kayhan.ir

کد خبر: ۷۸۴۷۱
تاریخ انتشار : ۰۴ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۴

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 
 ادامه رکود در بازار خودرو
دنیای اقتصاد
این روزنامه حامی دولت از رکود در بازار خودرو گزارش داده است: ماه رمضان در حالی به نیمه دوم خود رسیده که بازار خودرو همچنان در رکود به‌ سر می‌برد و مشتریان حال و هوای خرید ندارند. قیمت‌های بالا در کنار قدرت خرید پایین، کماکان اصلی‌ترین دلایل این رکود دامنه‌دار به‌شمار رفته و اجازه نمی‌دهند بخش قابل‌توجهی از مشتریان به بازار خودرو نزدیک شوند. البته بخشی دیگر از مشتریان نیز با وجود داشتن نقدینگی لازم، چندان میلی به خرید خودرو نداشته و به نظر می‌رسد پس از ماه رمضان راهی بازار خواهند شد.
هرچند نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت امید زیادی به رونق گرفتن بازار در آستانه عید فطر دارند، اما در عین حال تاکید می‌کنند که فعلا نشانه‌ای از رونق خرید و فروش، به چشم نمی‌آید. به گفته فعالان بازار، این امکان وجود دارد که با پایان ماه رمضان و آغاز سفرهای تابستانی، میل و انگیزه برای خرید خودرو افزایش یابد. این وسط البته روی آوردن خودروسازان به روش‌های فروش قسطی و چکی و همچنین در نظر گرفتن سودهای کلان، مشتریان را راهی شرکت‌های خودروساز کرده و کمتر کسی برای خرید به بازار قدم می‌گذارد.

مردم بی‌نصیب از کاهش نرخ تورم
جهان صنعت
این روزنامه اصلاح‌طلب، آمار دولت درباره تک‌رقمی شدن تورم را زیر سؤال برده است: حسن روحانی در اوایل روی کار آمدنش بارها کاهش نرخ تورم و تک‌رقمی شدن آن را از مهم‌ترین اهداف دولت یازدهم عنوان کرد به طوری که برای تحقق این هدف تیم اقتصادی وی تلاش زیادی کرد تا اینکه برای نخستین‌بار پس از سال‌ها تورم سالانه کشور یک‌رقمی شد.
این موضوع در حالی است که بسیاری از کارشناسان بر این عقیده بودند که در زمان رکود بازار و در شرایطی که خرید و فروشی انجام نمی‌شود، اندازه‌گیری نرخ تورم کار عاقلانه‌ای نیست و باید فکری به حال برطرف کردن رکود کرد.
با این وجود دولت تمام توجه خود را به کاهش نرخ تورم معطوف کرد و حالا به تازگی مرکز آمار ایران از تک‌‌رقمی شدن نرخ تورم خبر داده است این در صورتی است که مردم در زندگی خود اثرات کاهش نرخ تورم را احساس نمی‌کنند و هر روز شاهد افزایش قیمت بیشتری در بازار مواد غذایی و کالاهای اساسی هستند. اگرچه دولت در برنامه اقتصادی موفق به مهار تورم شده اما نتوانسته در رشد اقتصادی و رفاه حال مردم تاثیری ایجاد کند به‌ طوری که رکود بر اقتصاد سایه افکنده و بازاری جهت سرمایه‌گذاری وجود ندارد.
البته تلاش دولت برای تک‌نرخی کردن تورم تلاش قابل تقدیری بوده اما با توجه به اینکه مشکلات ساختاری تنظیم بازار همچنان به قوت خود باقی است و هیچ مقام مسئولی جلوی افزایش قیمت کالاهای اساسی را نمی‌گیرد، مردم نسبت به کاهش نرخ تورم احساس خوبی ندارند. در حال حاضر سیاست دولت جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی است اما اوضاع قیمت‌ها در بازار خلاف این سیاستگذاری‌هاست.

