kayhan.ir

کد خبر: ۷۸۹۵۷
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۹

آداب رمضان در کیش


کیش- خبرنگار کیهان:
هر ساله مسلمانان بومی جزیره کیش اعم از شیعه و سنی با آغاز ماه مبارک رمضان با آداب و رسوم مخصوص به خود خانه‌ها را از گرد و غبار پاک کرده و با پخت شیرینی‌ها و غذاهای مخصوص خود آماده ورود به ماه میهمانی خدا  می‌شوند.
در جزیره کیش، از اولین شب ماه رمضان، سفره‌های افطاری در تمامی مساجد و هیئت‌های مذهبی گشوده شده و از روزه‌داران پذیرایی  می‌شود.
سفره‌هایی ساده، مزین به خرما، نمک، نان، آش یا سوپ، چای، نان و پنیر و سبزی در کنار لیوانی شیر، بومیان کیش برای این ماه مبارک منزلت خاصی قائلند. آن‌ها کارها و سفرهای خود را در این ماه محدود  می‌کنند.
مردان خانه یکی دو هفته قبل از شروع ماه مبارک ملزومات و مایحتاج غذایی خود را تهیه و ذخیره  می‌کنند تا در ماه مبارک بیشتر وقت خود را به عبادت سپری کنند.
در تمامی مساجد با همکاری خانواده‌های بومی اطراف مسجد افطاری داده  می‌شود هر خانواده مقداری از غذاها و شیرینی‌های مخصوص ماه مبارک را به مسجد  می‌آورند تا افراد غریب و مسافر افطار کنند. و در این کار اکثر خیرین و بومیان شرکت کرده و هر روز نزدیک 300 نفر افطاری داده  می‌شود. برای افطاری دادن بومیان از یکدیگر سبقت  می‌گیرند.
در این ماه حلقه‌های تلاوت قرآن با حضور مردان و جوانان بومی در یکی از خانه‌ها یا مساجد با برپا  می‌شود و در آن به قرائت و تفسیر قرآن  می‌پردازند.
صله‌رحم و دیدار از سالمندان و دوستان و آشنایان بعد از نماز انجام  می‌شود و خیلی از این بازدیدها به صورت دسته‌جمعی صورت  می‌گیرد و بعد از احوال‌پرسی و دید و بازدید از غذاها و شیرینی‌های محلی توسط صاحبخانه پذیرایی  می‌شوند که به این سفره «غبگه»‌  می‌گویند.
در میان بومیان جزیره کیش، شب پانزده رمضان مراسم مخصوص کودکان است که به آن قرقاعو (قرنقعو) گفته  می‌شود، بچه‌ها در این شب بعد از افطار با پوشیدن لباس‌های سنتی و محلی خود و با در دست داشتن کیسه‌ای پارچه‌ای یا پلاستیکی به صورت دسته‌جمعی به خانه‌ها  می‌روند و با خواندن اشعاری از خانه‌ها شیرینی و تنقلات هدیه  می‌گیرند.
در مساجد اهل سنت، 10 شب پایانی ماه مبارک جدای از نماز تراویح، نماز تهجد یا قیام همراه با دعا که 11 رکعت است از ساعت 1 بامداد به بعد ادا  می‌شود و در این نمازها خانم‌ها نیز حضور دارند. بومیان شیعه هم در شب‌های قدر به حسینیه‌ها و مساجد  می‌روند و به دعا و قرآن و عزاداری  می‌پردازند.
از رسوم جالب ماه مبارک رمضان در جزیره کیش این است که هر خانه‌ای یک غذا با شیرینی خاصی به تعداد زیاد پخت  می‌کند و به همسایه‌های خود توزیع  می‌کند در مقابل همسایه‌ها هم این کار را انجام  می‌دهند و غذاهای خود را بین همدیگر تقسیم  می‌کنند.
از غذاها و شیرینی‌های محلی که در ماه مبارک رمضان توسط بومیان تهیه  می‌شود  می‌توان از هریس، لقیمات، فرید، خبیصه، ساقو، بلالیط، خنفروش، خبزچباب، خبزلس، جلی، کرامیل، کاستر(عرریت)، فصابر و رنگینه نام برد.
بومیان جزیره و کسانی که «منازل القمر» را  می‌شناسند معمولا از غروب روز 29 ماه رمضان در آسمان در رویت ماه  می‌مانند و در صورتی که ماه را ببینند فردا را عید اعلام  می‌کنند. در حال حاضر تمامی مردم برای اطلاع از وضعیت هلال‌ ماه گوش به رادیو و تلویزیون  می‌سپارند.
غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان هر خانواده فطریه اعضاء خانواده را محاسبه و به خانه نیازمندان  می‌فرستد. اهل سنت کیش برای بچه‌هائیکه در شکم مادرانشان هستند نیز فطریه  می‌دهند و مقدار آن معادل مقدار غذای رایج آبادی است که در کلاه پدرش جای  می‌گیرد. هم شیعیان و هم اهل سنت فطریه خود را به هم مذهب‌های خودشان  می‌پردازند.