گفت وگوی کیهان با فرمانده و معاون بهداری نیروی زمینی سپاه
لبخندهای دیدنی...!
هفته وحدت، سپاه با بستههای خدمات درمانی به مناطق محروم میرود
* مجتبی برزگر
در سالهای پس از جنگ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بنا بر وظیفه ذاتی خود که حفظ انقلاب و دستاوردهای آن است توجه ویژهای بهمردم یاری نشان داد. این همقسم شدن در پویایی و کارآمدی نظام مقدس جمهوری اسلامی و جلوگیری از تبلیغات و هجمههای دشمنان باعث شد تا به خصوص نیروی زمینی سپاه توان مهندسی خود را به میدان بیاورد و احیاء و توسعه عمرانی و سازندگی کشور را با جدیت دنبال کند. چراکه پیش از آن پرچم دفاع را هم با تمام قوا در جبهههای حق علیه باطل همین سلحشوران و حماسهآفرینان برافراشته بودند و امروز در توجه به محرومین و رفع مشکلات و ساماندهی مهندسی، عمرانی، فرهنگی و در حرکت رو به رشد و توسعه به مسئله بهداشت و درمان توجه جدی شد. در واقع با ورود سپاه به عرصههای کلان سازندگی عمرانی، فرهنگی و چند سالی است بهداشتی و درمانی که بخشهای خصوصی و دولتی کمتر میتوانند رسیدگی نمایند باعث شده تا بار سنگین سازندگی امروز برزمین نماند. وقتی مردان سفیدپوش، تلاشگر و دلسوز پزشکی و پیراپزشکی سپاه به میدان آمدند و یک ساعته بیمارستان صحرایی با 60 تخت و تجهیزات یک بیمارستان شهری و پزشکان متخصص و فوق تخصص را در جایی که شاید تا به حال مردمش پزشک عمومی هم ندیده باشند نهایت پویایی و توجه نظام را نشان میدهد. یا به تعبیری مردمی که در دوردستها زندگی میکنند و برای دستیابی به امکانات شهری باید فرسنگها راه را بپیمایند؛ البته در این راستا عمده آنها صرفنظر میکنند و در تحمل دردهای سخت خود در کنار فقر و مشقتهای دیگرشان، صبر پیشه میکنند. اما همین مردم وقتی این همه توجه خدمتگزاران خود در سپاه را میبینند که بهداری نیروی زمینی سپاه به صحنه میآید و بهترین شرایط درمانی را به دوردستترین مناطق صفرمرزی میآورد برایآنها دعا میکنند. سپاهی که در کنار تأمین امنیت مناطق مرزی رویکرد مردمیاری و محرومیتزدایی را در دستور کار خود قرار داده است.
سال گذشته در هفته وحدت 10 بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی سیّار را به طور همزمان در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان برپا کرد و همین چند وقت پیش هم در شمال غرب (استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه) به مناسبت هفته دفاع مقدس از طریق هفت بیمارستان به مردم محروم و کمتر برخوردار خدمات تخصصی پزشکی و درمانی ارائه دادند. این بار هم پس از سه نوبت نمایش باشکوه مردمیاری یک بار دیگر کاروان پزشکی و پیراپزشکی خودش را به حرکت درآورد و همزمان با هفته وحدت به استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان میروند و بیمارستانهای صحرایی تخصصی و فوق تخصصی را برپا میکنند. از این رو به سراغ متولیان این طرح و ابتکار بزرگ رفتیم و با آنها همکلام شدیم؛ سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه و سردار مهدی اخوان مهدوی معاون بهداری نیروی زمینی سپاه در مصاحبه با خبرنگار کیهان در باره این طرح بزرگ سخن گفتند.
سپاه؛ بارقه امید مردم محروم
سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه درباره این طرح بزرگ، گفت: این اقدامات با تنوع اقلیمی و گستردگی جغرافیایی انجام میشود تا به مردم این پیام را بدهد که نگاه، تفکر و حوزه دید سپاه پاسداران همواره به مردم محروم و مستضعف، معطوف است.
