نیمی از ایرانیها چاق هستند
مصرف سالانه 11 هزار میلیارد تومان «فست فود» در ایرانیها
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه ایرانیان سالانه ۱۱ هزار میلیارد تومان فست فود مصرف میکنند، گفت: هیچ نهادی در کشور نمیتواند سلامت مواد غذایی را تضمین کند.
به گزارش مهر، کورش جعفریان در نشست خبری دومین کنگره بینالمللی و چهاردهمین کنگره تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به وجود ناامنی غذایی در کشور، افزود: در حال حاضر شرایط تغذیه در کشورمان به گونهای است که هیچ نهاد یا دستگاهی نمیتواند ادعا یا تضمین کند که مواد غذایی مورد استفاده مردم کاملا سالم است.
جعفریان با تاکید بر لزوم ایجاد رصدخانه پایش سلامت مواد غذایی ادامه داد: امروزه ۳۰ درصد مردم کشور دچار کم خونی و ۷۰ درصد با کمبود ویتامین D مواجهند با این حال آمار مشکلی را از مردم حل نمیکند و باید به فکر حل اساسی مسئله امنیت غذایی باشیم.وی با بیان اینکه کمبود ویتامین با تزریق حل نمیشود، تاکید کرد: در بسیاری کشورهای اروپایی لبنیات بدون اضافه شدن ویتامین D اجازه ورود به بازار پیدا نمیکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به ارائه قرص سولفات در مدارس دخترانه کشور، افزود: دختران ما به دلیل مشکلاتی که این قرص برای معده آنها به وجود میآورد این قرص را استفاده نمیکنند و دور میریزند پس باید راه حل دیگری پیدا کنیم.
وی در مورد سلامت محصولات تراریخته گفت: این محصولات خاص ایران نیست و بسیاری از کشورها اجازه ورود محصولات تراریخته به کشورشان را نمیدهند چون از سلامت آن اطمینان ندارند و ترجیح میدهند کشورهای دیگر از آن استفاده کنند و در صورت عدم بروز مشکلات، پس از سالها اجازه استفاده از آن را بدهند.
وی افزود: اینگونه نیست که پس از چند بار مصرف اثرات منفی محصولات تراریخته مشخص شود و شاید دهها سال زمان لازم باشد تا سلامت این محصولات مشخص یا رد شود. در این محصولات ژن را در مقابل آفات مقاوم میکنند اما ممکن این تغییرات ژنی روی محصول اثرات منفی داشته باشد.
جعفریان با تایید افزایش میزان آلرژی در کشور، خاطرنشان کرد: عواملی چون رنگهای خوراکی یا اسانسهایی که به محصولات غذایی اضافه میشود ممکن است روی سلامت افراد و ایجاد آلرژی تاثیرگذار باشد. همچنین برخی باورهای غلط در میان خانوادهها از جمله دادن عسل به نوزادان شیرخوار یا سفیده تخم مرغ و نان به کودکان شیرخوار از عوامل بروز آلرژی در بزرگسالی است زیرا این کودکان هنوز سیستم ایمنی کاملی ندارند.وی ادامه داد: مصرف بالای فست فود یکی از عوامل تهدیدکننده سلامت افراد است بطوریکه ایرانیان سالانه حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان فست فود مصرف میکنند در حالی که در آمریکا حدود ۳۰ درصد مواد غذایی در خارج از منزل مصرف میشود، این رقم در کشورمان به حدود ۲۰ درصد رسیده است و این یک زنگ خطر است زیرا مصرف غذای خانگی در کشور به شدت کاهش یافته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه «نان» یکی از معضلات اصلی در سلامت غذایی مردم ایران است، تاکید کرد: هیچ کدام از نانهای تولید شده در نانواییهای کشور استاندارد و سالم نیستند زیرا میزان نمک آنها مشخص نیست و همچنین موضوع استفاده از جوش شیرین و دیگر موارد هم وجود دارد. باید چند هلدینگ در کشور تولید نان استاندارد را برعهده بگیرند که قابل نظارت باشد.
نیمی از مردم ایران چاق هستند
عضو هیئت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۵۰ درصد مردم ایران با مسئله چاقی و اضافه وزن مواجه هستند، افزود: چاقی یک بیماری و عامل خطر برای ابتلا به دیابت، فشار و قند خون و دیگر بیماریها به شمار میرود بنابراین پیشگیری از این مسئله از طریق توجه به موضوع تغذیه بسیار مهم است.
ابوالقاسم جزایری در خصوص اظهارات معاون وزیر بهداشت مبنی بر وجود ناامنی غذایی در ۳۰ درصد مردم کشور، گفت: ناامنی غذایی در برخی از استانهای کشور وجود دارد و طبق تعریف، امنیت غذایی شامل دسترسی به غذای سالم و جامع است.وی با اشاره به اینکه بررسیها نشان میدهد در ۷ استان کشور ناامنی غذایی شدید است، گفت: وزارت کشاورزی و بهداشت برای بررسی این موضوع برنامههایی را مد نظر قرار دادهاند.