kayhan.ir

کد خبر: ۷۹۲۶۵
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۳

کدام نوشابه بهتر است؛ زرد، سفید یا مشکی؟

نوشابه یکی از نوشیدنی‌های پرمصرف در بین خانواده‌های ایرانی است که رنگ آن در عوارض ایجادکننده ممکن است تاثیرگذار باشد.



هر کدام از مواد تشکیل‌دهنده نوشابه‌ها اعم از آب، شکر، طعم‌دهنده، اسید کربنیک، اسید فسفریک، افزودنی‌ها، رنگ‌دهنده و مواد نگهدارنده (که برای جلوگیری از کپک زدن نوشابه به دلیل وجود شکر استفاده می‌شود) می‌توانند مضر باشند.
اسید فسفریک درون این نوشابه‌ها باعث اختلال در گوارش غذا، اسیدی شدن خون، ورود کلسیم از استخوان‌ها به خون، دفع کلسیم و در نهایت پوکی استخوان، فشار به کلیه‌ها، ایجاد سنگ کلیه و به هم خوردن تعادل فسفر کلسیم بدن می‌شود.
از سوی دیگر گاز کربنیک آن عدم جذب کلسیم، از بین رفتن مینای دندان و ریفلاکس شدید سیستم گوارشی را به همراه دارد، نوشابه از آب گازداری تشکیل شده که سبب ایجاد مشکلات گوارشی، قند بالای آن موجب افزایش قند خون و در نهایت دیابت و چاقی می‌شود.
شهاب اولیایی متخصص تغذیه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان نوشابه را یکی از عوامل موثر در سوءتغذیه دانست و اظهار داشت: جایگزین نوشابه به جای آب، میوه و آبمیوه مصرف‌کننده را دچار کمبودهای ویتامینی و همچنین کافئین درون آن علاوه بر تپش قلب، سیستم عصبی مرکزی را تحریک و حس وابستگی ایجاد می‌کند.
وی گفت: از نوشابه‌های مشکی برای پاک‌کنندگی جرم و کثیفی استفاده می‌شود و این به دلیل اسیدینه قوی آن است، لذا وقتی این ماده وارد معده می‌شود هر چند معده را تنبل می‌کند و به تدریج سیستم گوارشی بدن دچار اختلال می‌شود.
اولیایی رنگ نوشابه‌های مشکی را  به خاطر وجود کارامل (وقتی قند را زیاد حرارت می‌دهند به آن رنگ تبدیل می‌شود) بدون مشکل دانست و افزود: در عوض رنگ‌دهنده‌های مصنوعی اضافه شده به نوشابه‌های زرد باعث ایجاد سرطان‌های مختلف می‌شود.
این متصخص تغذیه با بیان اینکه ضرر تمام نوشابه‌ها یکسان است و تفاوت رنگ آنها ماجرا را عوض نمی‌کند، گفت: هر چند که ابتدا نوشابه‌های سفید (به دلیل نداشتن رنگدانه‌ها)، سپس مشکی (با داشتن کارامل  تقریبا بی‌ضرر) و در نهایت زرد (به دلیل رنگ دهنده‌های مصنوعی) به ترتیب در وضعیت بهتری نسبت به هم قرار دارند، اما هیچ یک از آنها به دیگری ارجحیت ندارند.
وی یادآور شد: ایران مقام اول را برای صرف نوشابه در دنیا دارد چرا که سرانه مصرف نوشابه در دنیا حدود 10 تا 12 لیتر اما در ایران بیش از 40 لیتر است.