موفقیت یک فعال اقتصاد مقاومتي در تولید انبوه میوه وارداتی تمشک
يك فعال اقتصاد مقاومتي با دريافت 15 ميليون تومان تسهيلات از بسيج سازندگي و راه اندازی مزرعه تمشك براي 4نفر اشتغالزايي كرده است.
مجيد زماني درباره پايهگذاري كشت تمشك در شمال كشور، ميگويد: «در شهر رامسر كه من در آن زندگي ميكنم، كشاورزي و باغداري زمينه اصلي فعاليت مردم است. با وجود اينكه در عرصه ساختمان فعاليت ميكنم، به خاطر علايق شخصي مايل بودم كه وارد عرصه كشاورزي و باغداري شوم. طي مطالعاتي كه انجام دادم متوجه خواص فوق العاده ميوه تمشك شدم. كشورهاي اروپايي و آمريكا اهميت بسيار زيادي براي تمشك قائل هستند و به وفور آن را توليد و مصرف ميكنند. اما تمشك در ايران فقط به صورت خودرو و وحشي آن هم صرفا در شمال كشور يافت مي شود. در واقع تمام تمشكهايي كه در حاشيه جادههاي شمالي كشور فروخته مي شود به صورت وحشي و خودرو توليد شده است. به همين دليل علاقهمند شدم كه در اين عرصه بكر وارد شوم.»
او ميافزايد: «تمشك و توت فرنگي ميوههاي وارداتي هستند كه به عنوان منبع اصلي آنتياكسيدان در جهان شناخته مي شوند. آنتياكسيدان مهمترين عامل در كنترل و پيشگيري از سرطان است. به دليل اينكه در كشور هيچ تجربهاي از كشت تمشك وجود نداشت، براي تهيه بوته هاي اصلاح شده و بدون خار تمشك تلاش زيادي به خرج داديم و بالاخره موفق به تهيه تعدادي از آنها شديم.
با قلمه زدن و خواباندن شاخهها، بوته هاي تمشك را در سطح وسيع تكثير كرديم. بوته تمشك اصلاح شده فاقد خار است و ميوه آن در قياس با ميوه تمشك وحشي، خوشمزهتر و داراي بافت قويتري است.»
اين فعال اقتصاد مقاومتي خاطرنشان ميكند: «بوته تمشك از تيره گل سرخيان است. برگها، قطر ساقه و تعداد شاخههاي تمشك شباهت زيادي به گل سرخ دارد. شاخههاي تمشك ظرف يك سال بين 5 تا 10 متر رشد ميكند و 18 ماه پس از كاشت، هر بوته آن بين 3 تا 10 كيلوگرم محصول ميدهد.»
او درباره بازار فروش تمشك در كشور، اظهار ميكند: «ميوه تمشك قابليت نگهداري به صورت انبارداري را ندارد و ظرف حداكثر سه روز بايد مصرف شود. ما براي فروش تمشك در شمال كشور به صورت حاضري خوري مشكلي نداريم و با تقاضاي انباشته هم مواجهيم اما اگر قصد انتقال آن به ساير نقاط كشور را داشته باشيم بايد ظرف حداكثر 2 روز آن را به دست مصرف كننده برسانيم كه كار مشكلي است. البته اگر از تكنولوژي تونل انجماد استفاده شود، تمشك منجمد به مدت 2 سال قابليت نگهداري دارد. خدا را شكر به دليل رعايت نكات علمي پرورش تمشك، ميزان محصولي كه در حال برداشت هستيم 2 برابر حد انتظارمان است و از كيفيت بسيار بالايي هم برخوردار است.»
مجيد زماني اضافه مي كند: «به دليل خصيصهاي كه از تمشك ذكر كردم، استفاده از صنايع تبديلي براي بهره برداري بيشتر و بلند مدت از اين محصول اهميت مضاعفي مييابد. با استفاده از صنايع تبديلي مي توان مربا، شربت و پودر ژله توليد كرد و ما به دنبال تكميل اين زنجيره هستيم.»