وی افزود: این طرح بزرگ علاوه بر ایجاد امنیت پایدار، اعتمادسازی و کارآمدی نظام از همه مهمتر بارقه امید در دل مردم ایجاد میکند و موجبات پیوند مردم با نظام مقدس جمهوری اسلامی را فراهم میآورد.
فرمانده نیروی زمینی سپاه با اشاره به اینکه محرومیتزدایی یکی از برنامههای سپاه برای توسعه امنیت پایدار محسوب میشود، تأکید کرد: مستکبرین و رهبران گروهکهای ضدانقلاب میکوشند تا با تبلیغات سوء، در میدان محرومیت، نیروی انسانی خودشان را تأمین کنند اما سپاه پاسداران با شناخت مناسب از وضعیت اجتماعی مناطق مرزی در عرصههای مختلف مهندسی، عمرانی، فرهنگی، بهداشتی و درمانی، فعالانه وارد شده است. ما امروز میدانیم که ایجاد امنیت و رفع محرومیت تنها در جادهسازی و کارهای عمرانی خلاصه نمیشود و مردم از مشکلات بهداشتی و درمانی رنج میبرند و چندی است توفیق خدمتگزاری در این میدان را پیدا کردهایم.
وی اظهار داشت: رزمایش تخصصی و فوق تخصصی بهداری نیروی زمینی سپاه را در شرایطی اجرا میکنیم که دشمن برای ایجاد تفرقه میان مذاهب و اقوام، برنامههای متعددی دارد و میکوشد میان آنان جدایی بیندازد اما پاسداران غیور همچون دوران دفاع مقدس این بار هم نقش سازندگی فرهنگی، عمرانی، بهداشتی و درمانی را با شناخت مناسب نسبت به اهداف شوم دشمنان، ایفا میکنند.
ارتقاء شاخصهای بهداشتی و درمانی
در مناطق صفرمرزی
سردار مهدی اخوان مهدوی معاون بهداری رزمی نیروی زمینی سپاه نیز با اشاره به اینکه در گذشته هدف ارتقاء قابلیتها و توانمندیهای حوزه بهداشت و درمان در ابعاد نیروی انسانی، سامانههای امداد و درمان سیّار و تجهیزات پزشکی بود، در گفت وگو با خبرنگار کیهان تأکید کرد: برنامه و هدفی که از سالهای 90 تا 94 داشتیم ارتقاء قابلیتها، توانمندیها و ظرفیتهای حوزه بهداشت و درمان نیروی زمینی سپاه در ابعاد نیروی انسانی، سامانههای امداد و درمان سیّار و تجهیزات پزشکی بود، تا در بخشهای مختلف بتوانیم توان و آمادگی رزم را به وضعیت مطلوبی برسانیم.
وی افزود: در این مدت پنج سال از همه ظرفیتها استفاده و تلاش کردیم تا خدمات تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان ثابت منطقهای را به مناطق محروم به ویژه استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان منتقل کنیم.
معاون بهداری نیروی زمینی سپاه با تأکید بر این نکته که باید کارهای تحقیقاتی و استانداردسازی تجهیزات پزشکی را در دستور کار قرار میدادیم، اظهار داشت: برای رسیدن به توسعه و انتقال تجهیزات تخصصی و فوقتخصصی به مناطق محروم باید کار مطالعاتی، تحقیقاتی و استانداردسازی تجهیزات پزشکی و ارتقاء مهارتهای تخصصی بهداشتی درمانی نیرو را به یک سطح قابل توجهی برسانیم تا در زمینههای سرعت، تحرک و استقرار، نمره مطلوبی را بتوانیم کسبنماییم.
