kayhan.ir

کد خبر: ۸۹۹۲۸
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۸

تکرار تجربه تلخ دولت سازندگی بدون تدبیر برای قدرت خرید مردم

یک روزنامه اصلاح‌طلب نسبت به تکرار تجربه شکست خورده سال 72 و ایجاد تورم هشدار داد.



روزنامه وقایع اتفاقیه بااشاره به احتمال تک‌نرخی شدن ارز و صعود قیمت آن نوشت: ماه‌های آخر سال جاری برای بازار و معاملات اقتصادی، زمان پرخبری خواهد بود. روز‌هایی که قرار است ارز تک نرخی شود، یکی از فعالان چهار راه استانبول در باره این روزهای بازار و روزهایی که قرار است بازار در آینده ببیند می‌گوید: «این روزها فرصتی طلایی برای افرادی است که پول دارند و می‌توانند دلار بخرند، چون پیش‌بینی می‌کنم با آمدن ارز تک‌نرخی، دلار حتی به مرز چهار هزار تومان هم برسد.» گرانی‌ای که دستفروشان چهار راه استانبول از آن خبر داده و با خوشحالی راوی آن هستند، چندان به مذاق صرافان این بازار خوش نیست و آنها خیلی هم برای ورود ارز تک نرخی خوشحال نیستند و با سردرگمی بیشتری از حال و هوای آن روزها، روزهایی که قرار است ارز فقط یک نرخ داشته باشد، حرف می‌زنند.
علی، یکی از صرافان بازار آزاد ارز به «وقایع اتفاقیه» می‌گوید: «ارز تک‌نرخی یعنی ارز گران‌تر در راه است»، یکی دیگر از صرافان معتقد است: «ارز تک‌نرخی ارزش ریال را در برابر دلار، پوند و... کاهش می‌دهد و با این کار، قیمت دلار تا مرز چهار هزار تومان هم بالا می‌رود.» دیگری اعتقاد دارد: «مردم که حالا پول ندارند، ارز تک‌نرخی آنها را بی‌پول‌تر می‌کند و بازار حتماً می‌خوابد.» آنها حتی پای شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران را هم به میان می‌آورند و می‌گویند اگر ارز تک نرخی شود، دیگر کسی در بازار سرمایه‌گذاری نمی‌کند. وعده ارز تک‌نرخی آشفته‌بازاری در میان صرافان ایجاد کرده است.
از نظر بسیاری از صرافان، گرانی در پشت پرده ارز تک نرخی در راه است و تورم حتماً دامنگیر کالاهای مورد نیاز مردم خواهد بود.
وعده ارز تک‌نرخی دولت یازدهم، برای بسیاری از مردم هم نگرانی‌هایی را ایجاد کرده و پیام‌های آنها در بخش نظرات خبرهای ارز تک نرخی، حکایت از نارضایتی برخی از افراد دارد؛ «بگویید می‌خواهیم ارز را گران‌تر کنیم»، «ارز تک‌نرخی مساوی است با گرانی، پس تکلیف قشر ضعیف چه می‌شود؟» «دلار تک‌نرخی یعنی بی‌ارزش کردن پول ملی و رسیدن ارزش دلار تا مرز هفت هزار تومان»، «مجاز کردن بانک‌ها به خرید و فروش ارز آزاد در واقع، نشانه واگذاری قیمت دلار به بازار است و ادامه این کار باعث به فقر کشاندن عامه مردم ایران و فربه کردن بازاری‌ها است.» و... که نمونه‌هایی از نارضایتی مردم برای تحقق وعده‌ای است که سالهاست به فعالان اقتصادی داده شده است.
وقایع اتفاقیه خاطرنشان کرد: قرار است بار دیگر تجربه 23 سال قبل خود را تکرار کند و به گفته بسیاری از کارشناسان، سوت پایان رانت‌خواری و فسادهای ناشی از ارز چند نرخی را بزند. اولین بار در فروردین سال 72 بود که ارز در کشور تک‌نرخی شد؛ تجربه‌ای که فقط هفت ماه به طول انجامید و با تغییر سیاست‌های اقتصادی دولت‌های وقت شکست خورد و مجدداً دو نرخ آزاد و دولتی برای ارز تعیین شد.