احداث نخستين باغ توليد حرفهاي پرورش تمشك با استقبال كشاورزان ساري مواجه شده و هفته اي نيست كه تعدادي از كشاورزان منطقه براي آشنايي با كشت تمشك به باغ آقاي زماني مراجعه نكنند.
او در اين باره ميگويد: «يكي از مهمترين انگيزههاي من براي پذيرفتن ريسك توليد محصولي كه هيچ تجربه درباره آن در كشور وجود نداشت، اضافه كردن تمشك به عنوان يك ميوه جديد به سبد مصرف خانوادههاي ايراني بود. گسترش بيماري سرطان از جمله تبعات هولناك زندگي شهري و صنعتي است و مصرف تمشك توسط مردم بهترين و كم هزينهترين راه براي پيشگيري از سرطان است.» او با اشاره به تجربه ترويج كشت كيوي در كشور، اضافه ميكند: «كيوي يكي از ميوه هاي وارداتي است كه تا چند سال قبل اثري از آن در كشور نبود اما امروز در كنار پرتقال، خرمالو و ... يكي از مهمترين محصولات باغداران در شمال كشور است. در حال حاضر ايران چهارمين توليدكننده بزرگ كيوي در جهان است. در منطقه ما باغهاي وسيع 10 هكتاري را مي توان يافت كه به صورت كاملا علمي و اصولي كيوي توليد ميكنند. اميدوار هستيم بتوانيم كشت تمشك را هم مانند كيوي در شمال كشور ترويج كنيم.»
مجيد زماني در حال حاضر علاوه بر توليد تمشك مشغول ارائه مشاوره به باغداران و نيز تامين بوته هاي تمشك براي آنان است. او درباره قيمت تمشك در بازار ميگويد: «شرايط تمشك به گونه اي است كه نميتوان قيمت دقيقي برايش تعيين كرد زيرا مرجعي براي تعيين قيمت ندارد و نميتوانيم از سازمان ميادين بپرسيم كه مثلا امروز هر كيلو تمشك چند هزار تومان در بازار به فروش رفته است. اما برآوردمان اين است كه هر كيلو تمشك بين 10 تا 20 هزار تومان بسته به شرايط قابليت فروش دارد. هرچند در تفرجگاه هاي شمال تهران هر كيلو تمشك تا 30 هزار تومان هم به فروش ميرسد. اميدواريم بتوانيم قيمت منصفانهاي براي تمشك تعيين كنيم تا مردم هم براي اضافه كردن اين ميوه مفيد به سبد مصرفشان ترغيب شوند.
تمشك ميوه اي شبيه شاه توت و توت فرنگي است و به رنگ زرد يا سرخ مايل به سياه يافت مي شود. ميوه تمشك ترش مزه است. در گيلان و مازندران به اين گياه تمش، ولش، بولوش و بوروش و در آذربايجان بؤيورتكن ميگويند. سرشار از ويتامينهاي C وK است و داراي خواص خنك كننده، نرم كننده و ضد اسكوربوت مي باشد. تمشك مانند ديگر ميوه هايي كه در خانواده توتها طبقهبندي مي شوند، بمب آنتي اكسيدان است و خاصيت ضد سرطاني دارد. يك فنجان تمشك، 14ميلي گرم ويتامين C و 8/0 ميلي گرم ويتامينE دارد.
علاوه بر اين تحقيقات نشان ميدهد خوردن تمشك به جلوگيري از روند پير شدن سلولها كمك ميكند و عملكرد بدن و مغز را بهبود ميبخشد. تمشك به علت داشتن املاح زياد، خون را قليايي كرده و ترشي آن را از بين مي برد. ميوه تمشك بسيار خنك و ضد رطوبات بدن است و راه ورود ميكروبها را به عروق ميبندد و از خونريزي و فساد خون جلوگيري كرده و رقت خون را درمان ميكند.