اقتصاد در آینه رسانهها
ناكامي طرح ضربتي رونق
اعتماد
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نوشت: طرح ضربتي دولت به نتيجه نرسيد. بنا بود با اجراي بسته تسريع رونق كه مدت زمان اجراي آن شش ماه تعريف شده بود؛ اقتصاد به رونق بيفتد اما با وجود اتمام مهلت تعيين شده نه تنها طرح هنوز خاتمه نيافته و ادامهدار شده بلكه اهداف مورد انتظار هم برآورده نشده است. به جز تسهيلات كلاني كه به خودروسازان رسيد؛ طرحهاي ديگر بسته تسريع رونق كامي نبرد و نامدارترين اين اهداف كه طرح كارت اعتباري براي خريد كالا بود 92/3 درصد عدم تحقق نشان ميدهد.
در شرايطي كه دولت با يك تخمين مقدماتي از موجودي انبار توليدكنندگان داخلي، بيش از يك ميليون و ٥٠٠ هزار كارت اعتباري ٦ ميليون توماني براي كارمندان دولت، فرهنگيان و بازنشستگان پيشبيني كرده بود پس از گذشت پنج ماه از اجرا، تنها ١١٣ هزار كارت براي متقاضيان صادر شده است. دولت اگرچه مدنظر داشت با كارتهاي مورد اشاره، ته انباريها را به فروش برساند و از محل نقدينگي ايجاد شده براي توليدكنندگان، چرخهاي اقتصاد را به حركت درآورد اما عملا با ١١٣ هزار كارت اعتباري با فرض موجودي شش ميليوني كارتهاي اعتباري ٦٧٨ ميليارد تومان نصيب بخش توليد كشور خواهد شد. اين رقم در مقايسه با حداقل نيازهاي صنايع كه به گفته وليالله سيف، رئيس كل بانك مركزي ١٦ هزار ميليارد تومان تخمين زده شده است؛ 4/2 درصد از نيازهاي بخش توليد را شامل ميشود.
براساس آخرين اطلاعات دريافتي تا به حال سه بانك عامل يعني ملي، صادرات و رفاه در مجموع ١١٣ هزار كارت اعتباري با سقف شش ميليون تومان صادر كردهاند تا صرف خريد كالاهاي ايراني شود. اين درحالي است كه طبق پيشبينيها بنا بود كارت اعتباري براي بالغ بر يك ميليون و ٥٠٠ هزار نفر صادر شود. اگرچه خود بانك مركزي هم نتوانست سرانجام اعتبار مورد نياز براي اين ميزان كارت اعتباري را تخصيص دهد اما با باز كردن خط اعتباري چهار هزار و ٢٠٠ ميليارد توماني قرار بر صدور ٧٥٠ هزار كارت براي خريد كالا شد. اما از اين تعداد كارت پيشبيني شده تاكنون ٧٣هزار كارت توسط بانك ملي، ٢٠ هزار كارت توسط بانك صادرات و ٢٠ هزار كارت توسط بانك رفاه منتشر و صادر شده است. علت عدم صدور كارتهاي اعتباري با سقف شش ميليون تومان نيز نبود تقاضا از سوي مسئولان عنوان ميشود. با وجود آنكه تفاهمنامهاي بين بانكهاي عامل و آموزش و پرورش منعقد شده اما هنوز تعداد تقاضاها به اندازه پيشبيني شده نيست. ضمن آنكه تقاضاها از ديگر بخشها نيز چشمگير نبوده است.