وی اضافه کرد: اولین گام ما این بود که امکانات کشور را در مقوله سامانههای امداد و درمان سیّار یا وضعیت بیمارستانهای صحرایی بررسی کنیم. بدین منظور که ما باید در قدم اول گستردگی کار، نیاز مردم در مناطق کمتر برخوردار یا دور از دسترس را در رابطه با خدمات بهداشتی و درمانی متوجه میشدیم؛ چراکه با توجه به همین شاخصها و نیازمندیها در ادامه طرح جامع ارتقاء شاخصهای بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و مناطق صفر مرزی با محوریت بهداری نیروی زمینی سپاه و مشارکت وزارت بهداشت و درمان تهیه و به تصویب و تأیید رسید.
سردار اخوان در بخش دیگری از صحبتهای خود به وجه تمایز این رزمایش تخصصی و فوقتخصصی پزشکی در هفته وحدت، تصریح کرد: در این رزمایش وزارت بهداشت و درمان به دانشگاههای علوم پزشکی شیراز، اصفهان، یزد، مشهد، کرمانشاه، سنندج، کرمان، زاهدان، تبریز، ارومیه، بیرجند، تهران و همچنین دانشگاههای علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی اعلام کردند که از این رزمایش پشتیبانی کنند. چراکه به طور مثال دانشگاه علوم پزشکی شیراز یک بیمارستان صحرایی را در منطقه عمومی جاسک و دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در منطقه عمومی نهبندان خدمات پزشکی ویژهای را ارائه خواهند داد.
وی با اشاره به ویژگی طرح جدید ارتقاء شاخصهای بهداشتی و درمانی، افزود: در مرحله اول تدوین فرآیند مراجعه مردم به بیمارستانهای صحرایی بدین روش که بیماریابی توسط مراکز بهداشتی و درمانی مستقر در منطقه و تکمیل فرم ارجاع بیماران به بیمارستانهای سیّار در صورت برپایی بیمارستان، انجام میشود؛ این مرحله قبل از استقرار بیمارستانهای صحرایی به مرحله اجرا میرسد تا اطلاعات جامعی از بیماران جمعآوری و براساس آن بیماران به بیمارستانهای صحرایی معرفی میشوند.
معاون بهداری نیروی زمینی سپاه اشاره کرد: مرحله دوم این ویژگیها، ارائه خدمات درمانی، بستری و جراحی در بیمارستانهای صحرایی است. مرحله سوم ارجاع بیماران به بیمارستانهای ثابت نیروی زمینی سپاه و دانشگاههای علوم پزشکی در صورت نیاز و انجام اعمال جراحی پیشبینی شده با حذف فرانشیز میباشد. علت حذف فرانشیز این است که مردم محروم توانایی پرداخت فرانشیز مربوطه را نداشتند و وزیر بهداشت و درمان دستور حذف این هزینه درمانی را صادر کردند.
آمادهسازی زیرساختهای مخابراتی
برای برقراری تله مدیسین
سردار اخوان همچنین به اهداف این رزمایش و ابتکار بزرگ اشاره کرد و گفت: بهرهمندی مطلوب از امکانات پیشرفته تخصصی پزشکی، بهرهبرداری از پویایی، ابتکار و خلاقیت نیروی انسانی، ایجاد بستر مناسب برای ارتقاء مهارتهای تخصصی در حوادث، ارتقاء قابلیت ارائه خدمات پزشکی همزمان به مراجعین در سطح وسیع و آمادهسازی زیرساختهای مخابراتی برای برقراری تله مدیسین و ویدئو کنفرانس جهت ارائه خدمات به مناطق محروم و کمتربرخوردار در رزمایش تخصصی و فوق تخصصی بهداری نیروی زمینی سپاه در هفته وحدت به مرحله اجرا میرسد.
