نوشابههای گازدار، سمی مهلک برای بیماران دیابتی
مدیرکل نظارت بر فرآوردههای غذایی آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، نوشابههای گازدار را به عنوان سمی مهلک برای بیماران دیابتی معرفی کرد و به این بیماران نسبت به مصرف این نوشابهها هشدار داد.
بهروز جنت به ایرنا افزود: تقریباً همه مواد و ترکیبات موجود در نوشابه مضر است و هیچ ماده مفیدی در آن یافت نمیشود؛ حتی همان میزان بالای شکر که تنها ارزش تغذیهای نوشابهها به شمار میرود، میزان انسولین را افزایش میدهد تا آن حد که افراط در مصرف این نوشابهها حتی افزایش سلولهای سرطان لوزالمعده را محتمل میکند.
وی اضافه کرد: نوشابههای گازدار عموماً فرآوردههایی هستند که از ترکیب آب و گازکربنیک، اسیدهای آلی، آمولسی فایر، رنگ و طعم دهنده- که اغلب مصنوعی هستند- تولید میشوند.
مدیرکل نظارت بر فرآوردههای غذایی آرایشی و بهداشتی گفت: دستهبندی نوشابهها براساس انواع طعمدهندههایی مانند کولا یا پرتغالی صورت میگیرد که قبلاً مجوزهای لازم برای استفاده در تولید را از سازمان غذا و دارو اخذ کردهاند؛ این طعمدهندهها با استفاده از قندهای طبیعی یا مصنوعی شیرین میشوند.
جنت افزود: از آنجا که نوشابهها در گروه کالاهای آسیبرسان به سلامت قرار گرفتهاند، توصیه عمومی ما مصرف نکردن یا مصرف حداقلی آن است و این توصیه نیز صرفاً هشدار تغذیهای است و به معنای ممنوعیت مصرف نیست.
وی تأکید کرد: نوشابهها هیچ کمکی به هضم غذا نمیکنند اما متأسفانه برخی، راه حل درمان ترشح اندک یا زیاد اسید معده خود را در مصرف نوشابهها، جستجو میکنند؛ غافل از اینکه دستگاه گوارش بدن برای هضم غذا، نیازی به آنها ندارد و فرد حتماً باید با مراجعه به پزشک مشکل خود را برطرف کند.
مدیرکل نظارت بر فرآوردههای غذایی آرایشی و بهداشتی درباره مصرف نوشابه پس از غذاهای چرب همچنین توضیح داد: پس از مصرف نوشابه بعد از غذاهای چرب، چون غذاهای چرب دیرهضم هستند به دلیل رقیق شدن اسیدهای گوارشی در هضم غذا، مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: نوشابههای گازدار علاوه بر قند زیاد، دارای املاح فسفاتی هستند که در جذب کلسیم غذا ایجاد اختلال میکنند بنابراین در صورت مصرف مداوم، کلسیم، کم میشود و در نهایت به پوکی استخوان منجر خواهد شد.
مدیرکل نظارت بر فرآوردههای غذایی آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: نوشابههای گازدار همچنین به دلیل وجود ترکیبات دیاکسید کربن CO2 و تبدیل آن به اسید کربنیک، مینای دندان را به صورت تدریجی حل میکنند که خود این موضوع، رنگ گرفتگی سطحی، ایجاد حساسیت و پوسیدگیهای ریز روی مینای دندان را به دنبال دارد.
جنت خاطرنشان کرد: واحدهای تولید نوشابه گازدار تحت نظارت دائم مسئولان فنی شاغل در واحد تولیدی و نیز معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور هستند و این محصولات در طرحی کشوری سالانه مورد آزمون و پایش سختگیرانه قرار میگیرند که در صورت مشاهده هرگونه تخلف با آنها برخورد قانونی میشود.