kayhan.ir

کد خبر: ۷۸۲۸۸
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۵

بازتاب گسترده هشدار سردار سلیمانی به آل‌خلیفه

بیانیه سردار قاسم سلیمانی در هشدار به رژیم آل‌خلیفه پیرامون تبعات هتک حرمت به آیت‌الله شیخ عیسی قاسم بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت و با واکنش‌های مختلفی همراه بود.


روز دوشنبه بود که وزارت کشور بحرین با اتهام‌های واهی و در اقدامی گستاخانه تابعیت «شیخ عیسی احمد قاسم» رهبر شیعیان این کشور را لغو کرد. پس از آن سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه با انتشار بیانیه‌ای به رژیم بحرین هشدار داد که در صورت هرگونه تعدی به شیخ عیسی قاسم شعله‌ای از آتش را در بحرین و سراسر منطقه پدید خواهد آورد و این رژیم با مقاومت مسلحانه بی‌سابقه‌ای روبرو می‌شود که اسقاط رژیم بحرین گوشه‌ای از تبعات آن خواهد بود. این بیانیه در بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشته است.
رویترز در این باره نوشته است: پس از اینکه کشور پادشاهی حاشیه خلیج [فارس]، تابعیت رهبر معنوی شیعیان بحرین را سلب کرد، فرمانده سپاه قدس ایران به دولت بحرین هشدار داد که این اقدام به مبارزات مسلحانه خواهد انجامید.  براساس این گزارش، سردار سلیمانی به حکومت بحرین هشدار داده که توهین به شیخ عیسی قاسم، تبعات منفی درپی خواهد داشت.
گاردین که سردار سلیمانی را «چهره سرسخت نفوذ راهبردی ایران در سرتاسر خاورمیانه» معرفی کرده است به نقل از وی نوشت: قطعا تاوان این اقدام را آل خلیفه پرداخت خواهد کرد و نتیجه آن جز نابودی این رژیم سفاک نخواهد بود.
این روزنامه انگلیسی در ادامه گزارشش آورده است: بحرین، تابعیت رهبر معنوی شیعیان را سلب کرد که اکثریت جمعیت این کشور پادشاهی را تشکیل می‌دهند. نتیجه این اقدام اعتراض هزاران نفری شیعیان در نزدیکی منزل شیخ عیسی قاسم و تهدیدهای خشمگینانه ایران درمورد تشدید سرکوب‌ها در بحرین بوده است. براساس این گزارش، این اقدام علیه آیت‌الله عیسی قاسم کمتر از یک هفته پس از آن رخ داده که یک دادگاه در بحرین گروه اصلی مخالفان این کشور یعنی الوفاق را به حالت تعلیق درآورد.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی با عنوان «ژنرال ایرانی درباره اقدام علیه روحانی شیعه به بحرین هشدار می‌دهد» به این بیانیه پرداخته و آن را اتفاقی نادر از سوی سردار سلیمانی توصیف کرده که با وجود نقش برجسته‌ای که در منطقه دارد به ندرت در مورد موضوعات سیاسی حرف می‌زند.
خبرگزاری فرانسه در این گزارش تصریح کرده است: «ایران برای مدت طولانی حامی حقوق اکثریت شیعیان بحرین در برابر خاندان سنی استبدادی و خودکامه حاکم بوده است اما اتهامات منامه درباره نقش داشتن خود در تحریک و تهییج خشونت در بحرین را رد کرده است».
بی بی‌سی انگلیسی نیز مطلبی را تحت عنوان «ژنرال ایرانی درپی سلب تابعیت از روحانی شیعه، به بحرین هشدار داد» تنظیم و منتشر کرده است. براساس این گزارش، ژنرال قاسم سلیمانی تاکید کرده که اقدام بحرین علیه شیخ عیسی قاسم، روحانی برجسته شیعه می‌تواند شعله‌ای از آتش را در بحرین و سراسر منطقه پدید آورد.
 بی‌بی سی افزود: [رژیم] بحرین، این روحانی را به استفاده از موقعیتش برای «تامین منافع خارجی» و «برانگیختن اختلافات فرقه‌ای و خشونت» متهم کرده است. به نوشته این وب‌سایت انگلیسی، هزاران نفر از معترضان بحرینی در نزدیکی منزل شیخ عیسی قاسم تجمع کرده‌اند.
شبکه خبری دویچه وله نیز در گزارشی با عنوان «بیانیه بی‌سابقه [سردار] سلیمانی: رژیم بحرین با حرکت مسلحانه شیعیان نابود می‌شود»، نوشت: «قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه برون مرزی سپاه پاسداران (سپاه قدس) در واکنشی بی‌سابقه و شدیداللحن به سلب تابعیت یکی از روحانیون شیعه بحرین به نام شیخ عیسی قاسم، این اقدام را سوءاستفاده آل خلیفه (خاندان حاکم بر بحرین) از حرکت مسالمت‌آمیز مردم دانسته و رژیم را به برآورد اشتباه از میزان خشم مردم متهم کرده است.
