کد خبر: ۸۸۲۵۴
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۹
گزارش از دور و نزدیک

واکاوی افزایش قیمت برنج در گیلان

رئیس اتحادیه صنف برنج‌فروشان رشت گفت: در 2ماه اخیر قیمت ارقام بومی برنج در بازارهای گیلان حدود 30 درصد، شلتوک خشک و تر 50 درصد افزایش یافته است.



محمدی پویا با اشاره به کاهش 10 تا 15 درصدی تولید برنج در گیلان افزود: قیمت هر کیلو برنج رقم هاشمی درجه یک در بازارهای گیلان افزون بر هزار ریال و درجه 2، بیش از 9 هزار ریال، علی کاظمی درجه یک بالغ بر 9 هزار ریال و درجه 2 افزون از 9 هزار ریال و دم‌سیاه درجه یک حدود 140 هزار ریال و درجه 2 نیز حدود 120 هزار ریال است.
وی گفت: قیمت شلتوک خشک هم در بازارهای گیلان 60 هزار ریال و شلتوک تر نیز 50 هزار ریال است. در حالی که با آغاز برداشت برنج در گیلان در اواخر تیر ماه و آمدن برنج‌های تازه به بازار، شهروندان انتظار داشتند قیمت برنج در بازارها در سراشیبی قرار گیرد و یا دست کم ثابت بماند، اما قیمت این محصول کشاورزی استراتژیک ایران گران شده است.
رئیس اتحادیه صنف برنج‌فروشان رشت، علت گران شدن قیمت برنج در بازارهای گیلان را کاهش تولید، کمبود عرضه برنج در بازارها و افزایش تقاضا برای مصرف برنج ایرانی اعلام کرد.
محمدی پویا با بیان اینکه دلال‌ها، عده‌ای از بنکداران و صاحبان شالیکوبی‌ها شلتوک‌های شالیکاران گیلان را خریداری و انبار می‌کنند افزود: این افراد قصد دارند شلتوک‌های خریداری شده را در زمان‌های خاصی به ویژه در ایام نوروز که تقاضا برای خرید و مصرف این محصول بیشتر می‌شود به برنج تبدیل کرده و در بازار عرضه کنند.
وی گفت: بیشتر شالیکاران هم به علت هزینه بر بودن حمل شلتوک به شالیکوبی‌ها و تبدیل آن به برنج، از فروش شلتوک تولیدی‌شان به دلال‌ها استقبال می‌کنند.
در حالی که رئیس اتحادیه برنج‌فروشان رشت برنامه‌ریزی عده‌ای سودجو برای احتکار شلتوک و برنج را علت اصلی افزایش قیمت برنج می‌داند، اما معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان نظر دیگری دارد.
جهانساز، علت این امر را تغییر ذائقه مردم برای مصرف برنج ایرانی به‌جای برنج وارداتی می‌داند. وی گفت: به‌علت اطلاع‌رسانی رسانه‌ها در خصوص احتمال آلوده بودن برنج‌های وارداتی در چند سال گذشته و همچنین کیفیت بهتر برنج‌های تولید داخل به دلیل داشتن عطر و بوی مطبوع تقاضا برای خرید و مصرف برنج ایرانی افزایش یافته و این امر موجب افزایش تدریجی قیمت این محصول در یک سال اخیر به ویژه سه ماه گذشته شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان کاهش تولید برنج در گیلان را تکذیب کرد و گفت: تولید این محصول در گیلان امسال پنج درصد افزایش یافته است.
غریبی رئیس اتحادیه شالیکوبی‌های گیلان هم تغییر ذائقه شهروندان و خوش پخت بودن برنج ایرانی نسبت به برنج‌های خارجی را علت افزایش تقاضا و قیمت این محصول می‌داند.
شالیکاران گیلانی سالانه بطور میانگین یک میلیون و 100 هزار تن شلتوک و 750 هزار تن برنج تولید می‌کنند.
در گیلان دومین استان تولید کننده برنج در ایران، بیشتر رقم‌های بومی برنج هاشمی، علی کاظمی و حسنی کشت می‌شود.