با حضور هیئتهایی از ایران، روسیه و ترکیه
آغاز گفتوگوهای مقدماتی آستانه برای حل بحران سوریه
معاون وزیر خارجه با تأکید بر اینکه هیچ بازیگر خارجی حق تصمیمگیری برای ملت سوریه را ندارد و ایران با آمادگی کامل در نشست آستانه حضور خواهد یافت، گفت: تلاش میکنیم به حل سیاسی بحران و گفتوگوی جدی بین طرفهای سوری کمک کنیم.
هیئت جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه برای شرکت در اجلاس آستانه در خصوص بحران سوریه، ظهر شنبه به وقت محلی وارد شهر آستانه پایتخت قزاقستان شد.
حسین جابریانصاری پس از ورود به قزاقستان اظهار داشت: اجلاس آستانه در خصوص گفتوگوهای سوری - سوری از دوشنبه این هفته آغاز خواهد شد و هیئت جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی بنده در این اجلاس حضور پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اجلاس آستانه تحت نظارت جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و روسیه برگزار میشود، خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این اجلاس تثبیت آتشبس در سوریه و فراهم کردن مقدمات گفتوگوهای جدی سوری - سوری بین دولت سوریه و گروههای معارضه سوریه با هدف تثبیت آتشبس ایجاد شده و حرکت به سمت راهحل سیاسی بحران سوریه با لحاظ داشت رویارویی موثر با تروریسم و افراطگرایی است.
معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه با ذکر این نکته که ما با آمادگی کامل در این اجلاس شرکت میکنیم، عنوان کرد: به عنوان دولتی که از ابتدای بحران سوریه معتقد بودیم که بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و میبایست از طریق سیاسی و گفتوگوهای جدی بین طرفهای سوری به یک راهحلی برسد.
جابریانصاری گفت: امیدواریم اجلاس آستانه نقطه عطفی در مسیر بحران سوریه باشد و زمینههای پایان دادن به این بحران را هر چه سریعتر فراهم کند.
وی افزود: ادامه بحران جاری تنها به کشته شدن تعداد بیشتری از سوریها و تخریب امکانات یک کشور اسلامی منجر میشود و انشاءالله با مجموعه تلاشهایی که صورت خواهد گرفت، در قالب اجلاس آستانه و با همراهی طرفها و دولتهای ناظر و با جدیت دولتهای ناظر و جدیت طرفهای سوری در گفتوگوییهایی که انجام میشود، مقدمات خروج از وضعیت بحرانی فعلی به شکل صحیحی فراهم شود.
معاون وزیر خارجه درباره طرحهای ایران برای حل سیاسی بحران سوریه، عنوان کرد: ایران از ابتدا براساس دیدگاهی که داشت که حل سیاسی بحران بود و عدم امکان پایان یافتن این بحران از طریق نظامی، طرحهایی را برای ایجاد صلح در سوریه ارائه کرد که طرح چهار مادهای ایران که بیش از دو سال قبل ارائه شد، آخرین طرح جمهوری اسلامی ایران بود و در قالب همین طرح که متضمن حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه و ارجاع همه امور به انتخاب مردم سوریه است، ما در کنفرانس آستانه این ایدهها را دنبال خواهیم کرد.
به گزارش فارس، وی با تأکید بر اینکه دیدگاه اساسی جمهوری اسلامی ایران این است که هیچ بازیگر خارجی حق تصمیمگیری از سوی ملت سوریه را ندارد، اظهار داشت: وظیفه ما تسهیل گفتوگوهای جدی سوری - سوری و فراهم کردن مقدمات رجوع به آرای عمومی ملت سوریه است.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: در همین چارچوب و طرحی که ایران ارائه داد و دیدگاههای کلی ایران، تلاش خواهیم داشت که در اجلاس آستانه به حل سیاسی بحران و گفتوگوی جدی بین طرفهای سوری کمک کنیم.
رایزنیهای دوجانبه ایران و روسیه
روز شنبه نشست دوجانبه هیئتهای ایران و روسیه در آستانه برگزار شد. حسین جابریانصاری معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران و سرگئی لاونتیف نماینده رئیسجمهور روسیه در امور خاورمیانه، سرپرستی هیئتهای دو کشور را بر عهده دارند.
مخالفت ایران با حضور آمریکا در نشست آستانه
گفتنی است مقامات جمهوری اسلامی ایران با حضور آمریکا در نشست آستانه اعلام مخالفت کردهاند. برای نمونه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در روزهای گذشته در پاسخ به این سوال که موضع جمهوری اسلامی ایران در صورت حضور آمریکا در نشست آستانه برای حل بحران سوریه چه خواهد بود؟ گفت: ما مخالف حضور آمریکا هستیم.
وی افزود: ما دعوتی از آمریکا نکردهایم و مخالف حضور آنها هستیم.
یادآور میشود اجلاس آستانه که به میزبانی دولت قزاقستان و با نظارت روسیه، ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 4 و 5 بهمن ماه برگزار میشود، اهدافی چون تثبیت آتشبس، رویارویی موثر با تروریسم و انجام گفتوگوهای سوری - سوری بین دولت و معارضه سوریه برای فراهم کردن مقدمات وصول به یک راهحل سیاسی برای بحران سوریه را در دستورکار خود دارد.