kayhan.ir

کد خبر: ۹۶۹۹۳
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۷

قاضی فدرال آمریکا فرمان اجرایی ترامپ را لغو کرد



زورآزمایی کاخ سفید با مردم، دیپلمات‌ها و نخبه‌های سیاسی و اقتصادی این کشور به دستگاه قضایی آمریکا رسیده است. قاضی فدرال آمریکا پس از اینکه فرمان اجرایی ترامپ را لغو کرد، با واکنش تند و تهدیدآمیز ترامپ و کاخ سفید مواجه شد.
 فرمان اجرایی ترامپ در مورد منع ورود مسلمانان از 7 کشور اسلامی به آمریکا طی دو هفته گذشته بحران و التهاب بزرگی را در آمریکا و غرب ایجاد کرده است.
 در آمریکا بیش از 900 دیپلمات، قضات ایالتی، شرکت‌های بزرگ، برندگان جایزه نوبل، دانشمندان و بسیاری دیگر همراه با مردم با این فرمان مخالفت کرده‌اند.
اما کشمکش بین دولت جدید آمریکا و مخالفین در ساختار تصمیم‌گیری آمریکا با لغو پیمان اجرایی ترامپ از سوی قاضی فدرال آمریکا وارد مرحله تازه شده است. «جیمز روبرت» قاضی فدرال آمریکا روز جمعه ۴ فوریه (۱۵ بهمن) علیه ادعای وکلای دولت در زمینه کشمکش بین دولت و دستگاه قضایی این کشور رای داد. وکلای دولت آمریکا می‌گویند ایالت‌ها جایگاه حقوقی لازم را برای به چالش گرفتن فرمان اجرایی ترامپ «ندارند» اما «روبرت» دستور توقف سراسری اجرای فرمان ترامپ را صادر کرد.
 این حکم برای رسیدگی به شکایت «باب فرگوسن»، دادستان ایالت واشنگتن صادر شده و تا زمان رسیدگی به این شکایت، در سراسر آمریکا معتبر خواهد بود. این دادستان با تنظیم شکایتی خواستار لغو برخی از قسمت‌های دستور مهاجرتی ترامپ شده و تاکید دارد که این ممنوعیت، حقوق مهاجران و خانواده‌های آنان را نقض می‌کند.
به دنبال صدور این حکم که فرمان اجرایی ترامپ را  رسما تعلیق کرده، سازمان گمرک‌ها و حفاظت مرزی آمریکا هم به خطوط هوایی اطلاع داده فوراً صدور ویزا را  از سر بگیرد. اداره گمرک آمریکا گفته کسانی که تحت تاثیر فرمان مهاجرت قرار گرفته و امکان سفر به آمریکا را نداشتند، حال می‌توانند وارد این کشور شوند. شرکت‌های هواپیمایی قطر، فرانسه و لوفت‌هانزا نیز اعلام کرده‌اند که از سرگیری خدمات به مسافرانی را که از هفته گذشته مشمول فرمان آقای ترامپ می‌شدند از سرگرفته‌اند. «جی اینسلی»، فرماندار واشنگتن هم با استقبال از حکم این قاضی گفته: «هیچ کس حتی رئیس‌جمهور فراتر از قانون نیست.» برآورد شده است که فرمان اجرایی ترامپ بر ۶۰ هزار نفر از هفت کشور تاثیر گذاشته و ویزاهای این افراد به دلیل ممنوعیت ورود به آمریکا، لغو شده باشد.
واکنش تند کاخ سفید
