کد خبر: ۷۵۰۴۴
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۹

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 چرا رشد صنعتي و اشتغال متناسب نيست؟
اعتماد
روزنامه اصلاح طلب اعتماد نوشت: چرا رشد بخش صنعت و معدن در ايران بر بيكاري اثرگذار نبوده است؟ واقعيت آن است كه گزارش مركز پژوهش‌هاي مجلس نشان مي‌دهد كه اين ميوه، محصول سه دليل مهم است؛ نخست كاهش متوسط نرخ رشد صنعتي، دوم پايدار نبودن و نوساني بودن رشد صنعتي و در نهايت ساختار بخش صنعت. در واقع با رخ دادن مشكلات متفاوتي چون تعطيلي واحدهاي صنعتي، تعداد كارگاه‌هاي صنعتي در يك دهه گذشته كاهش پيدا كرده است؛ در نتيجه آن توان اشتغال‌زايي بخش صنعت با مشكل مواجه شده است. همچنين در گذر زمان تغييرات و نوسانات رشد اقتصادي در بخش صنعت افزايش يافته است؛ به‌‌گونه‌اي كه علاوه بر كاهش متوسط نرخ رشد صنعتي پس از برنامه سوم توسعه، نوسان رشد صنعتي هم افزايش پيدا كرده است. اين موضوع خود مانعي براي اشتغال‌زايي در اين بخش به حساب مي‌آيد. از سوي ديگر يافته‌هاي مركز پژوهش‌هاي مجلس نشان مي‌دهد كه تمركز بخش صنعت در ايران بيشتر بر صنايع «سرمايه‌بر» است كه با وجود ارزش افزوده زيادي كه ايجاد مي‌كنند، در مقايسه با صنايع «كاربر» اشتغال‌زايي پاييني دارند.
بررسي آمارهاي بانك مركزي نشان مي‌دهد كه متوسط نرخ رشد ارزش افزوده بخش صنعت و معدن به قيمت‌هاي ثابت سال ١٣٨٣ در برنامه‌هاي توسعه و پس از برنامه سوم، روندي كاهشي داشته است. گذشته از اين آمارها به خوبي نشان مي‌دهد كه روند رشد اقتصادي در بخش صنعت با وجود اينكه بسيار نوساني بوده اما در مجموع روندي نزولي داشته است. به‌گونه‌اي كه در پنج سال گذشته رشد اقتصادي در بخش صنعت كاهش پيدا كرده است. در سوي ديگر بررسي مركز آمار در زمينه كارگاه‌هاي صنعتي نشان مي‌دهد كه تعداد كارگاه‌هاي صنعتي در سال‌هاي ١٣٨٣ تا ١٣٩٢ كاهش پيدا كرده است. كاهش كارگاه‌هاي فعال صنعتي نشان مي‌دهد كه بخش صنعت در اين سال‌ها با مشكلات زيادي مواجه بوده كه در نهايت اشتغال‌زايي آن را با مشكل مواجه كرده است. همه اينها يعني كه گذشته از اينكه در اين سال‌ها رشد اقتصادي در بخش صنعت به نسبت اشتغال‌زايي كمتري داشته است، متوسط رشد اقتصادي هم كاهش پيدا كرده است؛ اين دو موضوع كنار هم سبب تشديد مشكل بيكاري و عدم اشتغال‌زايي در بخش صنعت شده است.

طرح‌های عمرانی 3 سال تعطیل است
وطن امروز
رئیس اتحادیه کشوری آهن و فولاد با بیان اینکه طرح‌های عمرانی دولت 3 سال است تعطیل شده، گفت: در حال حاضر میلگرد و تیرآهن با قیمت ارزان از چین وارد کشور می‌شود. محمد آزاد در گفت‌وگو با تسنیم، اظهار داشت: همچنان رکود شدیدی در سطح بازار ساخت‌وساز وجود دارد و فقط کسانی که ناچار به نوسازی ساختمان‌های خود هستند اقدام به خرید آهن می‌کنند. این در حالی است که بیش از 30 درصد تولیدات بخش آهن و فولاد در حوزه طرح‌های عمرانی استفاده می‌شد، در کنار این میزان صدور مجوز ساخت‌وساز توسط شهرداری در سال گذشته 57 درصد کاهش پیدا کرده است که این موضوع نیز نشان از رکود شدید بازار آهن دارد. وضع مسکن روشن نیست و انتظار داریم دولت یک سیاست روشن را برای رونق این حوزه به کار گیرد.
آزاد با اشاره به صادرات 4 میلیون و 100 هزارتنی فولاد در سال گذشته افزود: رکود بازار باعث شد بسیاری از تولیدکنندگان درصدد شناسایی بازارهای صادراتی باشند به همین دلیل بخش فولاد نیز خوشبختانه توانست صادرات خوبی را در سال گذشته انجام دهد. البته واحدهای فولادی کشور نخست باید به‌جای صادرات محصولات به فکر تأمین مواد اولیه تولیدکنندگان باشند. رئیس اتحادیه کشوری آهن و فولاد با اشاره به واردات میلگرد و تیرآهن ارزان‌قیمت از چین گفت: دولت باید برای جلوگیری از این موضوع تعرفه واردات آهن میلگرد را از 26 درصد به 50 درصد برساند. هم‌اکنون قیمت انواع تیرآهن در بازار هزار و 520 تومان و انواع میلگرد از 1540 تا 1550 تومان است.

