آمریکا در آستانه آغاز عملیات موصل/ فشارها بر بغداد و بسیج مردمی را شدت بخشید
در آستانه آغاز عملیات سرنوشتساز آزادسازی شهر «موصل» واشنگتن برای مشارکت دادن نیروهای موردنظر خود، بغداد را تحت فشار گذاشته است.
سرویس خارجی-
مذاکرات در عراق بر سر چگونگی صورتبندی نیروهای مشارکت کننده در عملیات آزادسازی موصل، به مراحل پایانی خود رسیده است؛ «حیدر عبادی» نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق گفته دولت وی با هیئت اعزامی منطقه خودمختار کردستان عراق در مورد نحوه آزادسازی استان نینوا (با مرکزیت موصل) به توافق رسیده است.
عبادی که پس از دیدار با هیئت مذکور با خبرنگاران سخن میگفت، توضیح داده: «ما با دولت منطقه (خودمختار) کردستان درباره سازوکار آزادی شهر موصل، به توافق رسیدهایم و یک فرمانده برای نیروهای «حشد نینوا» تعیین شده است.
پیش از این گزارش شده بود که حدود 15 هزار نفر از عشایر اهل سنت برای مشارکت در عملیات آزادسازی موصل، به بسیج مردمی عراق میپیوندند.
از اظهارات عبادی به خوبی میتوان دریافت که بسیج مردمی در عملیات موصل شرکت خواهد داشت. با این حال، نخستوزیر عراق به طور مستقیم از بسیج مردمی نام نبرد. وی گفت: در این جنگ ارتش عراق، نیروهای محلی شهر موصل و نیروهای پیشمرگ شرکت خواهند داشت. فرماندهی همه نیروها را نیز دولت مرکزی (بغداد) به عهده دارد.
عبادی این را هم اضافه کرد که عملیات نظامی در نینوا هرگز موجب تغییرات در مرزهای این استان نخواهد شد و تمامی نیروها پس از پایان عملیات، از آن عقبنشینی میکنند و استان را به پلیس محلی و نیروهای نظامی مشخص تحویل خواهند داد.»
برخی میخواهند در روند عملیات موصل کارشکنی کنند من از فراکسیونهای سیاسی میخواهم از دولت برای آزادسازی موصل حمایت کنند. آزادسازی شهر «القیاره» گامی در مسیر آزادسازی موصل است.
در همین حال، یک افسر ارشد پیشمرگها، که نام وی ذکر نشده اعلام کرد پیشمرگها در مرحله مقدماتی عملیات موصل مشارکت نخواهند کرد. البته، بغداد در ارتباط با حضور داشتن و یا حضور نداشتن پیشمرگان در این عملیات، حساسیتی از خود نشان نمیدهد، بلکه نسبت به توطئههای آمریکا در قبال عملیات موصل، واهمه دارد. آمریکا میخواهد بسیج در این عملیات حضور نداشته باشد و در عوض، بعثیهای به اصطلاح توبه کرده، و عشایر تحت نفوذ واشنگتن را در عملیات مشارکت گسترده داشته باشند و علاوه بر آن، فرماندهان و نیروهای آمریکایی نقش مستشار و فرماندهی را برعهده داشته باشند.
عفو عمومی
به اعتقاد برخی کارشناسان، قانون عفو عمومی که اخیراً توسط پارلمان عراق تصویب شده، یک قانون تحمیلی از جانب آمریکا است. دکتر «علی رمضان الاوسی» استاد دانشگاه لندن و مدیر مرکز مطالعات جنوب عراق در همین رابطه به خبرنگار تسنیم گفت؛ «این قانون بسیاری از آدمکشها و جنایتکاران را تبرئه خواهد کرد.»
الاوسی افزود: کار به جایی رسیده که عربستان از این اقدام نمایندگان مجلس عراق تقدیر کرده و حتی «طارقالهاشمی» (معاون فراری رئیس جمهور عراق) نیز از این اقدام نمایندگان مجلس تشکر کرده است.
وی گفت: «تردیدی وجود ندارد که قانون عفو عمومی از جنایتکاران حمایت خواهد کرد.»
الاوسی تأکید کرد: «مردم عراق معتقدند که تصویب قانون عفو عمومی خیانت و توطئهای جدید است و میتوان این قانون را چهره دیگر جنایت توصیف کرد، چون از جنایتکار حمایت و قربانیان جنایت را لگدمال میکند.»
با توجه به شرایط کنونی که آمریکا میخواهد بازگشت بعثیها را به جبهههای نبرد زمینهسازی کند، بعید نیست که برای بعثیهای جامعه عراق هم فتح بابی برای مشارکت در عملیات موصل شود.
به گزارش ایسنا، در ارتباط با عملیات موصل، «جوزف وتل» فرمانده مرکزی ارتش آمریکا هم گفت، «اگر نخستوزیر عراق دستوراتی را طبق آنچه مقرر شده، صادر کند، عراق طی سال جاری میتواند موصل را از داعش پس بگیرد.»
«وتل» نگفت که عبادی چه تصمیمی را باید بگیرد، ولی مشخصاً این به ترکیب نیروهای آزاد کننده موصل ربط مییابد. یعنی همان ترکیبی که آمریکا میخواهد بر دولت عراق تحمیل کند.
به گفته فرمانده مرکزی ارتش آمریکا «ما در آینده بسیار بسیار نزدیک به سمت موصل و «رقه» (پایتخت خودخوانده داعش در سوریه) حرکت خواهیم کرد.»
در مجموع، طی هفتههای اخیر بغداد فشارهای زیادی را از جانب جریانهای غربگرا در داخل و آمریکا تحمل کرده است. برکناری «خالد عبیدی» وزیر دفاع عراق، در شرایط حساس کنونی، از جمله سنگاندازیهایی است که این جریانها تحت رهبری «ائتلاف المتحدون» در مسیر عملیات موصل انجام دادهاند.
ائتلاف المتحدون به رژیم آل سعود نزدیک بوده و مقابل دولت بغداد قرار گرفته است.
انفجار بمب در بغداد
طی 48 ساعت اخیر مناطق مختلف بغداد شاهد انفجار جداگانه چند خودروی بمبگذاری شده بود.
شمار شهدای این انفجارها، دست کم 10 نفر و مجروحان نیز بیش از 30 تن گزارش شده است. به گزارش فارس، حداقل یکی از انفجارهای فوق، به شیوه انتحاری صورت گرفته است. هر چند هیچ گروهی مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته، ولی شیوه این اقدامات تروریستی، نشان میدهد که داعش آنها را ترتیب داده است.
اوایل هفته جاری هم دو تروریست عضو داعش در شهر «عین تمبر» واقع در غرب استان کربلا، یک مراسم عروسی را با انفجار انتحاری هدف قرار دادند. این حمله 18 شهید و بیش از 40 مجروح برجای گذاشته است.