اما کاخ سفید در واکنش به حکم قاضی دادگاه فدرال آن را «ظالمانه» و «توهین‌آمیز» توصیف کرد و گفت که علیه آن حکم درخواست «تجدیدنظر» می‌دهد. در بیانیه کاخ سفید آمده  «دستور اجرایی رئیس‌جمهور با هدف محافظت از کشور (آمریکا) صورت گرفته و او صلاحیت و مسئولیت قانونی برای حفاظت از مردم آمریکا را دارد.» شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز (شنبه) در خبری گفت: «دولت ترامپ در ابتدا و در توصیف حکم موقت تعلیق فرمان اجرایی ترامپ در ممنوعیت ورود هفت کشور مسلمان به خاک آمریکا، واژه‌های «توهین‌آمیز» و «تکان‌دهنده» را به کار برد، اما دقایقی بعد با خودداری از استفاده مجدد از این واژه‌ها، بیانیه‌ای در‌باره این حکم صادر کرد. سی ان ان در ادامه خبر خود افزود: «کاخ سفید اعلام کرده وزارت دادگستری آمریکا قرار است با این مسئله مقابله کند.» «شان اسپایسر» دبیر مطبوعاتی کاخ سفید هم در این باره گفته: «وزارت دادگستری آمریکا قصد دارد در سریع‌ترین زمان ممکن و فورا توقف این حکم تکان‌دهنده و توهین‌آمیز را درخواست کند و از فرمان اجرایی رئیس‌جمهوری (آمریکا) دفاع کند که بر این باوریم که فرمانی قانونی و مقتضی بوده است.
دبیر مطبوعاتی کاخ سفید افزود: «فرمان اجرایی برای حفاظت از کشور بوده است و رئیس‌جمهوری دارای اختیارات قانونی است و در قبال حفاظت از مردم آمریکا مسئولیت دارد.»وزارت خارجه آمریکا نیز گفته با همکاری وزارت امنیت داخلی در حال بررسی این حکم است و تاثیر آن را بر دستور اجرایی منع صدور روادید به محض دستیابی به هرگونه اطلاعاتی اعلام خواهد کرد. ترامپ هم به حکم قاضی سیاتل این‌گونه واکنش نشان داد: «نظر این به اصطلاح قاضی مسخره است و لغو خواهد شد... زمانی که کشوری نتواند بگوید چه کسی می‌تواند بیاید و چه کسی نمی‌تواند بیاید، این مشکل بزرگی است... نیویورک‌تایمز که پیش از این مجبور شد از من عذرخواهی بکند هم هنوز به بی‌راهه می‌رود.»
همزمان با این کشمکش‌ها وینسنت ویولا، نامزد مورد نظر دونالد ترامپ، برای تصدی وزارت نیروی زمینی آمریکا نیز از این پست انصراف داده است.» «ویولا» که طبق گزارشات منتشر شده دارای 1/8 میلیارد دلار دارایی است، موسس شرکت تجاری «ویرتو فایننشال» است و پیش از این بین 2001 تا 2004 رئیس ‌شرکت بازرگانی بورس نیویورک بوده است. وی همچنین مالک تیم «هاکی فلوریدا پنترز به شمار می‌رود.» «ویولا» روز جمعه به ترامپ گفته بود قادر به پذیرفتن پیشنهاد وی نیست زیرا نمی‌تواند تجارت خود را رها کند.
اما در حالی که کشمکش‌ها بین مقامات سیاسی و قضایی آمریکا وارد مرحله تازه‌ای شده اعتراضات در خیابان‌ها نیز ادامه دارد. روز جمعه مسلمانان نیویورک با برگزاری نماز جمعه در مقابل ترمینال 4 فرودگاه جان اف کندی، علیه فرمان اجرایی «دونالد» اعتراض کردند. در بیرون آمریکا نیز در استرالیا ، فیلیپین و اندونزی با تجمع در مقابل سفارت‌های آمریکا در کشورهایشان سیاست مهاجرتی ترامپ را محکوم کردند.
 بر پایه آخرین اخبار، وزارت خارجه آمریکا طی یک عقب نشینی آشکاراعلام کرد افرادی که روادید آن‌ها به صورت فیزیکی باطل نشده، می‌توانند به این کشور سفر کنند.
همچنین وزارت امنیت داخلی آمریکا نیزممنوعیت ورود اتباع هفت کشور به آمریکا را به حالت تعلیق درآورد.