مشاور بانکی و مالی اتاق بازرگانی پیشبینی کرد
احتمال گرانی بیشتر دلار در روزهای آینده
مشاور بانکی و مالی اتاق بازرگانی در خصوص افزایش بی سابقه نرخ ارز و عبور قیمت دلار از چهار هزار تومان، گفت: اگر با همین روند پیش برویم با افزایش قیمت بیشتری روبهرو خواهیم بود.
محمدمهدی رئیسزاده با بیان اینکه به رغم وعدههای داده شده از سوی مسئولان کشور مبنی بر کنترل نوسانات بازار ارز، روز گذشته شاهد افزایش نرخ دلار بودیم و قیمت دلار از مرز چهار هزار تومان هم عبور کرد، اظهار داشت: قیمت دلار در اولین روز زمستان ۴۰ تومان افزایش پیدا کرد.
وی افزود: هنوز به درستی مشخص نیست که آیا سیاستهای آمریکا در برابر ایران و ابهاماتی که در مورد توافق هستهای وجود دارد ارز را دچار نوسان کرده است یا مسائل دیگری در این افزایش قیمت دخیل است. پیش از این، پیشبینی بانک مرکزی بر موقتی بودن افزایش قیمت ارز بود و سه ماهه آخر سال را با کاهش قیمت ارز پیشبینی میکرد، اما حالا که این امر محقق نشده است باید دید واکنش و موضعگیری بانک مرکزی به چه صورت است.
به گزارش نسیم، مشاور بانکی و مالی اتاق بازرگانی بیان کرد: طرح مبارزه با پولشویی و کنترل ارز یکی از عواملی است که تحلیلگران بازار ارز آن را در افزایش قیمت ارز موثر دانستهاند، به این معنا که تعیین سقف ۱۰ هزار دلاری برای ارز همراه مسافر از ورود ارز به کشور جلوگیری میکند که همین امر باعث بالا رفتن قیمت دلار میشود. از دیگر عواملی که به گفته کارشناسان، بازار ارز را تحت تاثیر قرار داده است ابهام در زمینه مبنای نرخ ارز در بودجه سال آینده و رشد قابل توجه نقدینگی در کشور است.
رئیسزاده گفت: یکی از دستاوردهای مهم اقتصادی دولت یازدهم کاهش نرخ تورم است که افزایش اخیر نرخ ارز میتواند عاملی تهدید کننده برای این دستاورد محسوب شده و موجب صعودی شدن مجدد نرخ تورم شود. از طرفی برخی اقتصاددانان معتقدند که سیاست تک نرخی شدن ارز ممکن است موجب افزایش نرخ تورم شود؛ شاید به همین دلایل است که اجرا شدن سیاست تک نرخی شدن ارز تا اواسط سال آینده متوقف شده است.
وی ادامه داد: تقاضا در یکی دو ماهه اخیر افزایش پیدا کرده و به دلیل مسائلی چون تامین بودجه و کسری خزانه به نظر میرسد دولت دخالتی در بازار ارز نکرده است، بنابراین درخواست و تقاضا به ویژه درباره واردات و سفارشاتی که صورت گرفته در جای خود باقی است. اخیرا بانک مرکزی برای تک نرخی کردن ارز تصمیم گرفته است ارزهای تخفیفی را برای تمام واردکنندگانی که اکثرا الان سررسید اقساطشان رسیده یا قرار بر معامله است تبدیل به ارز متقاضی کند، به این معنی که این وارد کنندگان باید ارز آزاد بخرند.
این اقتصاددان گفت: این سیاست، تقاضا را افزایش میدهد و این در حالی است که عرضه متناسب با تقاضا افزایش پیدا نکرده و همین امر موجب بالا رفتن قیمت دلار میشود. البته پیش بینیهایی مبنی بر افزایش قیمت دلار صورت گرفته بود. یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت در پیشنهاد بودجهای بود، زیرا در بودجه دلار ۳۳۰۰ تومان پیشبینی شد، آن هم در شرایطی که فاصله ارز مبادلاتی و ارز آزاد زیاد بود. اگر به جای ۳۳۰۰ تومان قیمت دلار را در بودجه ۳۶۰۰ تومان در نظر میگرفتند، احتمال اینکه ثبات در بازار ارز به وجود بیاید خیلی بیشتر بود. چون بحث نظام تک نرخی شدن ارز مطرح است و از طرفی هم با افزایش تقاضا مواجه هستیم، اگر با همین روند پیش برویم با افزایش قیمت بیشتری روبهرو خواهیم بود.
گفتنی است، روز پنجشنبه در گزارش مبسوط کیهان نیز با توجه به عبور قیمت دلار از چهار هزار تومان اشاره شد که احتمال افزایش قیمت دلار (نرخ ارز) همچنان وجود دارد و کارشناسان بر این عقیده اند که این نرخ در ادامه سال جاری باز هم با افزایش رو به رو خواهد شد (بعضی از دلالان نیز زمزمه افزایش این نرخ به بالای پنج هزار تومان تا پایان سال جاری را مطرح کردند)، این در حالی است که در زمینه علت افزایش نرخ ارز همواره دلایل مختلفی - مانند تقاضای ارز اربعین، ریاست جمهوری ترامپ و جشن کریسمس! - که همگی موقتی و تا حدودی ناچیز می باشند، نام برده شده است.
چنانچه مهرداد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در این خصوص به تسنیم گفت: افزایش قیمت دلار ناشی از تورم و سرکوب قیمت دلار بوده است که اکنون خود را با افزایش هیجانی نشان میدهد و باعث نگرانی مردم شده است.