۲۰۱۶ سال تحقیر اسرائیل
سال 2016 میلادی در شرایطی به پایان خود میرسد که جهان در این سال تحولات پیچیده و غریبی را پشت سر گذاشته است. این تحولات به ویژه در غرب آسیا شگفتی و حیرت جهانیان را برانگیخت که از جمله آن میتوان به تصویب قطعنامه ضد صهیونیستی شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد. قطعنامهای که پس از 36 سال دفاع آمریکا از رژیم صهیونیستی در سازمان ملل و استفاده از حق وتوی خود علیه قطعنامههای ضد اسرائیلی، بسیاری را به این فکر فرو برد که آیا باراک اوباما به دلیل اختلافات پیشین با سیاستهای بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی، به تصویب این قطعنامه کمک کرد یا مسئله دیگری در پشت پرده وجود دارد.شورای امنیت سازمان ملل جمعه گذشته پیشنویس قطعنامه توقف شهرکسازی اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین را با 14 رای موافق و تنها رای ممتنع آمریکا به تصویب رساند. این قطعنامه علیه شهرکسازیهای صهیونیستی بوده و خواستار توقف ساخت و ساز در اراضی اشغالی شده است. نتانیاهو در واکنش به تصویب این قطعنامه بسیار خشمگین شد و به مسئولان وزارت خارجه این رژیم دستور داد سفرای 14 کشوری را که از قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه شهرکسازیها حمایت کرده بودند، احضار کنند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی همچنین دستور توقف حمایت مالی از پنج نهاد سازمان ملل را به خاطر حمایت آنها از قطعنامه صادر و اعلام کرد به تلافی تصویب قطعنامه، طی دو هفته آینده طرح ساخت بیش از 6000 هزار واحد صهیونیستنشین دیگر در قدس اشغالی را نیز در دولت خود به تصویب خواهد رساند. این یک روی سکه قطعنامه ضد صهیونیستی است، اما روی دیگر آن به اعتقاد تحلیلگران، پیچیدهتر است. در واقع، موضوعی که باعث نگرانی فلسطینیان شده، بندهای دیگری از این قطعنامه است که در آنها عنوان شده، ساخت و ساز شهرکهای صهیونیستی باید متوقف شود تا دستیابی به «راه حل دوکشوری» محقق گردد. در طرح دو کشوری، حق بازگشت آوارگان فلسطینی به فلسطین اشغالی گنجانده نشده است و این موضوعی است که ملت فلسطین برآن تاکید دارد و در مقابل، سران رژیم صهیونیستی به شدت مقابل آن ایستادهاند. از سوی دیگر مشخص نیست که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» وضعیت قطعنامه به کجا خواهد رسید به ویژه آنکه اعلام کرده «از زمان به قدرت رسیدن من، همه چیز در سازمان ملل تغییر خواهد کرد.» اما آنچه که کاملا روشن و قطعی است این است که لابیهای صهیونیست در آمریکا هیچگاه بیکار ننشسته و اوضاع را بر وفق مراد صهیونیستهای غاصب و اشغالگر در خواهند آورد. بنابراین به این قطعنامه نباید زیاد دل خوش کرد.
از مسائل دیگر فلسطینیان انتفاضه قدس است که در سال 2016 با وجود همه موانع و سرکوبهای رژیم صهیونیستی متوقف نشد و طی این انتفاضه، عملیات متعدد استشهادی صورت گرفته است. در این مدت حدود 270 فلسطینی به شهادت رسیده و هزاران نفر نیز زخمی شدهاند. در مقابل، دستکم 50 صهیونیست به هلاکت رسیده و تعداد زیادی هم مجروح شدهاند. متاسفانه تاکنون گروههای فلسطینی نتوانستهاند به طور درست و دقیق از انتفاضه و جنبش جوانان فلسطینی در راستای تحت فشار قرار دادن اشغالگران استفاده کنند، با این وجود انتفاضه در سال 2017 نیز استمرار پیدا خواهد کرد. و این سال نیز همچون سال قبل در بر دارنده حوادث جدید و غیر قابل پیشبینی خواهد بود.