در این میان بیانیه سردار سلیمانی در رسانه‌های عربی نیز بازتاب گسترده‌ای داشت. شبکه المنار در این رابطه در گزارشی به این اظهارات سردار سلیمانی اشاره کرد که گفته است: حامیان آل خلیفه بدانند اهانت به آیت‌الله شیخ عیسی قاسم و استمرار فشارهای بیش از حد به مردم بحرین سرآغاز انتفاضه خونینی است که عواقب آن به عهده کسانی خواهد بود که به گستاخی حکام بحرین مشروعیت می‌دهند.
شبکه سعودی العربیه به انعکاس بیانیه سردار سلیمانی پرداخت و در وب سایت خود نوشت: تهدید قاسم سلیمانی به منزله موضعگیری رسمی ایران درباره سلب تابعیت از عیسی قاسم است. این شبکه از قول سردار سلیمانی تاکید کرد که مسئله شیخ عیسی قاسم خط قرمز است که عبور از آن آتش را در بحرین و همه منطقه شعله ور خواهد کرد.
شبکه خبری الجزیره، روزنامه القدس العربی و روزنامه لبنانی النشره نیز در مطالبی با ضمن پرداختن به بیانیه سردار سلیمانی هتک حرمت آیت‌الله شیخ عیسی را خط قرمزی عنوان کرده‌اند که عبور از آن آتش مقاومت مسلحانه را شعله‌ور خواهد کرد.
از سوی دیگر وزارت خارجه آمریکا که از متحدان منطقه‌ای بحرین است تنها به صدور بیانیه‌ای نه چندان جدی در محکومیت این اقدام رژیم آل خلیفه اکتفا کرد. این موضوع باعث شد تا  خبرنگار آسوشیتدپرس در کنفرانس خبری روز دوشنبه درباره دلیل اقدام مشابه ایران و آمریکا - بر خلاف عربستان سعودی-  برای محکوم کردن اقدام رژیم بحرین در سلب تابعیت از این روحانی برجسته سوال کند.
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سؤال از ماهیت این دست بیانیه‌های آمریکا پرده برداشت و گفت: « هیچ رابطه جدیدی بین ایران و آمریکا در مسائل بزرگتر وجود ندارد... من در این اتفاق خاص، تغییری در رابطه ایران و آمریکا نمی‌بینم و هدف ما هم این نبود که به جایی برسیم که با یک گروه یا گروهی دیگر، همصدا شویم. وقتی که لفاظی‌های گزنده‌ای که ایران از آن برای ابراز ناخشنودی‌اش استفاده می‌کند در نظر گرفته شوند اینکه آیا ایران از لحاظ نگرانی‌هایش درباره این اقدام با ما موافق است یا نه، تا حدی نامربوط است.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «و من می‌خواهم به این اشاره کنم که من از همه بیانیه‌های ایران اطلاع ندارم، اما دو تا از آنها بود که آنها را خواندم و بسیار اهانت‌آمیز بودند و ما به هیچ عنوان با آن هم رأی نیستیم.»
لازم به ذکر است، عربستان سعودی که همانند رژیم بحرین اقدام به سرکوب مخالفان و شیعیان در کشورش کرده و آیت‌الله نمر رهبر شیعیان عربستان را اعدام کرده بود، از تصمیم منامه استقبال کرد.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بیانیه‌ای ضمن حمایت از مبارزات و مجاهدت‌های مردم و علمای بحرین، اعلام کرد؛ پایان تحولات منطقه نابودی آل‌خلیفه و آل‌سعود را رقم می‌زند. در این بیانیه آمده است: «جهان اسلام این روزها در تلاطم مشکلات و مسائلی است که توسط استکبار و صهیونیسم بین‌الملل طراحی شده است و رژیم‌های دست نشانده و مرتجع منطقه حامی و مجری این طراحی خطرناک شده‌اند.»
این بیانیه می‌افزاید: «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن محکومیت تعرض رژیم آل‌خلیفه به علما و انقلابیون بحرین، حمایت خود را از مجاهدت‌ها و مبارزات مردم این کشور اعلام می‌دارد و از تمام مردم مسلمان و انقلابی و نهادهای مردمی می‌خواهد که همچون گذشته به حمایت از مظلومان برخیزند و نگذارند مظلومیت مردم بحرین فراموش شود.»
252 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز (سه‌شنبه) مجلس در بیانیه‌ای سلب تابعیت از شیخ عیسی قاسم عالم دینی بحرینی را محکوم کردند. در بخشی از این بیانیه که غلامرضا کاتب آن را قرائت کرد: « مطابق میثاق‌نامه سازمان ملل متحد، هیچ کشوری نمی‌تواند از شهروندان خود سلب تابعیت نماید، حتی اگر آنها مرتکب جنایت شده باشند. سکوت مرگبار در مقابل نقض آشکار قوانین بین‌المللی توسط رژیم ارتجاعی حاکم بر بحرین چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟ آیا حاکمان بر این کشور اسلامی عواقب خطرناک و غیرقابل پیش‌بینی این اقدام نابخردانه فکر کرده‌اند؟»