4 قنات استانهای کرمان، مرکزی و خراسان جنوبی جهانی شد
4 قنات استانهای کرمان و خراسان جنوبی در چهلمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو ثبت جهانی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: کمیته ثبت میراث جهانی یونسکو، پرونده قنات گوهر ریز جوپار و قناتهای اکبرآباد و قاسمآباد بروات بم را مورد بررسی قرار داد و با کسب رأی مناسب به ثبت جهانی رسید.
محمود وفایی همچنین از بررسی پرونده کویر لوت برای ثبت جهانی در نشست استانبول در روزهای آینده خبر داد.
در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی در شهر استانبول ترکیه 11 قنات ایرانی در میراث تاریخی- فرهنگی یونسکو ثبت شد که سه قنات از استان کرمان بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی هم از ثبت قنات ابراهیمآباد اراک به عنوان نخستین اثر تاریخی این استان، در فهرست آثار جهانی خبر داد.
سیدمحمد حسینی افزود: کار پیگیری ثبت جهانی قنات روستای ابراهیمآباد اراک از دو سال پیش آغاز شد و با ثبت قنات ابراهیمآباد در سازمان یونسکو، اولین میراث تاریخی استان مرکزی و بیستمین اثر تاریخی کشور در فهرست آثار تاریخی جهانی جای گرفته است.
وی یادآور شد: قنات ابراهیمآباد اراک جزء قدیمیترین قناتهای کشور است که تاریخچه آن به قرن ششم و هفتم هجری قمری و در واقع 800 سال قبل بازمیگردد.
وی ادامه داد: آمادهسازی و اقدامهای اولیه ثبت جهانی سه اثر تاریخی استان شامل بازار تاریخی اراک، مسجد جامع ساوه و خانه تاریخی امامخمینی(ره) در خمین نیز در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
سرپرست پایگاه قنات قصبه گناباد گفت: این قنات به عنوان نخستین اثر در استان خراسان از سوی سازمان یونسکو در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید.
نگار سرتیپزاده افزود: در چهلمین کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو در شهر استانبول ترکیه، قنات قصبه گناباد از خراسان رضوی به همراه قناتهای بلده خراسان جنوبی، زارچ و حسنآباد مشیر مهریز در یزد، جوپار کرمان، اکبرآباد و قاسمآباد بروات و ابراهیمآباد در استان مرکزی به ثبت جهانی رسید.
وی اظهار داشت: ثبت قنات قصبه در فهرست آثار جهانی، نقش بسیار مهمی در توسعه گردشگری پایدار در این منطقه دارد.
قنات قصبه از 2500 سال قبل و در زمان هخامنشیان برای تأمین آب آشامیدنی در منطقه گناباد ایجاد شده و همچنان در تأمین آب این منطقه نقشآفرین است.