نگاهی به یک روز ماندگار در تاریخ جهان اسلام
روز جهانی قدس شمارش معکوس محو غده سرطانی
گروه گزارش
فردا، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس است.
روزی ماندگار و تاثیرگذار در تاریخ پرفراز و نشیب سرزمینهای اشغالی، که در دهههای اخیر و با تمام وجود لرزه بر اندام رژیم جعلی و پوشالی صهیونیسم انداخته و تمام دستگاه تبلیغاتی استکبار را هر ساله بسیج میکنند تا شاید بتوانند سرپوشی بر این روز تاریخ ساز بگذارند اما زهی خیال باطل بر این همه نقشه رنگارنگ و همیشه بر باد رفته شیاطین استعمارگر که هیچگاه نتوانستند ذرهای از ابهت این روز تاریخ ساز بکاهند و روز جهانی قدس هر سال پرشورتر از سال قبل در سراسر کشورهای اسلامی خصوصا در فلسطین اشغالی برگزار میشود و خاری در چشمان رژیم صهیونیستی و هم پیمانان اوست.
فردا همچون سالهای گذشته، همه خواهند آمد. از زن و مرد و پیر و جوان به ندای بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) لبیک خواهند گفت تا بار دیگر ثابت کنند که آرمان فلسطین همان آرمان اسلام ناب محمدی(ص) است و مبارزه با استکبار جهانی و در راس آن رژیم جعلی صهیونیست یکی از درسهای بزرگ نهضت خمینی کبیر است و این مبارزه تا آزادی کامل قدس شریف ادامه دارد.
پیدایش روز جهانی قدس
«روز قدس روز اسلام است. روز قدس روزی است که اسلام را باید احیا کرد و احیا بکنیم، و قوانین اسلام در ممالک اسلامی اجرا بشود. روز قدس روزی است که باید به همه ابرقدرتها هشدار بدهیم که اسلام دیگر تحت سیطره شما، به واسطه اعمال خبیث شما، واقع نخواهد شد، روز قدس، روز حیات اسلام است...»
17 مرداد سال 1358 بود که امام خمینی(ره) همزمان با شدت گرفتن حملات رژیم غاصب صهیونستی به سرزمین فلسطین پیام تاریخسازی را صادر کردند که به پیام «روز جهانی قدس» معروف شد و پس از آن بود که مسئله فلسطین با اهتمام امام به این امر در همراه کردن مردم و جهانیان در راه مبارزه با ظالمان و غاصبان صهیونیسم نه تنها به عنوان مسئلهای برای مسلمانان جهان مطرح شد و اهمیت فلسطین و سرنوشت آن از سوی مسلمانان درک شد بلکه این پیام و راهپیماییهای سالانه مسلمانان جهان در حمایت از انتقاضه و قیام مردم فلسطین باعث جلب توجه جهانیان به مسئله فلسطین شد. تا جایی که امروزه پس از گذشته سه دهه از آن پیام تاریخی مسئله ملت مظلوم فلسطین تبدیل به موضوعی جهانی شده است. به گونهای که امروزه علاوه بر بسیاری از کشورهای اسلامی، شاهد برگزاری راهپیمایی روز جهانی قدس در کشورهای دیگرِ غیراسلامی نیز هستیم.
کارشناسان سیاسی معتقدند که خیزش جهانی روز قدس در اثر تدبیر و درایت امام راحل در نمادسازی در جهت برانگیختن اعتراض صلح آمیز جهانی که هدف آن سخن گفتن با وجدان الهی انسانها بود حاصل شد و تدبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی مسئله انتفاضه و دفاع مردم فلسطین را امری جهانی کرد تا این بار انتفاضه مردم غیور در بستری جهانی و با دلگرمی حمایت جهانیان از فلسطینیان ادامه یابد.
متن پیام تاریخی امام خمینی درباره روز قدس را بخوانید:
«من در طیّ سالیان دراز خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین نمودهام که اکنون این روزها به حملات وحشیانه خود به برادران و خواهران فلسطینی شدت بخشیده است و به ویژه در جنوب لبنان به قصد نابودی مبارزان فلسطینی پیاپی خانه و کاشانه ایشان را بمباران میکند. من از عموم مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی میخواهم که برای کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن به هم بپیوندند و جمیع مسلمانان جهان را دعوت میکنیم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است و میتواند تعیینکننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، به عنوان روز قدس انتخاب، و طیّ مراسمی همبستگی بینالمللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام نمایند. از خداوند متعال پیروزی مسلمانان را بر اهل کفر خواستارم.»
همه میآیند
فردا همه کشورهای اسلامی از جمله ایران اسلامی شاهد راهپیمایی باشکوه روز جهانی قدس خواهد بود.
زهرا سادات رحیمی دبیر یکی از دبیرستانهای شهر تهران به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «اگر حضور مردم در روز جهانی قدس را با سالهای گذشته مقایسه کنیم خواهیم دید که این روز مقدس هر سال باشکوهتر و پرشورتر برگزار شده است و این خود نشان میدهد که مردم هر سال به اهمیت این موضوع بیشتر پیبردهاند. از طرفی هم میبینیم رژیم صهیونیستی و حامیان این رژیم کودک کش نیز هر سال با هراس و دلهره بیشتری با موضوع روز جهانی قدس برخورد میکنند.»