کاهش معنا‌دار وابستگی ایران به واردات از اعراب
آفتاب یزد
این روزنامه اصلاح‌طلب نوشت: براساس اعلام سازمان توسعه تجارت واردات ایران از کشورهای عربی در سال گذشته، 36 درصد کاهش یافته است. شاید برخی فکر کنند که قطع روابط عربستان و چند کشور عربی با ایران، دلیل این کاهش مبادلات است اما بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که از سال‌های پیش به جز امارات، روابط اقتصادی ایران با سایر کشورهای عربی چشمگیر نبوده است. از طرف دیگر امارات نیز که در دوران تحریم ایران با واردات و صادرات مجدد به ایران سود کلانی به جیب می‌زد اکنون با لغو تحریم‌ها و کاهش هزینه مبادله تجار ایرانی، طبیعی است که شاهد کاهش مبادلات خود با ایران باشد.
فرزاد پیلتن، مدیرکل دفتر عربی ـ آفریقای سازمان توسعه تجارت گفته است: واردات از کشورهای عربی ـ آفریقایی از 13میلیارد دلار در سال93 به 8 میلیارد و 200 میلیون دلار در سال94 رسیده است. بیشترین کاهش واردات مربوط به امارات در حدود 5میلیارد دلار بود و از مصر نیز کاهش واردات از 14میلیون دلار به 2میلیون دلار را داشته‌ایم. به‌گفته پیلتن سال گذشته واردات از بحرین، تونس، عمان، قطر، کویت و ماداگاسکار نیز کاهشی بوده و در مقابل واردات از کشورهای اردن و آفریقای جنوبی با افزایش همراه شده است.این مقام مسئول در سازمان توسعه تجارت در ادامه به افزایش صادرات به کشورهای عربی ـ آفریقایی در سال94 اشاره کرد و گفت: سال گذشته 13میلیارد دلار از صادرات ایران به کشورهای عربی و آفریقایی مربوط می‌شد. سال93 سهم صادرات ایران به کشورهای عربی و آفریقایی 12میلیارد و 300میلیون دلار بوده که در سال 94 این رقم با 5درصد افزایش به 13میلیارد دلار رسیده است.

درآمد روزانه 50 تا 100 هزار تومانی روزمزدها
جهان صنعت
روزنامه حامی دولت جهان صنعت نوشت: بازارکار این روزها میزبان هزاران نیروی روزمزدی است که با رونق مشاغل کشاورزی در بهار و تابستان فعالیت دارند و روزانه ۵۰ هزار تا ۱۰۰ هزارتومان مزد می‌گیرند با این حال آنها از مزایای جانبی محرومند. با وجود اینکه در چند سال گذشته تلاش دولت‌ها برای به حرکت درآوردن بازار کار کشور از طریق بخشنامه و تسهیلات بانکی بی‌نتیجه بوده اما در برخی از بخش‌های بازار کار به صورت سنتی و از گذشته در برخی فصول و دوره‌های سال، رونق ایجاد می‌شود.
به گزارش مهر، افراد تنها در ساعات مشخصی از روز به کاری مشغول شده و در پایان روز نیز مزد خود را دریافت می‌کنند. این‌گونه فعالیت‌ها در برخی حوزه‌ها مانند کشاورزی و مسکن از گذشته رواج داشته و افرادی دائما در این بخش‌ها آماده کار هستند.
یکی از مهم‌ترین آسیب‌های فعالیت روزمزدی این است که شاید به دلیل رکود فعالیت‌ها یا افزایش تعداد نیروی متقاضی کار در این بخش، فرد نتواند در ایام مختلف ماه کارفرما داشته باشد و بخشی از ماه را بیکار بماند. بیکار ماندن یک فرد روزمزد به این معناست که آن فرد در آن روز حقوقی نخواهد داشت بنابراین چگونگی تامین هزینه‌های زندگی برای شاغلان روزمزد در فصول کاری و بدتر شدن اوضاع در فصولی که مشاغل روزمزدی درخواست کمتری دارد، یک معضل دائمی و دغدغه همیشگی افراد شاغل در این بخش خواهد بود. از سویی فعالان این عرصه اگر نتوانند برای آینده و دوران بازنشستگی خود فکری کنند، احتمالا دوران پس از کار سخت و بدون درآمدی خواهند داشت. به بیان دیگر اگر افرادی توانستند از طریق کارفرما یا خود اقدام به بیمه کنند که آینده روشن‌تری خواهند داشت در غیراین صورت، فرد هیچ‌گاه نمی‌تواند خود را بازنشسته بداند و تا روزی که توان کار کردن دارد، باید برای کسب درآمد در بازار کار باقی بماند.