورت گرفتن از اعضای کابینه، «جیمس متیس» وزیر دفاع و چند وزیر دیگر را نسبت به نقششان در دولت به تردید انداخته است. وی که با روزنامه «بوستون گلوب» صحبت می‌کرد، گفت از افراد مطلع به پشت صحنه دولت شنیده است که متیس و دیگر وزرا که احساس می‌کنند در حلقه خودی‌های ترامپ جایی ندارند، دارند از هم می‌پرسند که «اگر چه اتفاقی بیفتد، استعفا می‌دهی؟ خط قرمزت چیست؟» پیش از این هم گزارش شده بود که بخش اعظم تصمیمات ترامپ تحت تأثیر «استیو بانون» استراتژیست کاخ سفید و «رینس پریباس» رئیس ‌کارکنان کاخ سفید است.
رای دادگاه به نفع مهاجران
اما در ادامه کشمکش‌ها بین دولت و سیستم قضایی آمریکا در مورد فرمان اجرایی ترامپ دادگاه استیناف این کشور درخواست وزارت دادگستری دولت ترامپ برای به جریان انداختن مجدد دستور مهاجرتی ترامپ را رد کرد. دادگاه استیناف در بیانیه‌ای اعلام کرد تا دوشنبه (امروز) به وزارت دادگستری دولت ترامپ مهلت داده می‌شود که پاسخ تکمیلی خود را در این زمینه ارائه دهد. این بدان معنی است که حکم دادگاه که خواستار توقف دستور ترامپ برای منع ورود اتباع چند کشور مسلمان به خاک آمریکا است کماکان پابرجا خواهد بود و اتباع این کشورها در صورت داشتن روادید معتبر فعلاً می‌توانند وارد خاک آمریکا شوند.
وزارت دادگستری آمریکا شنبه شب رسماً خواستار تجدید نظر در حکم دادگاهی شده بود که دستور اجرایی ترامپ برای منع موقت ورود اتباع هفت کشور مسلمان به خاک آمریکا را تعلیق کرده بودوکلای وزارت دادگستری در شکایت خود استدلال کرده بودند که این حکم قاضی واشنگتن یک نوع زیاده‌روی است و انتقاد از فرمان فرمانده کل قوا یعنی ترامپ می‌باشد.ترامپ در واکنش به حکم قاضی واشنگتن در پیام توییتری خود نوشته بود که با تصمیم این قاضی، تعداد زیادی افراد خیلی بد وارد آمریکا می‌شوند.
با این‌حال علی‌رغم آنکه کاخ سفید خواستار تجدیدنظر در این تصمیم شده بود، اداره گمرک و  حفاظت مرزی آمریکا به خطوط هواپیمایی این کشور اعلام کرد که پرواز مسافران از هفت کشور مذکور بر اساس قوانین قبل از صدور فرمان اجرایی ترامپ می‌باشد. دادستان‌های آمریکایی پیش از این گفته بودندکه اگر ترامپ در مسائل مختلف فراتر از اختیارات و قدرت اجرایی خود اقدام کند، از وی شکایت خواهند کرد.وکلای ایالت واشنگتن و سایر ایالت‌های آمریکا نیز در حال جمع‌آوری اطلاعات درباره زیان و ضررهای وارد شده به ساکنان و نهادهای ایالت‌های مختلف از جمله دانشگاه‌ها در پی صدور این فرمان ترامپ هستند.
ادامه اعتراضات
اما در حالی که تنش‌ها بین دولت و دستگاه قضایی آمریکا بر سر فرمان اجرایی ترامپ هنوز ادامه دارد اخبار و گزارش‌ها حکایت از ادامه تظاهرات مردمی علیه ترامپ حکایت دارد از لندن و پاریس گرفته تا نیویورک و واشنگتن، هزاران نفر بار دیگر به خیابان‌های آمریکا و اروپا آمدند تا علیه ترامپ دست به راهپیمایی بزنند و این اعتراض حتی پس از تعلیق این دستور از سوی یک قاضی فدرال صورت گرفت.به گزارش ایسنا بزرگترین تظاهرات در لندن صورت گرفت و تخمین زده می‌شود که ۱۰ هزار تن در آن حضور داشتند. معترضان شعار «ترزا می: شرم بر تو باد» سر می‌دادند و وی را به حمایت از دونالد ترامپ محکوم کردند. معترضان انگلیسی همچنین با در دست داشتن پلاکاردهایی که رویشان نوشته شده بود: «مسلمان‌ها را قربانی نکنید» از سفارت آمریکا به سمت دفتر نخست‌وزیری به حرکت درآمدند. در انگلیس همچنین بیش از 1/8میلیون نفر طوماری را امضا کرده و خواستار ممانعت از ورود ترامپ به انگلیس شده‌اند و گفته‌اند که این مسئله باعث شرمساری ملکه الیزابت است که از ترامپ دعوت کرده است. پاریس، برلین‌، نیویورک، واشنگتن، فوریدا، بریستول، تورنتو و کلورادو دیگر شهرهایی بودند که در آنها معترضان به نژادپرستی دولت جدید آمریکا به خیابان‌ها ریختند