سهم دولت‌های سازندگی و اصلاحات از پروژه‌های نیمه‌تمام عمرانی 
تعادل
این روزنامه‌ اصلاح‌طلب درباره پروژه‌های نیمه‌تمام عمرانی گزارش داده است:  اتلاف سرمايه‌هاي مولد در دولت‌هاي پس از جنگ، قدمتي ديرينه دارد به ‌طوري كه دولت سازندگي ايران بيش از 20تا 30هزار پروژه ناتمام روي دست دولت اصلاحات گذاشت. پس از آن دولت اصلاحات نيز در دوران زمامداري خود بر كشور، از پروژه‌هاي ناتمام گذشته، درس نگرفت و او هم بر انبان طرح‌هاي نيمه‌كاره افزود به‌طوري كه به گفته يكي از مقامات دولت نهم، اتمام پروژه‌هاي ناتمام دولت اصلاحات اعتباري به اندازه فروش 9سال نفت ايران را مي‌خواهد.
بررسي طرح‌هاي عمراني بيانگر آدرس غلط آباداني در ادبيات توسعه و عمراني دولت‌ها است، به ‌طوري كه نتايج مطالعات سازمان امور اداري و استخدامي دفتر بهبود روش‌ها نيز نشان مي‌دهد، 90درصد طرح‌هاي عمراني بدون توجيه كارشناسي با فشار نمايندگان، استانداران، ائمه‌جمعه، احزاب و ساير عناصر فشار قانوني و غيرقانوني آغاز مي‌شود. اين موضوع نشان مي‌دهد كه سياست‌هاي عمراني و توسعه‌اي در بسياري از مناطق ايران صرفا جنبه سياسي و انتخاباتي دارد و فاقد هرگونه ارزيابي دقيق و توجيه‌پذيري اقتصادي است.

 تكرار تجربه بنگاه‌هاي زودبازده در دولت یازدهم
اعتماد
این روزنامه حامی دولت نوشته است:‌ با وجود آنكه پرداخت تسهيلات به بنگاه‌هاي كوچك و متوسط از سوي بانك مركزي تكليف شده است ولي گويا بانك‌ها براي پرداخت اين تسهيلات مردد هستند. نگراني نظام بانكي از معوق شدن دوباره اين تسهيلات و طلبكارتر شدن بانك‌ها و عدم تاثير اعتبارات موردنظر در خروج از ركود از دلايل اصلي براي مقاومت در برابر اين تكليف جديد است. براي رفع اين نگراني بود كه بانك مركزي روز سه‌شنبه جلسه‌اي ترتيب داد تا با حضور وزير كشور، رئيس‌كل بانك‌ مركزي و استانداران لرستان، آذربايجان‌شرقي و كرمان، مديران عامل بانك‌ها مشكلات‌شان را بيان كرده و به دغدغه‌هاي آنها پاسخ داده شود.  مسئولان بانكي كشور از اين نگران هستند كه 16 هزار ميليارد تومان تسهيلات جديد كه بناست به بنگاه‌هاي كوچك و متوسط اعطا شود نيز به ليست مطالبات معوق بانك‌ها افزوده شود. دلايل‌شان هم منطقي است.

کندی تحقق وعده بهبود وضعیت کسب و کار به فضای پسابرجام آسیب می‌زند
جوان
پدرام سلطاني نايب رئيس اتاق بازرگاني درباره نتایج سفرهای هیئت‌های تجاری خارجی به کشور، به جوان گفته است: ‌مراجعه‌كنندگان را در هيئت‌هاي خارجي به دو دسته تقسيم كنم. دسته اول از ميان هيئت‌ها براي رصد فضاي اقتصادي كشور مراجعه مي‌كنند و معمولاً با هيئت‌هاي سياسي مي‌آيند و دسته ديگر براي تجارت‌هاي خصوصي به اين سفرها مي‌آيند و در عين حال به خوبي از وضعيت محدوديت‌هاي بانكي باخبرند.
وی ادامه داد: دولت از يك مرحله‌اي كه مي‌توان از زمان نشست لوزان آن را حساب كرد بايد به دنبال رفع موانع سرمايه‌گذاري و بهبود فضاي كسب‌و‌كار مي‌بود و هنوز هم بر اين باوريم كه اگر براي بهبود محيط كسب‌و‌كار فكري نكنيم از فضاي پسابرجام بهره‌اي نخواهيم برد. ما از كندي تحقق وعده‌هاي دولت براي بهبود فضاي كسب‌و‌كار گلايه‌مند هستيم.