kayhan.ir

کد خبر: ۸۸۵۸
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۱

انشقاق در مجمع روحانیون مبارز (پاورقی)


Research@kayhan.ir


مهدى كروبى (دبيركل وقت مجمع روحانيون مبارز) با وجود نااميدى همه اصلاح‌طلبان و از جمله ياران هم حزبى‌اش در مجمع روحانيون مبارز از رأى‌آورى در انتخابات رياست‌جمهورى نهم، مصمم و فعّال در انتخابات شركت كرد. او كه شعار «هر ايرانى پنجاه هزار تومان» را مطرح كرده بود، توانست آراء زيادى را به خود اختصاص دهد به طورى كه اختلاف كم آراى وى و احمدى‌نژاد مانع از ورود كروبى به دور دوم انتخابات گرديد. رتبه سوم كروبى در انتخابات رياست‌جمهورى نهم موجب افزايش اعتماد به نفس در وى و همفكرانش و اتخاذ تصميمات مهمى براى كروبى شد. كروبى تصميم به استعفا از مجمع تشخيص مصلحت نظام و خروج از مجمع روحانيون مبارز و تشكيل يك حزب جديد را در طول چهار ماه پس از انتخابات رياست‌جمهورى نهم به مورد اجرا درآورد.
محمدجواد حق‌شناس (از همراهان كروبى) در اين‌باره در گفتگو با ويژه‌نامه تحزب هفته‌نامه شما مى‌گويد :
«در انتخابات رياست‌جمهورى 84 آن‌طور كه آقاى كروبى انتظار داشت، مجمع روحانيون به حمايت نيامد. اين خيلى براى آقاى كروبى گران تمام شد. چون عكس قصه وجود داشت كه وقتى مجمع، آقاى خاتمى را كانديد كرد، تمام‌عيار و تمام‌قد از آقاى خاتمى حمايت كرد و به ميدان آمد. آن موقع آقاى خوئينى‌ها روزنامه سلام را داشت كه كاملا از نامزدى خاتمى حمايت كرد. آقاى كروبى موقعيت ريش سفيدى داشت و نقش او در مجمع خيلى نقش پررنگى بود و وزن بالايى داشت. خود ايشان اين حمايت را از آقاى خاتمى كرد، بخصوص آقاى خاتمى روز اوّل با اكراه نامزدى حضور در انتخابات را پذيرفت. امّا زمانى كه آقاى كروبى نامزد شد، اين اتفاق نيفتاد. بنابراين به دليل عدم حضور تمام و كمال مجمع روحانيون در انتخابات 84 و اين كه مجمع آن طيف وسيعى را كه بايد در جامعه داشته باشد، نداشت، سبب شد كه آقاى كروبى احساس كند كه يك حزب جديد را به شكل فراگير داشته باشد كه بتواند چهارچوبهاى سياسى مورد نظر خود را با حضور تمامى اقشار در آن چهارچوب دنبال كند».556
امّا سؤال اين‌جاست كه چرا كروبى توسط اصلاح‌طلبان و به‌ويژه مجمع روحانيون مبارز كه وى عمرى را براى تشكيل و تثبيت اين تشكل روحانى گذاشته بود، حمايت نشد؟
برخى تحليلگران، انتقاد كروبى از اصلاح‌طلبان افراطى و بخصوص سازمان مجاهدين و حزب مشاركت را به دلخوريهاى شخصى وى از سران آن دو گروه در دوران حيات مجلس ششم و بخصوص انتخابات نهم
رياست‌جمهورى نسبت مى‌دهند. چرا كه احزاب دو قلوى جريان دوم‌خرداد (مشاركت و مجاهدين) در مجلس ششم علاقه چندانى به نشستن كروبى بر كرسى رياست مجلس نداشتند و درمجموع با اكراه به اين مسأله تن دادند و در انتخابات نهم رياست‌جمهورى نيز احزاب دوقلو از كانديداتورى مصطفى معين (وزير علوم دولت خاتمى) حمايت كردند. امّا فاصله گرفتن كروبى از اصلاح‌طلبان تندرو، نمى‌تواند به حساب دلخوريهاى شخصى گذاشته شود؛ چرا كه به نظر مى‌رسد، تفاوت خط مشى سياسى كروبى با گروههايى چون سازمان مجاهدين و حزب مشاركت در اين زمينه بيشتر مؤثر بوده است.
______________________________
556- پايگاه خبرى تحليلى فرارو، كد خبر 113918، به تاريخ 6/3/1391.