وی تأکید کرد: یکی از محصولات نیروی زمینی سپاه در حوزه «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» رسیدن به شاخصهای بهداشت و درمان متحرک برای خدمت به مردم در مناطق محروم و در حوادث غیرمترقبه و غیرقابل پیشبینی است. این را بدانید راهبرد ارائه خدمات پزشکی با استفاده از سامانههای امداد و درمان سیّار در مناطق محروم به مردم فرمان رهبر معظم انقلاب است که میفرمایند در زمینه خدمت، باید جهادی کار کرد؛ کار جهادی یعنی از موانع عبور کردن، جهت را فراموش نکردن و شوق به کار که خوشبختانه در حوزه سلامت نیروی زمینی سپاه نهادینه شده است. تا به حول قوهالهی در برنامه پنجساله ششم و حمایتهای بخشهای کشوری از جمله وزارت بهداشت و درمان و حمایت مجلس شورای اسلامی بتوانیم در داشتن بیمارستانهای صحرایی استاندارد و با قدرت تحرک بالا در طراز منطقهای و جهانی رقابت کنیم.
افزایش 93 بیمارستان
معاون بهداری نیروی زمینی سپاه، خاطرنشان کرد: در برنامه پنجساله پنجم، نیروی زمینی سپاه در عرصه سلامت طبق برنامه ابلاغ شده باید تعداد 50 بیمارستان صحرایی را در مناطق محروم و کمتر برخوردار و دور از دسترس در حوزه بهداشت و درمان راهاندازی و مستقر میکرد که به جهت نیاز مردم، اثربخشی و تأثیرگذاری این بیمارستانها در تأمین امنیت پایدار، اعتمادسازی و پیوند مردم با نظام به 93 بیمارستان افزایش پیدا کرد.
سردار اخوان گفت: برای رسیدن به اهداف برنامه پنج ساله پنجم در داشتن توانمندیهای ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی به مناطق محروم هزینههای زیادی را از جمله مبلغ 37 میلیارد تومان خدمت ارائه داده و قدرت تحرک سامانهها را به نحو چشمگیری افزایش داده است. مثلاً امروز یک بیمارستان 60 تخت خوابی را بهداری نیروی زمینی سپاه کمتر از یک ساعت بعد از رسیدن به مختصات محل استقراری، قابلیت ارائه خدمات بستری و جراحی را خواهد داشت؛ نیروی زمینی سپاه توانسته است از اواخر سال 88 تاکنون با استقرار و بهرهبرداری از 120 باب بیمارستان صحرایی طی 670 روز و انجام تعداد سیزده هزار و 75 مورد عمل جراحی به بیش از یازده هزار و 950 نفر از مردم عزیزمان در مناطق محروم خدمات پزشکی رایگان ارائه میدهند. همچنین در منطقه جنوب شرق با برپایی 31 بیمارستان صحرایی و ارائه خدمات امدادی، بهداشتی و درمانی به یک میلیون و صد و هفتاد نفر از مردم غیور مناطق دورافتاده و محروم با انجام 10هزار و 245 عمل جراحی به طور رایگان ارائه مینماید.
تقویت روحیه برادری میان شیعه و سنی
وی بیان کرد: با عنایت به اینکه دشمنان اسلام در رأس آنها آمریکا سرمایهگذاری زیادی انجام دادهاند تا میان شیعیان و اهلتسنن تفرقه ایجاد کنند؛ نیروی زمینی سپاه به منظور برقراری اتحاد و انسجام میان مسلمانان به ویژه در مناطق سیستان و بلوچستان که مردم منطقه حقیقتاً نقش مهمی در تأمین امنیت داشتهاند با هدف تقویت روحیه برادری میان شیعه و سنی از سال 94 در هفته وحدت با استفاده از توانمندیهای بیمارستانهای خود اقدام به ارائه خدمات پزشکی به مردم با استقرار بیمارستانهای صحرایی مینماید.
امسال با دستور وزیر بهداشت و درمان این خدمات ارتقاء پیدا کرده است، انشاءالله در سالهای آینده با رشد و توسعه بیشتری همراه خواهد بود.