4 درمان خانگی برای دندان درد
در بیشتر موارد دنداندرد زمانی آغاز میشود که دسترسی به دندانپزشکی امکان ندارد. در اینگونه شرایط استفاده از درمانهای خانگی موثر میتواند مفید باشد. دندان درد ممکن است به خاطر مشکلات متعددی همچون بیماری لثه، دندان شکسته یا ترک خورده یا دندن قروچه ایجاد شود. ما در این نوشتار قصد داریم بر روی دندان درد حاصل از پوسیدگی دندان تمرکز کنیم.
به گزارش مجله سلامت، البته درمانهای خانگی که امروز بیان خواهیم کرد میتواند در تسکین بیشتر دردهای دندانی موثر باشد. همانطور که میدانید دندان از 4 لایه با نامهای مینای دندان، عاج، سمان (ساروج) و پالپ (مغز دندان) تشکیل شده است. مینای دندان ماده بسیار محکمی در بدن انسان است و بسیار شکننده است. مینای دندان قسمت بیرونی آن را تشکیل میدهد. در قسمت پایین مینای دندان، لایه عاج قرار دارد که یک بافت حمایتی انعطاف پذیر و نرمتر از مینای دندان است.
در زیر عاج دندان، سمان یا همان ساروج قرار گرفته است که مادهای استخوان مانند است و بسیار خاص. ساروج ریشه دندان را میپوشاند و نرمتر از عاج و مینای دندان است. عملکرد اصلی و اولیه آن به عنوان یک واسطه است که رباط پریودنتال را به دندان متصل میکند. در نهایت لایه پالپ یا مغز دندان قرار دارد که بخش مرکزی دندان محسوب میشود و با بافتهای ارتباطی نرمی پر شده است که سرشار از رگهای خونی و عصبهاست.
پوسیدگی دندان نتیجه وجود باکتریهایی است که در دهان حضور دارند و به قند و شکر مصرفی واکنش نشان میدهند. زمانی که باکتریهای موجود در دهان، شکر یا قند مصرفی را میشکنند، پلاکهای چسبندهای بر روی دندان تشکیل میشود که پر از اسید است.
اگر این موارد دست نخورده باقی بماند، پلاکها میتوانند باعث تشکیل تارتار شوند که به راحتی قابل شستوشو نیست. این اسیدها باعث خورده شدن عاج دندان میشوند و اگر به آنها رسیدگی نشود، قادرند مغز دندان را نیز از بین ببرند.
این کار تا زمانی ادامه پیدا میکند که پالب یا همان مغز دندان دچار عفونت شود. قبل از اینکه بخواهید از درمانهای خانگی زیر استفاده کنید بهتر است از یک دندانپزشک کمک بگیرید تا دلیل دندان درد مشخص شود.
استفاده از میخک:
میخک حاوی موادی به نام اوژنول است که یک مسکن و ضدعفونی قدرتمند محسوب میشود. میخک توسط دندانپزشکان قدیمی برای درمان درد مورد استفاده قرار میگرفت. البته اوژنول هنوز هم در فرآیندهای دندانپزشکی استفاده میشود.
در حقیقت این ماده یکی از مواد اصلی تشکیلدهنده بیحسکنندههایی است که دندانپزشکان بر روی دندان بیمار استفاده میکنند. اگر چه مکانیسم عمل این ماده هنوز مشخص نیست، اما بیشتر افراد فکر میکنند که بر روی گیرندههای درد خاصی عمل میکند و آنها را مسدود میسازد. روشهای مختلفی برای اعمال میخک بر روی دندان وجود دارد. به عنوان مثال شما میتوانید از روغن میخک استفاده کنید. برای این کار کمی روغن میخک و روغن زیتون را مخلوط کنید و با پنبه روی دندان خود بگذارید.
روغن نعناع:
روغن نعناع زمانی که صحبت از بیحسکنندگی دندانها به میان میآید، میتواند گزینه مناسب و عالی باشد. از مواد طبیعی تشکیلدهنده نعناع، سالانه برای ساخت ژلها، کرمها و اسپریهای بیحسکننده و تسکیندهنده درد استفاده میشود. این ماده یکی از مسکنهای عالی است که در طبیعت یافت میشود. برای اینکه بتوانبد از این روغن استفاده کنید 10 الی 15 قطره از آن را با دو قاشق غذاخوری روغن خنثی (همچون روغن دانه انگور یا روغن زیتون) ترکیب کنید. این روغن باید قبل از مصرف رقیق شود تا باعث تحریک دهان و ناحیه دندان نشود. یک پنبه تمیز بردارید و در محلول فرو ببرید. سپس آن را در اطراف دندان مورد نظر قرار دهید.
شستوشوی دهان با آب نمک:
این گزینه یکی از مواردی است که قرنها توسط افراد مورد استفاده قرار گرفته است. شما میتوانید از آن برای درمان درد دندان خود یا بهبود شرایط آن استفاده کنید. همانطور که قبلا نیز گفتیم باکتریهای موجود در دهان از شکرها تغذیه میکنند. زمانی که این باکتریها شکر را میشکنند؛ اسید لاکتیک تولید میشود. اسید لاکتیک نیز میتواند لایههای چهارگانه دندان را از بین ببرد و باعث تقویت مغز دندان شود. عفونت نیز ممکن است پخش شود و باعث ایجاد ورم چرکی گردد. نمک به خنثی سازی اسید لاکتیک کمک میکند. این ماده میتواند فرآیند پوسیدگی دندان را کندتر کند و از درد دندان بکاهد. آب نمک گرم باعث میشود آب اضافی موجود در بافتها خارج شود. برای این کار به یک پیمانه آب گرم و یک دوم قاشق چایخوری نمک دریایی نیاز دارید. نمک و آب را در یک ظرف ترکیب کنیدو به مدت یک دقیقه در دهان نگه دارید. این کار را در طول روز بارها تکرار کنید.
زمانی که دندان درد شروع میشود بهتر است قبل از بدتر شدن شرایط به یک دندانپزشک مراجعه کنید. این درمانها تنها به شما کمک میکند درد کمتری داشته باشید. بنابراین برای حل مشکل خود باید با یک متخصص مشورت کنید.
منبع: مجله سلامت