یادداشت خبرنگار
باز هم قانونشکنی در لرستان
تونل برفی در اشترانکوه یکی از مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست بهشمار میآید که به دلیل داشتن اکوسیستم بینظیر شهرت بینالمللی دارد، اما سال گذشته مورد تعرض عدهای برای ایجاد مجتمع گردشگری قرار گرفت و میرفت که علاوه بر تخریب محیط زیست، آب آشامیدنی مردم شهرهای الیگودرز و ازنا را دستخوش آلودگی کند، این عده که به کانونهای قدرت متصل بودند، بدون توجه به اعتراضات مردمی، به اقدامات غیرقانونی خود از احداث جاده گرفته تا انجام ساخت و سازهای غیرمجاز ادامه دادند و حتی مدیر وقت امور منابع آب شهرستان ازنا به جهت ایستادگی در مقابل این قانونشکنی به واسطه تحرکات پشت پرده و زد و بند برخی مدیران با سرمایهگذار از سمت خود برکنار و پروندهسازی علیه وی آغاز شد، اما شکایات و پیگیریهای این مدیر قانونمدار از طرفی و پیگیریهای امام جمعه، فرماندار و دیگر مسئولان شهرستان الیگودرز و بالاخره با رای قاطع دادستان وقت ازنا حکم به تخریب سایتهای غیرمجاز داده شد، در همان زمان سؤالاتی در رابطه با چرایی احداث غیرقانونی جاده گردشگری و حامیان قانونشکنان و مدیران پشت پرده ماجرا مطرح شد که بیجواب ماند و حتی متولیان زیست محیطی هم در این ارتباط سکوت کردند. اما این پایان ماجرا نبود، پس از اولین بارندگیها به جهت انجام خاکبرداریها و ایجاد تغییرات در اکوسیستم خاک سیلاب جاری شد و باعث شکستگی لولههای انتقال سرآب کمندان و تخریب تصفیهخانه شد و چند شبانهروز مردم الیگودرز را گرفتار قطعی آب و مسئولان شهرستان و استان را هم درگیر رفع مشکل کرد.
ماجرای مذکور به هر ترتیب پایان یافت اما گویا در هفتههای گذشته باز هم قانونشکنان تسطیح اراضی بالادست سد کمندان را آغاز کرده و به نظر میرسد مجددا نیت ایجاد سایتهای گردشگری را دارند و اقداماتی هم صورت گرفته که تاکنون وضعیت بهگونهای است که باید همگان برای بحرانی نظیر سال گذشته مهیا شویم.
متاسفانه یکی از مشکلات استان لرستان عدم توجه به قانون توسط سودجویان از یک طرف و سکوت مدیران و متولیان استان در قبال این قانونشکنی از سویی دیگر میباشد، این در حالی است که به صراحت این اقدامات تخلف از قانون عنوان شده و نیاز به بررسی کارشناسی ندارد بهگونهای که طبق قانون منع تعرض به محیط زیست و مناطق حفاظت شده، احداث هرگونه مراکز تفریحی و آموزشی در حاشیه و داخل سدها و منابع آب آشامیدنی ممنوع است.
همچنین وزیر نیرو در نامه مرداد ماه سال گذشته به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیسجمهور اعلام کرد به منظور حفاظت از منابع حیاتی ارزشمند و جلوگیری از تهدید آلودگی آب آشامیدنی و همچنین وجود منطقه حفاظت شده اشترانکوه از هر گونه ساخت و ساز غیرمجاز در منطقه ممانعت به عمل آید.
در همان زمان وزیر نیرو نامهای هم خطاب به استاندار لرستان ارسال و در آن ایجاد مجتمع اقامتی و گردشگری در بالادست سد مخزنی کمندان، تعریض 1600 متر جاده در بالادست بند و آبگیر آب آشامیدنی شهرهای الیگودرز و ازنا، ایجاد 450 متر جاده جدید برای واحد آب معدنی غیرفعال که تنها تابلویی از آن باقی مانده و همچنین ایجاد راه دسترسی به تونل برفی و تسطیح اراضی حاشیه و بستر رودخانه و... را غیرقانونی و این اقدامات را موجب آلودگی آب آشامیدنی دو شهر مذکور دانسته است و خواستار ممانعت استاندار از این اقدامات شده است.
اما آنچه مسلم است یک مجهول در نوع اعمال قانون وجود دارد آن هم در اجرایی شدن درست و نهایی قوانین میباشد بهگونهای که این موارد قانونی متاسفانه بعضا در لرستان دستخوش اعمال سلیقه میشود.
در بحث احداث پرورش ماهی در قفس در سد حوضیان نیز که بارها از آن یاد کردیم، وزیر نیرو بر جمعآوری و غیرقانونی بودنش تاکید داشت اما مدیرعامل آب منطقهای لرستان عنوان میدارد، ما براساس دستور و نامه آقای استاندار اجازه ورود سرمایهگذار به حوزه دریاچه را دادهایم! و جالب اینکه اعتراضات مردم و مسئولان در جمعآوری این طرح نه تنها کارساز نمیشود بلکه مدیران استان با سرمایهگذار قراردادی 10 ساله منعقد میکنند و تنها خاطرهای که در ذهن مردم الیگودرز باقی میماند وعدههای عملی نشده استاندار لرستان در جلسه شورای اداری و در جریان سفر وزیر کشور به لرستان است که در پی اعتراضات شدید خدابخشی نماینده مردم قول جمعآوری این پروژه غیرقانونی را مطرح میکند.
کلام آخر اینکه امیدواریم مسئولان شهرستان الیگودرز به ویژه نماینده مردم و فرماندار الیگودرز این موضوع را پیگری کنند تا به واسطه مجاری قانونی از اقدامات غیرقانونی ممانعت شود و در این راستا از مدیران شهرستان ازنا هم انتظار داریم نسبت به موضوع که به سلامت و امنیت مردم ازنا نیز ارتباط دارد حساسیت بیشتری داشته باشند.
عباس شاهعلی