kayhan.ir

کد خبر: ۷۸۹۰۱
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۶
معاون سازمان محیط زیست:

تا 50 سال دیگرامیدی به کنترل گرد و غبار نیست!

معاون سازمان محیط زیست گفت: مدیریت موضوع گرد و غبار به چندین سال زمان نیاز دارد و ممکن است به این دولت نرسد.

 

سعید متصدی در مورد اقدامات انجام شده از سوی سازمان محیط زیست برای مقابله با پدیده گرده و غبار در کشور به خبرگزاری فارس گفت: 23 استان درگیر موضوع گرد و غبار هستند که منشأهای تولید گرد و غبار و کانون‌های داخلی در بسیاری از استان‌های درگیر شناسایی شده‌اند.
متصدی در پاسخ به اینکه سه سال طول کشید که این کانون‌ها شناسایی شوند آیا در یکسال باقی مانده از عمر دولت می‌توانید آنها را مدیریت کنید، گفت: بر روی کانون‌های شناسایی شده مدیریت تلفیقی انجام دادیم و همانطور که در حال شناسایی منشأها بودیم فعالیت‌هایی نیز انجام دادیم، به عنوان مثال در خوزستان مالچ‌پاشی و نهالکاری انجام دادیم و برای کرمان هم نهال‌ها در حال آماده‌شدن هستند تا در زمستان کاشته شوند، بر روی تالاب هامون، میقان و هورالعظیم هم اقداماتی انجام دادیم.
وی افزود: مدیریت موضوع گرد و غبار به چندین سال زمان نیاز دارد و ممکن است به این دولت نرسد این موضوع ایرادی ندارد.خوشبختانه ما تمام اقدامات انجام شده را مستندسازی می‌کنیم و همه این اقدامات در قالب برنامه هستند.
معاون سازمان محیط زیست در پاسخ به اینکه شناسایی کانون‌ها به تنهایی مشکل مردم را حل نمی‌کند و آیا توصیه شما به مردم این است که با ریز‌گرد‌ها کنار بیایند، گفت: من واقعاً برای مردم متأسف هستم و از آنها عذرخواهی می‌کنم چون بسیاری از این کانون‌ها، کانون‌های خارج از کشور است و کانونی نیست که در اختیار ما باشد ما تمام تلاش خود را بر روی کانون‌های داخلی متمرکز کرده‌ایم.
متصدی افزود: این اتفاقات طبیعی در دنیا هم می‌افتد مانند طوفان کاترینا یا گرد و غبار کالیفرنیا و چین، مهم این است که مردم قبل از وقوع در جریان قرار گیرند که این کار را هم اکنون سازمان هواشناسی انجام می‌دهد و 48 ساعت قبل از آغاز پدیده گرد و غبار اطلاع‌رسانی می‌کنیم. کاری که در این شرایط می‌توانیم انجام دهیم تشکیل کمیته‌های بحران است که در آن برخی واحدها مانند بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها آماده‌باش هستند.
مردم تا ۵۰ سال آینده امیدی
 به حل مشکل ریزگردها نداشته باشند
اظهارات معاون سازمان محیط زیست در حالی است که چندی قبل مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست گفته بود:‌ با توجه به اینکه منشأ گرد و غبار روزهای اخیر در کشور، خارج از مرزها قرار دارد و با توجه به شرایط امنیتی کشورهای منطقه، مردم امیدی به حل مشکل ریزگردها تا ۵۰ سال آینده نداشته باشند.
ضیاءالدین شعاعی افزود: متأسفانه در خصوص موج گرد و غباری که از خارج از کشور، هوای برخی از استان‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد باید گفت که امید زیادی با همکاری با کشورهای منطقه نداریم، کشورهایی که می‌توانیم به نوعی با آنها مذاکره کنیم، اولویت‌های دیگری مانند امنیت و درگیری‌های داخلی دارند و متأسفانه دغدغه همکاری ندارند و کشور ما با چالش عدم همکاری کشورهای منطقه مواجه است، البته نمی‌خواهم بگویم تمام گرد و غبار مربوط به مناطقی است که درگیر کارهای نظامی هستند، بلکه می‌خواهم بگویم وقتی امنیت نبود، تمام اراضی کشاورزی مرکز عراق رها شده است که به منشأ گرد و غبار تبدیل شده است.
شعاعی تصریح کرد: اگر قرار است میلیون‌ها هکتار را هدف‌گذاری کنیم، به ده‌ها سال زمان نیاز داریم، مثلاً کشور موفقی مانند چین که دو میلیون هکتار را زیر کشت برد و مالچ‌پاشی کرد 23 سال طول کشید. ما یک عرصه 10 میلیون هکتاری در عربستان داریم، 30 میلیون هکتار در عراق و در خصوص سوریه و اردن برآورد دقیقی نداریم. با اعتبارات و وضعیت اعتباراتی دولتی، انتظار طبیعی چند ده سال است و کشورها باید بپذیرند ذیل برنامه‌های سازمان ملل، برنامه عمل خود را تهیه کنند.
وی در خصوص اینکه آیا ایران این توانایی را دارد که به کشوری مانند عراق پیشنهاد دهد منشأ گرد و غبارهای آنجا را تثبیت کند، گفت: یک هکتار مالچ‌پاشی 30 میلیون تومان هزینه دارد، اگر بخواهیم 100 میلیون هکتار را مالچ‌پاشی کنیم، با وضع اعتبارات دولت و تحریمی که وجود دارد و عدم تحقق برجام که خیانت آمریکا در عدم اجرای تعهدات پشت این قضیه است، وضعیت بودجه دولت مشخص است و محدودیت اعتبارات زیاد است.
دعا برای حل مشکل
رئیس سازمان محیط زیست هم چندی پیش با انتشار یادداشتی درباره مشکل گرد و غبار اعلام کرد: مهم‌ترین عامل برای سر و سامان دادن به این موضوع  کاملا به خاتمه جنگ و درگیری‌ها در عراق و سوریه بستگی دارد تا بشود به تثبیت خاک، نهال‌کاری و غیره اقدام کرد. در این شرایط برای آن کشورها اولویت‌های دیگری مطرح است و این قبیل پروژه‌ها را بر عهده نمی‌‌گیرند؛ همین‌جاست که ارتباط مخرب جنگ و محیط زیست به خوبی مشاهده می‌شود؛ سوریه و عراق بر بسیاری از بخش‌های سرزمینی‌شان اصلا تسلطی ندارند که اقدامات عمرانی و زیست‌محیطی و بیابان‌زدایی داشته باشند.
به نوشته ابتکار، لازم است ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدایی که در جنگ با داعش کشته شدند و آرزوی موفقیت برای مدافعان حرم و کسانی که با پدیده شوم و تروریستی داعش و گروه‌های مشابه آن می‌جنگند، بگویم مهم‌ترین نقش را فعلا این سلحشوران بازی می‌کنند و باید برای سلامتی و پیروزی‌شان دعا کرد.
البته علاوه بر اینکه باید پرسید آیا اقدامات انجام شده در داخل مناسب و کافی است یا خیر، در مورد حل مشکل گرد و غبار با منشأ خارجی باید گفت: اولویت نداشتن مبارزه با این پدیده در برخی از کشورها به علت جنگ یا مسائل دیگر به تنهایی دلیل و توجیه مناسبی بر توقف یا کاهش تلاش‌ها نیست و باید با به‌کارگیری بیش از پیش تمام ظرفیت‌ها از جمله وزارت خارجه و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای به جای وعده‌های دوردست و ناامیدکننده تا حد امکان و توان از رنج و سختی مردمی که در معرض این پدیده قرار دارند کاست.