پناهیان: بورس کالا برای تولیدکنندگان 185 هزار میلیارد ریال تامین مالی کرد
مدیر عامل بورس کالای ایران گفت: در یازده ماهه سال جاری حجم معاملات سلف در بورس کالا به حدود 185 هزار میلیارد ریال رسیده است.
حسین پناهیان در سمینار قراردادهای سلف موازی میلگرد با بیان مطلب فوق افزود: این بدان معنی است که بورس کالا به تنهایی 185 هزار میلیارد ریال برای تولیدکنندگان تامین مالی کرده است. این رقم سال گذشته بالغ بر 165 هزار میلیارد ریال بوده است، این در حالی است که کل تامین مالی صورت گرفته از سوی نظام عریض و طویل بانکی کشور بالغ بر 250 هزار میلیارد ریال بوده است که با نگاهی به این آمار میتوان به نقش و اهمیت فعالیت بورس کالا در عرصه اقتصاد کشور پی برد. وی در ادامه به تشریح مزایای این ابزار مالی نوین و معرفی برنامههای برنامه بورس کالا جهت توسعه این دسته از ابزارهای مالی پرداخت.
وی با بیان اینکه ارزش معاملات بورس کالای ایران در 11 ماهه سال 92 نسبت به سال ماقبل 37 درصد رشد داشته است، گفت: این رشد برای قراردادهای سلف 13 درصد را نشان میدهد که گویای اهمیت معاملات سلف در این بورس است.
وی افزود: از این رو، سعی شده با ورود ابزارهای نوین مالی مبتنی بر معاملات سلف و همچنین سایر داراییهای پایه مورد معامله در بورس کالا، ضمن تنوع بخشی و رونق بیشتر به معاملات، فرصتهای نوینی را فراروی فعالان بازار اعم از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نهایی قرار دهیم. مدیر عامل بورس کالای ایران با تاکید بر اینکه توسعه ابزارهای مالی جدید یکی از اهداف هشتگانه استراتژیک بورس کالای ایران است، توضیح داد: این بورس در جهت نیل به این هدف استراتژیک و افزایش سهم ابزارهای مالی جدید از معاملات بورس، طی سالهای اخیر سعی داشته است که ابزارهای مالی را توسعه دهد.
«پناهیان» ادامه داد: توسعه کیفی و کمی عرضه و پذیرش کالاها و داراییهای پایه جدید از دیگر اهداف استراتژيک بورس کالا است که در این راستا سعی شده جهت افزایش انگیزه فعالیت در بورس کالا، عرضه و پذیرش کالاها و اوراق بهادار مبتنی بر کالا صورت گیرد. وی یکی از مهمترین اقدامات در جهت افزایش عرضه و پذیرش کالاها و اوراق بهادار مبتنی بر کالا را پذیرش دارایی پایه میلگرد برای معاملات قراردادهای سلف موازی استاندارد برشمرد و گفت: از دیگر اقداماتی که در این زمینه صورت گرفته میتوان به آمادهسازی پذیرش دارایی پایه ذرت، کنجاله سویا و میلگرد برای معاملات قراردادهای آتی و پذیرش نهایی دارایی پایه زیره سبز برای این معاملات اشاره کرد.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با راهاندازی قرارداد سلف موازی استاندارد، قدم بزرگی در بحث ورود محصولات به بورس کالا برداشته میشود که امیدواریم در آینده نزدیک این بورس به بازار اوراق بهادار مبتنی بر کالا ورود پیدا کند.
علی صالحآبادی نیز در این سمینار، راهاندازی قراردادهای سلف موازی را گامی به سوی افزایش کارایی، شفافیت و نقدشوندگی بازار قلمداد کرد و گفت: استفاده از قراردادهای سلف موازی مسیری برای افزایش نقدشوندگی محصولات در بورس کالا است.
وی اظهار داشت: با ورود معاملات سلف موازی در بورس کالا طبق موازین شرعی، بازار کارایی و شفافیت قابل قبولی خواهد داشت، به طوری که بازار آزاد میتواند به راحتی از بورس کالا برای قیمتگذاری محصولات بهرهگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: جهتگیری ما این است که علاوه بر محصولات فیزیکی، محصولات مالی مبتنی بر کالا نیز وارد بورس کالا شود.
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بسیاری از محصولات پتروشیمی وارد بورس کالا شدهاند و هماکنون درصد زیادی از معاملات بورس کالا مربوط به این محصولات است.