اقتصاد در آینه رسانهها
معاون وزیر کار دولت یازدهم:ايجاد اشتغال در اين دوره انتظار بجايي نيست!
اعتماد
عيسي منصوري، معاون توسعه كارآفريني و اشتغال وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي به اعتماد گفته است: دولت توانست نرخ رشد اقتصادي را در سال 1393 به سه درصد و در سال 1394 به حدود يك درصد برساند. همچنين پيشبيني براي نرخ رشد اقتصادي امسال نرخي مابين 5 الي 6 درصد است. اين تحولي قابل توجه است اما شايد بپرسيد چرا اشتغال ايجاد نشد؟ كه در پاسخ به آن به عنوان يك كارشناس بايد بگويم انتظار ايجاد اشتغال در اين دوره انتظار بجايي نيست. ما نبايد در مردم توقع ايجاد كنيم كه در اين دوره اشتغال حاصل از رشد اقتصادي ايجاد ميكنيم. بنا به تجربه كشورهاي مختلف برخلاف رويكردي كه قبل از سال 2000 ميلادي وجود داشت اين ايقان ايجاد شده كه رشد اقتصادي لزوما اشتغال ايجاد نميكند...
اجازه بدهيد اندكي صريح صحبت كنيم. ابتدا اين نگرش وجود داشت كه اگر رشد اقتصادي اتفاق بيفتد اشتغال هم حاصل ميشود اما نگرشي ديگر مبتني بر واقعيتهاي دنيا نيز وجود داشت كه باورش بر عدم ضرورت ايجاد اشتغال به دنبال رشد اقتصادي استوار بود. بهنظر ميرسد در اين سه سال نگرش دوم به واقعيت نزديكتر بوده بنابراين بحث اين است كه ما علاوه بر سياستهاي معطوف به ايجاد رشد اقتصادي بايد سياستهاي معطوف به اشتغال هم داشته باشيم و اين در حالت كاملا حداقلي است.
ارتباط افزایش مناطق آزاد با وعدههای انتخاباتی نمایندگان حامی دولت
جوان
روزنامه جوان درباره افزایش مناطق آزاد نوشته است: در شرايطي كه برخي از اعضاي كابينه دولت تلاش دارند عملكرد ضعيف و تأسفبار مناطق آزاد را به يكباره مثبت جلوه دهند تا از اين طريق زمينهسازي براي افزايش مناطق آزاد فراهم آيد رئيس سازمان بازرسي كل كشور در نامهاي به رئيسجمهور از وي خواست لايحه افزايش تعداد مناطق آزاد را مجلس بازپس گرفته و اين موضوع را دنبال نكند...
به گزارش جوان در اين بين برخي از نمايندگان مجلس با شعار تبديل حوزه انتخابیه خود به منطقه آزاد از مردم رأي گرفتند و حالا وقتي ميبينيم برخي از دولتمردان براي توسعه مناطق آزاد در كشور چگونه مرتكب گناه كبيره آمارسازي ميشوند، متوجه ميشويم برخي از دولتمردان در انتخابات مجلس دخالت داشتهاند يا خير.
برخي از دولتيها و نمايندگان مجلس گويا پيشاپيش قول تأسيس مناطق آزاد را به برخي سرمايهداران دادهاند و حالا تلاش ميكنند حتي به قيمت مرتكب شدن گناه كبيره «آمارسازي» مجوز صدور مناطق آزاد را اخذ كنند. در شرايطي كه عملكرد نامناسب مناطق آزاد به اثبات رسيده است و برخي اين مناطق را دالان ورود كالاي قاچاق به ايران معرفي ميكنند، برخي از اعضاي كابينه دولت مانند سخنگوي دولت تلاش دارند عملكرد مناطق آزاد را به يكباره مثبت جلوه دهند تا از اين طريق زمينهسازي براي افزايش مناطق آزاد كه به ضرر اقتصاد ايران است، فراهم آيد.
نوبخت در سفر اخير خود به منطقه آزاد انزلي در حالي از رشد17 برابري صادرات در دو سال اخير از منطقه آزاد انزلي خبر داد كه طبق آماري كه شوراي عالي مناطق آزاد، صادرات انزلي در سال 92 معادل 57 ميليون دلار بوده و صادرات سال 94 نيز تنها 192ميليون دلار بوده است كه اين آمارها از رشد اندك 3/5 برابري حكايت دارد و معلوم نيست سخنگوي دولت برچه اساسي مدعي رشد 17برابري صادرات در اين منطقه شده است.
آمار واقعی بیکاری را از مردم بپرسید
جهان صنعت
این روزنامه اصلاحطلب آمار نرخ بیکاری را زیر سؤال برده است: وزارت کار آمار بیکاران کشور را با استناد به آمارهای مرکز آمار دو میلیون و500 هزار نفر میداند!معاون اشتغال این وزارتخانه در پاسخ به انتقادات درباره بالا بودن نرخ بیکاری در کشور معتقد است اگر کارشناسان در کشور مراجع و منابعی را برای اعلام تعداد بیکاران در کشور دارند، رسما ارائه دهند تا روند آن از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار گیرد در حالی که آمارهای اعلامی از سوی برخی افراد تکجنبهای است و پکیج کلی برای تحلیل آمار را نمیبینند!
نرخ بیکاری مرکز آمار برای سال 94حدود 11درصد بود که با احتساب شاغلان ناقص، چهار میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور در پایان سال ۹۴ درگیر مسئله بیکاری و اشتغال ناقص بودهاند.
اشتغال ناقص، تمام شاغلانی را شامل میشود که به دلایل اقتصادی نظیر رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت کار بیشتر، قرار داشتن در فصل غیرکاری و ...، کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار میکنند و آماده برای انجام کار اضافه در هفته هستند.
از این رو اعلام آمار تعدادبیکاران از پایه و اساس اشتباه است. فردی که طی یک هفته 24 ساعت کار میکند آیا واقعا شاغل محسوب میشود؟ آیا سربازی که به سربازی رفته است از نظر این آقایان شاغل است؟ دانشجویی که درس میخواند واقعا شاغل است؟ آقایان محاسبهگر آماری، واقعا چه فکری میکنند؟ کافی است هر کدام از ما ایرانیان در خانواده و اقوام خود به عنوان جامعه کوچک آماری نگاه کنیم و ببینیم چقدر جوان بیکار داریم؟ جوانانی که اکثرا فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند.
فهرست طویل اشتباهات اقتصادی دولت یازدهم
شرق
سعید لیلاز به شرق گفته است: اگر بخواهیم نقدی جدی به دولت داشته باشیم، میتوانیم فهرست بزرگی از اقداماتی را که دولت انجام نداده و اشتباهاتی که در تصمیمگیریها کرده، آماده کنیم؛ مثلا بنده معتقد بودم دولت بهتر بود امسال حدود ١٠ درصد قیمت سوخت را افزایش میداد و به سمت قیمت واقعی خود میبرد یا اینکه در دو سال گذشته تن به امضای بخشنامههای سرکوب قیمت نمیداد.
همچنین بهتر بود با یک مکانیسم پرسرعتتر نظام یارانهای را تغییر داده و از پرداخت یارانه به همه مردم خودداری کند...
درحالحاضر نمیتوان نشانهای یافت که اقتصاد ایران در سالهای ٩٦ و ٩٧ بتواند با ادامه سیاستگذاریهای کنونی و روند حاکم بر اقتصاد کشور به اشتغالزایی بالایی
برسد.