پیروزی بزرگ حزب الله در لبنان
از تحولات مهمی که در سال 2016 در منطقه استراتژیک غرب آسیا به وقوع پیوست انتخاب رئیسجمهور در لبنان بود؛ انتخابی که از دو جنبه بسیار مهم است: نخست آنکه به خلأ عدم وجود رئیسجمهور در لبنان پایان داد چرا که انتخابات ریاست جمهوری کشور به دلیل مخالفت برخی گروههای سیاسی از جمله «جریان المستقبل» حدود 30 ماه در لبنان برگزار نشده بود و مسئله دیگر پیروزی حزبالله در این انتخابات و روی کار آمدن رئیسجمهور متحد این حزب است. ژنرال «میشل عون» دوشنبه 31 اکتبر 2016 مصادف با دهم آبان ماه 95 با کسب 83 رای از میان 127 رای نمایندگان پارلمان به عنوان سیزدهمین رئیسجمهور لبنان انتخاب شد و بعد از ادای سوگند بلافاصله کار خود را با حضور در کاخ رئیسجمهوری و رایزنی با نمایندگان و فراکسیونهای پارلمانی برای انتخاب نخستوزیر و تشکیل دولت جدید شروع کرد. وی پس از دو روز رایزنی «سعد حریری» رئیس حزب جریان المستقبل را به عنوان نخستوزیر معرفی و مامور تشکیل دولت جدید لبنان کرد. رایزنیهای حریری با گروهها و شخصیتهای سیاسی و فراکسیونهای پارلمانی نیز به ثمر نشست و دولت جدید لبنان تشکیل شد. انتخاب وزرای کابینه نیز نشاندهنده پیروزی جریان «8 مارس» به رهبری حزبالله است، چرا که 12 وزیر کابینه به خصوص وزارتخانههای کلیدی در اختیار متحدان حزبالله قرار گرفت. در واقع میتوان تحولات لبنان را در سایه پیروزیهای حزبالله در عرصههای داخلی و خارجی(سوریه) ارزیابی کرد تحولاتی که مسلما در سال جدید به نفع مقاومت تمام خواهد شد و کشورهای فرامنطقهای بیش از پیش به این نتیجه خواهند رسید که معادلات منطقه بدون مقاومت نتیجهای نخواهد داشت.
انقلاب بحرین، بدون توقف
از مهمترین حوادث کشور بحرین در سال 2016 میلادی لغو تابعیت «شیخ عیسی قاسم» روحانی برجسته شیعه این کشور در 20 ژوئن(31 خرداد) است که میتوان آن را نقطه عطفی در مبارزات پنج ساله مردم بحرین علیه رژیم «آلخلیفه» ارزیابی کرد. وی به اتهام واهی پولشویی و تحریک شیعیان لغو تابعیت شد. این اقدام با واکنشهای بسیاری همراه شد و بحرینیها در واکنش به آن در اطراف منزل شیخ عیسی قاسم تحصن کردند، تحصنی که به رغم گذشت 7 ماه همچنان ادامه دارد و معترضین اعلام کردند که آل خلیفه برای دستگیری شیخ عیسی قاسم باید از روی اجساد آنان عبور کند. آل خلیفه برای تحت فشار قرار دادن آنها به همه ابزارها متوسل شده از جمله آب آشامیدنی را قطع کرده و سنگرهای شنی در اطراف منزل رهبر شیعیان بحرین قرار داده است حتی اخیرا حملهای هم به منزل ایشان ترتیب داد تا پایداری و ایستادگی معترضین را ارزیابی کند، با این وجود اعتراضات همچنان ادامه دارد. رژیم آل خلیفه از همان زمان شروع انقلاب در فوریه 2011 تا کنون برای سرکوب مردم از همه راهها از جمله قتل، شکنجه، دستگیری، اخراج، لغو تابعیت و... استفاده کرده و به غیر از همدستی با سرکوبگران سعودی اکنون دست به دامان رژیم صهیونیستی هم شده است.آمریکا و انگلیس هم از ارسال پول و سلاح به این رژیم دیکتاتور دریغ نمیکنند. در سال جدید میلادی همچون سال گذشته، بحرین صحنه درگیری انقلابیون با مزدوران آل خلیفه خواهد بود، اما اینکه چه کسی پیروز میدان خواهد شد، تحولات آتی مشخص خواهد کرد.
فریده شریفی