یک مسئول:
بانکها بسیاری از تسهیلات را به شرکتهای وابسته به خود میدهند
رئیس شورای عالی کانون مشاوران سرمایهگذاری بانکی با انتقاد از عملکرد بانکها در نحوه پرداخت تسهیلات به طرحها گفت: بسیاری از تسهیلات بانکی به طرحهایی پرداخت میشود که امکانسنجی نشده است.
به گزارش خبرنگار ما، سیامک صمیمی دهکردی در نشست خبری اظهار داشت: طبق قانون، ناظر بر طرحهای بانکی نباید ذینفع باشد در حالی که الان سیستم بانکی خودش در طرحها ذینفع است و در قالب قرارداد مشارکت در طرحها شراکت میکند. بنابراین بانک دیگر نباید ناظر هم باشد.
وی افزود: کانون مشاوران سرمایهگذاری بانکی در سال 86 و با هدف کمک به ارائه تسهیلات شفاف و دقیق به طرحها تاسیس شد.
صمیمی دهکردی ادامه داد: وظیفه کانون مشاوران بانکی، امکانسنجی و نظارت بر طرحهایی است که بانکها میخواهند به آن طرحها تسهیلات بدهند.
وی با بیان اینکه کانون مشاوران بانکی چون در طرحها ذینفع نیست بنابراین میتواند نظارت خوبی بر طرحها اعمال کند افزود: تاکنون صلاحیت 280 مشاور تعیین تکلیف شده و البته صلاحیت بعضی از آنها هم تایید نشده است.
صمیمی با اشاره به اینکه به بانکها بخشنامه شده که از مشاوران کانون جهت امکانسنجی طرحها استفاده کنند افزود: متاسفانه اغلب بانکها از مشاوران کانون استفاده نمیکنند و خودشان شرکت تشکیل میدهند و کار مشاوره و نظارت را به همین شرکت واگذار میکنند در حالی که این اقدام صحیح نیست چون بانک و آن شرکت هر دو در طرحی که قرار است تسهیلات دریافت کند ذینفع هستند بنابراین شرکت مزبور صلاحیت امکانسنجی و نظارت مستقل بر طرح را ندارد. وی تاکید کرد متاسفانه بسیاری از طرحهای بانکی توسط مشاوران ذیصلاح امکانسنجی نمیشود.
رئیس شورای عالی کانون مشاوران بانکی ادامه داد: بیش از 80 درصد معوقات بانکی به این دلیل است که طرحها از ابتدا امکانسنجی دقیق نشده است.وی با بیان اینکه کمتر از 3 درصد طرحهای بانکها توسط مشاوران کانون امکانسنجی شده و بقیه طرحها امکانسنجی نشده است گفت: معوقات بانکی طرحهایی که توسط کانون مشاوران امکانسنجی شده حدود 5 درصد است.
صمیمی دهکردی به بیتوجهی بانکها به مشاوره کانون اشاره کرد و افزود: موردی بوده است که مشاور پس از امکانسنجی اعلام کرده که طرح مورد نظر بانک قابلیت دریافت تسهیلات را ندارد ولی بانک خطاب به مشاور گفته نامهات را پس بگیر و بعد از آن هم به طرح مزبور تسهیلات داده است.وی ادامه داد: یک بانک دولتی حتی یک شرکت نگهبانی را به شرکت مشاور تبدیل کرد که با این اقدام بانک دو تخلف رخ داده است اول اینکه این شرکت اساسا صلاحیت کار مشاوره را نداشته است و دیگر اینکه استقلال مشاور در این زمینه زیر سؤال است.وی گفت: متاسفانه برخی بانکها بخشنامه صادر کردهاند که تمام طرحها باید به شرکتهای مشخصی واگذار شود در حالی که این کار انحصار است و خلاف میباشد.
سعید داوریفر یکی دیگر از مسئولان کانون مشاوران بانکی هم گفت: نظارت بر قرارداد توسط یکی از طرفین ذینفع در قرارداد مغایر با تمام اصول حقوقی است این در حالی است که بانکها این اقدام را انجام میدهند. وی همچنین اظهار داشت: مدیران برخی بانکها برای تخصیص اعتبار به برخی طرحها تحت فشار قرار میگیرند که علت این امر این است که بانک هم مشاوره میدهد و هم نظارت میکند بنابراین در این وضعیت احتمال انحراف منابع وجود دارد.