این آموزگار تصریح میکند: « شرکت در روز جهانی قدس امروز به عنوان یک تکلیف شرعی، دینی و ملی بر عهده همه ملتهای مسلمان جهان است و برای حمایت از مظلومیت مردم رنج کشیده فلسطین باید این روز را که نمادی از مبارزه حقیقی با رژیم اشغالگر قدس است پاس داشت.»
اما آقای خانیزاده که راننده تاکسی در یکی از محلههای جنوب شهر تهران است میگوید: «تجربه نشان داده که در چنین روزی بدون شک همه مردم خواهند آمد، چرا که حضور در مراسم روز قدس یعنی مبارزه با رژیم ظالمی که در کشتار و بیرحمی در دنیا دست همه جنایتکاران تاریخ را از پشت بسته است و هوشیاری و موقع شناسی امام خمینی در آن برهه حساس سالهای آغازین انقلاب اسلامی در نامگذاری چنین روزی بسیار مهم و موثر بود.»
سمیه راهداری دانشجوی سال آخر ادبیات فارسی از دانشگاه تهران نیز مخاطب سوال ما قرار میگیرد و میگوید: «روز جهانی قدس روز مبارزه مستقیم با استکبار جهانی است. همین چند روز پیش بود که امام خامنهای درباره مدافعان حرم فرمودند: «دفاع از حریم اهل بیت(ع) دفاع از ایران است.» از متن همین پیام حضرت آقا باید فهمید که شرکت در راهپیمایی روز جهانی قدس ودر واقعحضور در میدان نبرد حقیقی با رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی یک تکلیف الهی و ملی است.»
اما فاطمه کشاورزیان دانشجوی سال دوم رشته علوم و معارف اسلامی از زاویه دیگری به روز جهانی قدس مینگرد و به تلاش استکبار برای کمرنگ کردن این روز در دوران فتنه سال 88 اشاره میکند و به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «استکبار جهانی از روز قدس بسیار ترس و واهمه دارند و در طی این سالها تمام تلاش خود را بکار بستند تا در ماهیت این روز مهم و تاریخی تغییر ایجاد کنند که اوج این تلاش مذبوحانه در فتنه سال 88 خود را نشان داد، آنجایی که عدهای فریب خورده شعار «نه غزه نه لبنان، جانم فدای ایران» را سر دادند کاملا مشخص بود که پشت پرده این ماجرا استکبار و صهیونیستها هستند و مردم هم با هوشیاری به موقع سر بزنگاه با این فتنه آمریکایی، انگلیسی، صهیونیستی قاطعانه برخورد کردند و اوج این اقتدار را در نه دی همان سال به نمایش گذاشتند.»
وحدت اسلامی و مظلومیت مردم فلسطین
سعدالله زارعی کارشناس و تحلیل گر مسایل سیاسی به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «روز جهانی قدس، روز حمایت کشورهای اسلامی و غیراسلامی از ملت مظلوم فلسطین است و مردم کشورهای مختلف دنیا در این روز به رژیم صهیونیستی و آمریکا ثابت میکنند که مردم فلسطین را فراموش نکرده و همواره برای آزادی آنها تمام تلاش خود را به کار خواهند بست.»
زارعی تصریح میکند: «روز جهانی قدس نشانگر این است که ملتهای مسلمان جهان با یکدیگر وحدت داشته و همواره به دنبال حل و فصل موضوعات جهان اسلام هستند و با فریاد حمایت خود از ملت مظلوم فلسطین همواره نفرت خود را از رژیم صهیونیستی نشان میدهند.»
محور خط امام در سیاست خارجی و داخلی
در نگاه کلان امام خمینی همه مظلومان عالم میباید ذیل عنوان مستضعف و جبهه مستضعفین متحد شوند و تفاوتهای زبانی، نژادی و ملی را وانهاده و همه با هم در برابر استکبار جهانی صفآرایی کنند. این نگاه امام راحل یکی از ویژگیهای برجسته ایشان بود که سیاستهای بنیانگذار جمهوری اسلامی را جنبهای جهانی میبخشید که در صدد دفاع از مستضعفان عالم و به ویژه ملت مظلوم فلسطین بود.
دکتر احمد توکلی نماینده سابق مردم تهران در مجلس شواری اسلامی در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان با این مضمون به این موضوع اشاره میکند و میگوید: «شما از هر کسی بپرسید محور خط امام در سیاست خارجی چه چیزی است؟ میگوید نجات ملت فلسطین و آزادی قدس.»
