اقتصاد در آینه رسانهها
حذف طرح شبنم در دولت یازدهم به نفع قاچاق کالا
ابتکار
این روزنامه حامی دولت درباره مبارزه باقاچاق نوشته است: در دولت قبل طرحی تحت عنوان شبنم پیاده شد که قرار بود با الصاق برچسب هایی به کالاها مصرف کننده از اصل و یا قاچاق بودن کالا مطلع شود، طرحی که با روی کارآمدن دولت یازدهم متوقف و قرار شد طرح جایگزین و با کارشناسی بیشتر مطرح شود.
طرح جایگزین به گفته مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی قرار است تحت عنوان طرح «کد شناسه و کد رهگیری» تا شهرویر ماه اجرایی شود.
مسعود دانشمند در این خصوص به ابتکار میگوید: اصل طرح شبنم خوب بود اما در اجرا ضعیف عمل کرد بنابراین باید اشکالات این طرح گرفته شود و دوباره بر روی کالاها اعمال شود.
روز گذشته نیز سید ناصر موسوی لارگانی در مصاحبه با رادیو اقتصاد با اشاره به این جمله که طرح شبنم و ایرانکد از پشتوانه کارشناسی قوی برخوردار بوده است، گفته بود: حذف این طرح به نفع قاچاقچیان و جولان بیشتر قاچاق در کشور بود.
او افزوده بود: کالاهایی که از طریق مبادی رسمی واردکشور میشوند باید دارای کد باشند تا بتوان از این طریق جلوی سیل کالاهای قاچاق در کشور را سد و با متخلفان برخورد کرد.
برنامهگریزی دولت در برنامه ششم توسعه
جام جم
جام جم درباره لایحه برنامه ششم گزارش داده است: لایحه برنامه ششم که با تاخیر فراوان به مجلس ارائه شده، به سبب اشکالات اساسی شکلی و محتوایی، در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبرد اما احتمالا مجلس چارهای جز تصویب این لایحه پر از اشکال ندارد.
دولت سال گذشته با تأخیر شش ماهه، لایحه برنامه ششم توسعه را به مجلس نهم ارائه کرد که به علت همزمانی با بررسی لایحه بودجه، امکان تصویب آن تا پایان مجلس نهم فراهم نشد و به مجلس دهم رسید به همین دلیل برنامه پنجم توسعه برای امسال نیز تمدید شد.
به گزارش جامجم، پس از نقدهای بسیار کارشناسان به لایحه برنامه ششم، بتازگی ویرایش جدید این لایحه با اضافه شدن سه ماده و چهار جدول در ابتدای لایحه قبلی و برخی تغییرات شکلی جزئی با امضای محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به مجلس دهم ارائه شده است. اما ویرایش جدید لایحه برنامه پنج ساله ششم توسعه نیز ایرادهای فراوانی دارد و به گفته برخی کارشناسان، نمیتوان آن را به عنوان برنامه ششم توسعه یک کشور یاد کرد. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی هم در واکنش به برنامه ششم توسعه که از سوی دولت به مجلس آمده، ایراداتی را عنوان کرده و آن را غیرقابل تصویب خوانده است.
مهندسی شاخص بورس ادامه دارد
دنیای اقتصاد
این روزنامه حامی دولت هم از دستکاری شاخص بورس انتقاد کرده است: بورس تهران معاملات دیروز خود را با رشد اندک 27 واحدی معادل 03/ 0 درصدی به پایان رساند. نماگر بازار سهام دیروز تا لحظات پایانی معاملات در مدار منفی قرار داشت. در ادامه اما حمایت پررنگ حقوقیها در سمت خرید سهام آن هم در نیم ساعت پایانی معاملات در نهایت موجب شد بازار، سبزپوش به کار خود پایان دهد.
این موضوع یادآور حمایتهای بینتیجهای است که بارها در سالهای گذشته از سوی معاملهگران حقوقی در بازار صورت گرفته است. همانطور که «دنیای اقتصاد» پیش از شروع روند اصلاحی کنونی اشاره کرده بود، رفتار معاملاتی حقوقیها در روند اصلاح قیمتی سهام اثرگذار خواهد بود. بر این اساس به نظر میرسد معاملهگران بزرگ بازار با حمایت از سهام به دنبال کاهش هراس از ادامه نزول قیمتها میان اهالی بازار هستند. در حالی پافشاری بر این عادت غلط را در بازار شاهد هستیم که در شرایط کنونی تقریبا تمامی اهالی بازار از بیثمر بودن رشدهای مصنوعی در توقف روند نزولی مطلع هستند...
