kayhan.ir

کد خبر: ۹۳۹۱
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۶
بازتاب گسترده مذاکرات هسته‌ای

نیویورک تایمز: مذاکرات وین آخرین فرصت غرب است

دور سوم مذاکرات جامع ایران و گروه 5+1 که از دیروز (سه‌شنبه) در شهر وین اتریش آغاز شد بازتاب گسترده‌ای در سطح رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی داشت.


روزنامه «نیویورک تایمز» در خبری با اشاره به آغاز مذاکرات هسته‌ای در وین آن را آخرین فرصت‌های غرب برای توافق با ایران دانست.
نیویورک تایمز افزود: کشورهای غربی سالهاست با روش‌های مختلف تلاش می‌کنند ایران را از ادامه فعالیت هسته‌ای در نیروگاه‌ها متوقف سازند. در این روش‌ها از هیچ اقدام غیرمتعارفی از جمله ترور، تهدید و تحریم نیز فروگذار نکرده است.
بی‌بی‌سی نیز در گزارشی نوشت: این دور از گفت‌وگوها چه از نظر سیاسی و چه از نظر فنی حساس و پیچیده خواهد بود.
بی‌بی‌سی گزارش داد: قرار است در این مذاکرات دو روزه زمینه برای اینکه توافق موقت و شش ماهه ایران و 5+1 نهایی و دائمی شود فراهم آید. این توافق آذر ماه سال گذشته حاصل شد و مهلت 29 تیر ماه به پایان می‌رسد هر چند طرفین گفته‌اند امکان تمدید آن وجود دارد.
روزنامه وال‌استریت ژورنال آمریکا نیز نوشت: یکی از مقامات ارشد سیاسی دولت آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران اعلام کرده است کاملاً متقاعد شده است که می‌توان با ایران به توافق رسید هر چند برخی از موضوعات در گفت‌وگوهای هسته‌ای بسیار سخت و مشکل است. مقامات دولت آمریکا اعلام کرده‌اند براساس چارچوب کاری تعیین شده خود کار تدوین پیش‌نویس توافقنامه دائم هسته‌ای با ایران را در ماه مه آینده آغاز خواهند کرد. به نوشته این روزنامه آمریکایی دولت آمریکا به مذاکرات هسته‌ای با ایران خوش‌بین است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ روزنامه الحیات نیز در گزارشی به قلم «محمد صالح صدقیان» مدیر مرکز عربی مطالعات ایران نوشت: ایران و کشورهای مرتبط با پرونده هسته‌ای در وین امروز دور جدیدی از مذاکرات را آغاز می‌نمایند و تهران امیدوار است که این دور از مذاکرات زمینه‌ساز توافق نهایی باشد که منجر به بسته شدن پرونده هسته‌ای ایران گردد.
الحیات همچنین نوشت: منابع ایرانی همراه با تیم مذاکرات وین به الحیاتًْ گفته‌اند، تهران در طی مذاکرات اخیر، که در سطح کارشناسان برگزار گردید، نظرات خود را درباره تأسیسات هسته‌ای اراک و فردو علاوه بر تعداد سانتریفیوژها که مورد نگرانی غرب می‌باشد مطرح نموده است. دلیل نگرانی غرب از تولید «ماده پلوتونیوم» این است که این ماده در ساخت بمب هسته‌ای بکار رود اما کارشناسان ایران پیشنهاد داده‌اند که تولید این ماده با بکارگیری تجهیزات دیگر متوقف گردد.
پایگاه اینترنتی تینک پراگرس آمریکا نیز در گزارشی درباره مذاکرات وین 3 نوشت: گروهی از تحلیلگران و کارشناسان اسرائیلی معتقدند منطقی است که در چارچوب توافق هسته‌ای نهایی میان گروه 5+1 با ایران اجازه غنی‌سازی به این کشور در حد محدود داده شود. پایگاه اینترنتی خبری و تحلیلی «تینک پراگرس» در مقاله‌ای به قلم «بن آرمبروستر» نوشت: گروهی از کارشناسان اسرائیلی هفته گذشته رئوس آنچه را از دید آنها یک توافق هسته‌ای نهایی معقول با ایران خواهد بود ترسیم کردند. براساس چنین طرحی ایران تا حدودی از ظرفیت غنی‌سازی برخوردار خواهد بود.
ژنرال «شلومو بروم» از فرماندهان بازنشسته ارتش اسرائیل در این نشست که هفته گذشته با حمایت مرکز آمریکن پراگرس و مولاد برگزار شد گفت: به اعتقاد وی منطقی است که به ایران اجازه داده شود درچارچوب توافق نهایی، مقداری ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد.
هلیت بارل، عضو و رئیس سابق شورای صلح و امنیت اسرائیل نیز ضمن موافقت با این دیدگاه گفت گزینه به اصطلاح «غنی‌سازی صفر» نتیجه محتمل و امکان‌پذیری نیست.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی از وین به قلم «کریستوف اشمیت» با عنوان «مذاکرات هسته‌ای با ایران تسریع می‌شود» نوشت: قدرت‌های بزرگ و ایران امروز سه‌شنبه ماراتن دیپلماتیک خود را در وین با سرعت بیشتری در پیش می‌گیرند.