دکتر توکلی همچنین درباره اهمیت و تاثیر روز قدس چنین میگوید؛ «روز قدس روزی است که به شکل نمادین ملت مسلمان ایران پیوند خودش را با فلسطینان مظلوم نشان میدهد و همین اصرار امام به بروز این احساسات پاک باعث شد که وسیعترین تحرک اجتماعی مسلمانان در حمایت از سرزمین قدس صورت بگیرد و به دنبال آن خط مقاومت از خود فلسطینیها در برابر اسرائیل غاصب شکل بگیرد و تا امروز بخشی از سرزمین قدس آزاد شود. البته درست است که غرب تا اینجا را پذیرفت برای جلوگیری از سقوط اسرائیل، ولی همین که مجبور شدند بپذیرند که بخشی از سرزمین را به دامان فلسطین برگردانند این نتیجه روز قدس است و تبعیتی که در جهان اسلام به سیاست اعزاز روز قدس صورت میگیرد.»
دکتر احمد توکلی با اشاره به جایگاه روز قدس و مسئله فلسطین در اندیشه امام خمینی(ره) به تبیین اقدامات برخی از معارضان نظام که در روز قدس سال 88 علیه آرمانهای انقلاب موضع گرفته و شعارهایی مثل «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» را مطرح کردند میپردازد و آن را معارض و متضاد با شعار خط امامی بودن برخی از سران فتنه میداند و درباره نامه خود به سران فتنه درباره همین موضوع چنین توضیح میدهد: «اما راجع به روز قدس سال 88 و علت نوشتن آن نامه به آقای موسوی و آقای خاتمی. در قرآن خداوند هرکسی را با ادعای خودش مواخذه میکند. جایی در مورد دستهای از یهودیهای متعصب صحبت میکند که به هیچ وجه زیر بار حق نمیرفتند؛ قرآن میگوید: آنها میگفتند که ما طبق دستور تورات باید از پیامبری تبعیت کنیم که وقتی گوسفندی را برای قربانی میآورد به قربانگاه تا قربانی کند صاعقه بیاید و آن گوسفند را بسوزاند و چون محمد بن عبدالله(ص) این معجزه را نیاورد ما به او ایمان نمیآوریم. خداوند میفرماید اشکالی ندارد محمد این معجزه را نیاورد و شما ایمان نیاوردید. چرا به پیامبران قبلی که من فرستادم و آن معجزه را آوردند، ایمان نیاوردید؟ خدا هرکسی را با ادعای خودش مواخذه میکند. بنابراین وقتی می دیدم کسانی ادعا میکنند که ما خط امامی هستیم ولی در برابر شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» آن هم در راهپیمایی روز قدس که نفی مسلمانان دیگر بود، نفی دفاع از مظلومان بود، نفی دفاع از همکیشان بود، نفی دفاع از مردم مظلوم بود، نفی انقلاب بود ودر برابرشعار مرگ بر ولایت فقیه سکوت کردند، خیلی برایم دردآور بود، چون من دلم نمیخواست که این اتفاق بیفتد و اینها از انقلاب جدا بشوند، بالاخره مخالفت فکری با آنها داشتم اما آنان را جزء بچههای انقلاب میدانستم ولی وقتی سکوت آقای خاتمی و آقای موسوی را دیدم خیلی غمگین شدم. در آن نامه بهآنها گفتم شما از هر کسی بپرسید محور خط امام در سیاست خارجی چیست؟ میگوید نجات ملت فلسطین و آزادی قدس و اگر بپرسید که خط امام در سیاست داخلی برجستهترین ویژگی اش چیست؟ خواهد گفت نظام ولایت فقیه.»
نبوغ سیاسی امام راحل
علی پهلوان دبیر کل سابق اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور نیز در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان درباره ابتکار امام در نامیدن آخرین جمعه ماه رمضان به نام روز قدس میگوید: «حضرت امام با نبوغ سیاسی که دارا بودند آخرین جمعه ماه رمضان را به روز قدس نامگذاری کردند و با دعوت همه مسلمین جهان برای راهپیمایی در این روز یک حماسه عظیم الهی از خود به یادگار گذاشتند که برکات آن به انواع مختلفی نصیب مستضعفان جهان به ویژه ملت مظلوم فلسطین میشود. رزمندگان و مردم فلسطین زمانی که مشاهده میکنند ملتهای مسلمان و حتی غیرمسلمان جهان در حمایت از آرمان آنها به راهپیمایی پرداخته و از آنان حمایت میکنند از این تحولات امید میگیرند و برای آینده و سرنوشت فلسطین با توان بیشتری مبارزه میکنند. در حقیقت باید بگویم که امام مسئله فلسطین را از یک مسئله ملی به یک مسئله جهانی تبدیل کردند.»
علی پهلوان همچنین با اشاره به اهمیت حضور مردم در راهپیمایی روز قدس و تاثیرات جهانی آن بر افکار عمومی و تحولات سیاسی جهان اشاره میکند و میگوید: «همه میدانیم که حضور ما در این راهپیمایی باعث تقویت جبهه مقاومت و ملت فلسطین و به ضرر رژیم غاصب صهیونیستی و استکبار جهانی است. بنابراین از همه مردم فهیم و انقلابی ایران به نوبه خود دعوت میکنم تا در این راهپیمایی جهانی حضور به هم رسانند.»