بورس تهران روز گذشته نیز شاهد جولان حقوقیها در سمت خرید سهام بود. شاخص کل دیروز با یک شیب نزولی ثابت در ادامه مسیر اصلاحی خود قرار داشت. در این میان رشد قیمتی برخی نمادهای بزرگ در میانه معاملات پلههای صعودی را برای شاخص رقم زد....
به نظر میرسد حمایت از شاخص مهمترین انگیزه حمایت پرشور حقوقیها از سهام بوده است. البته سناریوی دیگری مانند جذابیت سهام از دید این معاملهگران را نیز میتوان مطرح کرد....
با این حال نباید تجربه بازار در مورد حمایتهای بیاثر این معاملهگران را فراموش کرد. در مقاطع زمانی مختلفی که بازار در فضای رکودی قرار گرفته، بارها شاهد این چنین حمایتهای مصنوعی و بیثمری از شاخص بودهایم. با این همه با وجود اینکه بارها کارشناسان به اثر سوء این حمایتها اشاره کردهاند و علاوه بر این بارها بینتیجه بودن این حمایتها در بازار به چشم دیده شده است، همچنان اصرار به این موضوع قابل توجه است. موضوعی که تنها نتیجه آن بیاعتمادی بازار نسبت به تغییرات شاخص بوده است.
نمره ضعیف مدیریت بحران در وزارت نفت
شرق
این روزنامه اصلاحطلب درباره سوانح نفتی گزارش داده است: برخورد با بلایای طبیعی و غیرطبیعی ریشهای چندین ساله در ایران دارد. در هفتههای گذشته، با وقوع یک انفجار و آتشسوزی در شهران و آتشسوزیهای چندگانه در مجتمع بوعلیسینای ماهشهر و مجتمع پتروشیمی بندرامام، مدیریتهای چندگانه و بیثبات در تصمیمگیری به چشم میخورد.
حوادث جانبی دیگری در حوادث اینچنینی روی میدهد که نشاندهنده ناکارآمد بودن مدیران و کارکنان سازمان است که باعث اختلال عظیمی در مدیریت حوادث در منطقه و شهر میشود؛ بهعنوان نمونه حادثه نشت پارازایلین که در پتروشیمی بوعلی ماهشهر اتفاق افتاد و ٩ نفر مصدوم شدند. با بررسیهای انجام شده به این واقعیت میرسیم که شاید حتی نمیدانیم چه موادی در کجای کارخانه وجود دارد، چه برسد به پیشبینی و پیشگیری!
دلیل اصلی این اتفاق نداشتن سیستم مدیریتی یا همان سیستم فرماندهی حوادث در شرایط عادی کارخانه است که در شرایط بحرانی بازیچه قرار میگیرد و تقریبا کاری که در بحران انجام میشود با کاری که از قبل پیشبینی شده است، متفاوت خواهد بود؛ نمونه موردی پتروشیمی بوعلی.
مانورهایی در صنعت انجام میشود که بدون سناریوهای قوی و مرتبط و بدون در نظرگرفتن همه جوانب، اجرایی میشوند و بعد از آن، همه به هم تبریک میگویند که اتفاق خاصی نیفتاده و در شرایط بحرانی نیز همهچیز تحت کنترل است... . اما در شرایط بحرانی که یا بلایای طبیعی باشد یا صنعتی، چنان سردرگمیای بین مدیران اتفاق میافتد که وسعت حادثه را چند برابر میکند و هزینه آن را افزایش میدهد...
با نگاهی گذرا به اکثر پروژههای انجامشده در زمینه مدیریت پس از حوادث و فرماندهی حادثه، میتوان فهمید اگر اینترنت نبود، هیچ پروژهای، انجامشدنی نبود. با وجود هیاهوهای بسیاری که در زمینه بحران و آگاهیهای مرتبط با آن در کشور انجام میشود، نمره مدیریت بحران نمرهای بینهایت ضعیف و پذیرفتنی نیست، زیرا فقط در تلویزیون بودن و حرف زیاد زدن راجع به کارهای انجام شده جلو حوادث را نمیگیرد. بهتر است هنگامی که توانستیم از یک بحران طبیعی یا صنعتی، فقط یکی، سربلند بیرون بیاییم، بعد از آن در روزنامه و سایت و تلویزیون و رادیو از افتخاراتمان صحبت کنیم، زیباتر است.