خداحافظی کوچه مروی با کالای قاچاق
آرمان
این روزنامه حامی دولت نوشت: طرح ویژه مبارزه با قاچاق با حضور جواد ذبیحزاده، سرپرست دادسرای جرایم پزشکی و مسئولان سایر دستگاههای نظارتی آغاز شد. این طرح از دیروز در نقاطی از بازار تهران و حاشیههای آن از جمله کوچه مروی در حالی کلید خورد که اطلاعرسانی زودهنگام اجرای طرح، باعث تخلیه بسیاری از مغازهها شده بود. کوچه مروی یکی از نقاط هدف اجرای این طرح بود که عرضهکنندگان کالاهای قاچاق در این محل، از روز چهارشنبه با اطلاع از زمان اجرای طرح، اقدام به انتقال یا فروش محصولات خود با تخفیفهای بسیار بالا کردند و با این ترفند از مجازاتهای احتمالی گریختند.
بر اساس ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، خرید، فروش، عرضه و همچنین حمل و نگهداری کالای خارجی که بدون مدارک قانونی وارد کشور شده است قاچاق محسوب میشود و برابر قانون علاوه بر ضبط کالا، مرتکبان نیز مجازات میشوند. در این راستا طرح تشدید مبارزه با کالای قاچاق با اولویت کالاهای سلامت محور: دارو، مکمل دارویی، لوازم آرایشی و بهداشتی از صبح دیروز با همکاری تمامی دستگاههای نظارتی به اجرا گذاشته شد. مدیرکل نظارت و هماهنگی گشتهای مشترک سازمان تعزیرات در این زمینه معتقد است: با توجه به اینکه هدف از اجرای طرح مبارزه با قاچاق کالاهای سلامتمحور در سازمان تعزیرات حکومتی پیشگیری از تخلف است نه برخورد و نه تشکیل پرونده، اکثر کسبه ما محترم و شریف هستند، لذا از یک ماه پیش جلسه با فروشندگان با نصب بنر و توزیع بروشور در بازار ناصرخسرو و کوچه مروی به عمل آمد و اعلام شد که اگر تخلفی در این باره مشاهده شود چون آگاهیهای لازم در این رابطه به فروشندگان داده شده است پس از کشف تخلف و تشکیل پرونده توسط بازرسان دستگاههای نظارتی، روسای شعبات سیار برابر قانون و مقررات نسبت به صدور حکم در اسرع وقت اقدام میکنند و با متخلفان برخورد قانونی میشود.
خزان بورس در بهار 95
جهان صنعت
روزنامه جهان صنعت نوشت: برخلاف همه پیشبینیها و خوشبینیها بورس سال 95 را با نوسان خردکننده آغاز کرد بهطوری که به دلیل کمبود نقدینگی و عدم استقبال سهامداران آنگونه که باید و شاید شاهد رونق در معاملات سهام نبودیم. در سه ماه نخست سال 95 شرایط بورس آنطور که تصور میشد با رشد یا حداقل تعادل معاملات شروع نشد و فعالان را از خود ناامید کرد. این در حالی بود که بازار سرمایه پس از برجام سرشار از امید و هیاهو بود و پیشبینی مقامات رسمی و تحلیلگران حکایت از رشد بیسابقه این بازار داشت. از سویی دیگر اطلاعات خرید و فروش سهام نشان میدهد تا دو ماه بعد از اجرایی شدن برجام هم هیجان این توافق در تالار شیشهای مشهود بود، اما بعد از فروکش کردن این هیجانها بورس با آغاز سالجاری در یک مدار نزولی قرار گرفت. نگاهی به آمار معاملات سهام مشخص میکند که در اولین روزهای معاملاتی سال 95 شاهد رشد شاخص بودیم و بعد از آن رفتهرفته روزهای منفی شاخص رو به فزونی گذاشت و از 62 روز معاملاتی بورس در فصل بهار 35 روز شاخص کل منفی و 27 روز مثبت بود. همچنین رفتوآمد هیئتهای خارجی این تصور را به سهامداران داد که حضور آنها میتواند کلید سبز نگه داشتن شاخص باشد اما با وجود عقد قراردادهای فیمابین بازار سرمایه ایران و برخی از کشورها اتفاق خاصی در بورس رخ نداد و هنوز تاثیر این قراردادها در بازار سرمایه نمایان نشده است.