گران شدن چراغ خاموش دلار /لوازم خانگی و خودرو(خبر ویژه)
نشریات حامی دولت از گران شدن بیسروصدای لوازم خانگی خبر میدهند. این در حالی است که اخیراً قیمت دلار و خودرو نیز افزایش یافته است.
روزنامه ایران افزایش قیمت لوازم خانگی را روی حباب دلار توصیف کرد و نوشت: افزایش قیمت لوازم خانگی طی یک هفته اخیر خریداران را شوکه کرد. در حالی که خبرها حکایت از رکود بازار داشت و مردم برای خرید لوازم خانگی از بازار رغبتینشان نمیدادند. این روزها متوجه شدند که قیمت محصولات وارداتی 5 تا 6 درصد و برخی از تولیدکنندگان داخلی هم قیمتهای خود را بالا بردند و البته این اتفاق در مورد تمام تولیدکنندگان داخلی رخ نداده است ولی زمزمهها حکایت از افزایش قیمت توسط تمام تولیدکنندگان دارد. اتحادیه لوازم خانگی افزایش قیمت لوازم خانگی را غیرقانونی میداند و میگوید وارد کنندگان بدون هیچ دلیل موجهی قیمتها را بالا بردند. بهانه افزایش قیمت از سوی واردکنندگان و برخی تولیدکنندگان نرخ ارز است و اینکه مواد اولیه گران شده است.
مسئولان اتحادیه میگویند نرخ ارز طی چند هفته اخیر افزایش یافته است در صورتی که واردات لوازم خانگی ماههای گذشته انجام شده است لذا به بهانه افزایش قیمت ارز نمیتوان قیمت لوازم خانگی را گران کرد. این موضوع حتی در مورد واحدهای صنفی هم صدق میکند. فروشندگان با آنکه اجناس خود را از ماههای پیش در انبارها داشتند بدون هیچ مجوزی قیمتها را بالا بردند.
مقایسه قیمت لوازم خانگی با قیمت ماهها و حتی هفتههای اخیر نشانگر افزایش قیمت در بیشتر اقلام است، هر چند که این افزایش برای همه اجناس یکسان نیست و تقریباً بین 5 تا 20 درصد افزایش یافته است.
روزنامه آرمان نیز مینویسد: گرانی لوازم خانگی به تهدید فروشندگان انجامید. به دنبال گران شدن پنج تا 20 درصدی لوازم خانگی در روزهای اخیر رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرد: «اگر گرانی لوازم خانگی به بهانه گرانی ارز برای ما محرز شود لوازم خانگی به گروه کالایی یک (مشمول قیمتگذاری تکلیفی) برمیگردد.» در واکنش به این اظهارنظر سید محمد نوابی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: «لوازم خانگی شامل قیمت تکلیفی نخواهند شد، زیرا گرانکنندگان محصولات چند واحد محدود بودند.»
روزنامه هفت صبح در گزارشی خاطرنشان کرد: مشاهدات میدانی نشان میدهد قیمتها بین شش تا 20 درصد رشد داشته است.
یک بار دیگر، گرانی دلار باعث گرانی لوازم خانگی شد. این بار هم بعد از افزایش حدود هشت درصدی قیمت دلار در یک ماه گذشته، لوازم خانگی مختلف به روایت مشاهدات میدانی 20 درصد و به روایت رئیس اتحادیه لوازم خانگی شش درصد گران شدهاند. محمد طحانپور یک فرضیه جالب را برای افزایش قیمت لوازم خانگی مطرح میکند. او میگوید پیش از این و به خاطر رکود موجود در بازار، فروشندگان لوازم خانگی محصولات موجود در فروشگاههای خود را با تخفیف عرضه میکردند و همین موضوع باعث تصوری در میان عامه شده بود که قیمت محصولات لوازم خانگی در سطح شهر ارزان است. اما گویا اخیراً و بعد از گرانی دلار، فروشندگان لوازم خانگی با پیشبینی ورود سریهای بعدی لوازم خانگی خارجی به بازار با لحاظ قیمت جدید دلار، از همین حالا تخفیفهای قبلی را حذف کردهاند و باعث شدهاند تا قیمتها چند درصد بالا بروند. در همین حین رئیس سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان که همزمان معاون وزیر صنعت هم هست، معتقد است گرانفروشی در شرایط اخیر اصلاً معنی ندارد و به شدت با گرانفروشان لوازم خانگی برخورد میکنیم.
اما روزنامه وقایع اتفاقیه به افزایش لجام گسیخته دلار پرداخته و نوشت: «دلار خیال ارزان شدن ندارد. معامله دلار با قیمت 3922 تومان بازار را شوکه کرد».
گران شدن دلار در حالی است که یک سال پیش دلار به قیمت 3400 تومان معامله میشد.
گران شدن تدریجی و چراغ خاموش انواع اقلام مصرفی مردم طی ماههای اخیر در حالی است که دولت ادعا میکند تورم را به زیر 8 درصد رسانده است.