kayhan.ir

کد خبر: ۷۱۳۵
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۶
درجمع اعضای اتاق بازرگانی تهران بیان شد

تشریح اقتصاد فرهنگ و هنر از زبان جنتی

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وضعیت اقتصادی فرهنگ و هنر کشور را تشریح کرد.
علی جنتی دیروز در نشست صبحانه کاری با مسئولان و اعضای اتاق بازرگانی تهران گفت:اقتصاد فرهنگ و هنر جزو مقوله‌هایی بوده که تاکنون مغفول مانده است.
او در ادامه گفت: یکی از محورهای اصلی برنامه‌ای که به مجلس ارائه کردم، به موضوع اقتصاد فرهنگ و هنر و ایجاد رونق در این بخش اختصاص داشت؛ چرا که سهم فرهنگ در اقتصاد سهم ناچیزی است.
وی ادامه داد: تاکنون فعالیت‌های فرهنگی، با حمایت دولت و از طریق موسسات وابسته به دولت صورت گرفته است. آنگونه که اکنون 37 موسسه وابسته به وزارت ارشاد وجود دارد که البته با عنوان بخش خصوصی به ثبت رسیده‌اند و درعین حال، وابسته به دولت هستند. آنها واسطه خیر هستند و اگر دولت بخواهد از اثری حمایت کند، از طریق این موسسات کمک می‌کند. برای مثال در حوزه سینما بنیاد فارابی جزو همین موسسات است.
جنتی افزود: تعدادی از فیلم‌هایی که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد، مانند فیلم «چ» و «رستاخیز» با حمایت بنیاد فارابی ساخته شده و اگر حمایت‌های دولت نبود، امکان تولید نداشت.
او وضعیت اقتصادی اصحاب فرهنگ و هنر، نویسندگان و هنرمندان را نامطلوب خواند و افزود: وضعیت این قشر که حتی ممکن است از افراد سرشناس یا نویسندگان صاحب نام باشند به لحاظ معیشتی به گونه‌ای است که در صورت ابتلا به بیماری قادر به تامین هزینه‌های آن نخواهند بود. بنابراین لازم است که این افراد مورد حمایت قرار گیرند.
وزیر ارشاد به وضعیت صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان اشاره کرد و گفت: هنگامی که به وزارت ارشاد رفتم، این صندوق21 میلیارد تومان بدهی داشت. تامین اجتماعی نیز می‌خواست خدمات خود را به اعضای این صندوق قطع کند که قرار شد بدهی صندوق به این سازمان تقسیط شود.
جنتی ادامه داد: سعی‌ام بر این است که به بخش فرهنگ و هنر رونق ببخشم، چرا که اگر منابع را به درستی هدایت کنیم، فعالان این حوزه نیز می‌توانند روی پای خود بایستند و فعالیت‌های سودآوری داشته باشند.
او توضیح داد: در سال‌های گذشته مجوزهایی برای ساخت فیلم صادر شده است، این فیلم‌ها نیز ساخته شده اما اجازه نمایش آن را نداده‌اند و این به معنای نابودی سرمایه دست‌اندرکاران ساخت این اثرهاست. این اتفاق در بازار موسیقی یا کتاب نیز رخ داده است.
وی سیاست وزارت ارشاد در دوره جدید را اصلاح این رویه عنوان کرد و گفت: چنانچه مجوزی برای آلبوم موسیقی، انتشار کتاب یا ساخت فیلم صادر شود تا پایان از اعتبار این مجوز دفاع خواهیم کرد تا به محض آنکه گروهی نسبت به این آثار جوسازی کردند، این آثار از بازار جمع نشود.
جنتی افزود: اکنون نویسندگان و نخبگان به آینده امیدوار شده‌اند و در پنج الی شش ماه گذشته، تعداد زیادی از هنرمندان برای دریافت مجوز تولید فیلم اقدام کرده‌اند که این فیلم ها بی‌تردید جزو فیلم های فاخر خواهد بود.
 وزیر ارشاد سپس به وضعیت سینماهای کشور اشاره کرد و گفت: اکنون 330 سالن سینما در کشور وجود دارد که اغلب فرسوده هستند و با 50 درصد ظرفیت خود فعالیت می‌کنند. اما اخیرا با دعوتی که از متولیان سینماها به عمل آمده سعی داریم آنها را بازسازی و دیجیتالی کنیم.
 او همچنین با بیان اینکه «تلاش می‌کنیم که اقبال مردم به سینماها افزایش یابد» گفت: سال آینده 20 تا 30 سالن جدید به بهره برداری خواهد رسید.
جنتی در ادامه به مشکلات حوزه نشر نیز اشاره کرد و گفت: با مشکلات این حوزه آشنا هستیم و سعی می‌کنیم که این حوزه را نیز به سودآوری برسانیم.
 وزیرارشاد گفت: اقبال مردم به فعالیت‌های هنری بالاست و این تمایل را در موسسه آموزش عالی وزارت ارشاد که وابسته به دانشگاه علمی کاربردی است می‌توان مشاهده کرد. چنانکه این موسسه 90 هزار دانشجو در 180 رشته فرهنگی و هنری دارد که باید برای آنها اشتغال ایجاد کرد.
 وی به مذاکراتش با وزیر صنعت هم اشاره کرد و گفت که قرار است میان او و «محمدرضا نعمت‌زاده» وزیر صنعت، تفاهم‌نامه‌ای برای جهش در صنایع فرهنگی به امضا برسد. او حتی گفت که برای ایجاد رونق در این بخش با شورای عالی بانک‌های خصوصی نیز وارد مذاکره شده است.
وزیر ارشاد در ادامه روی مشکلات مطبوعات نیز دست گذاشت و گفت: دولت به دنبال آن است که فضا را برای فعالیت مطبوعات باز کند. ما احساس می‌کنیم، رشد کشور در سایه رشد مطبوعات محقق می‌شود. ریشه بسیاری از نابسامانی‌ها نیز این است که مطبوعات به عنوان رسانه، نمی‌توانند به وظایف خود عمل کنند. برای مثال اگر فساد 3 هزار میلیارد تومانی به وجود آمد به این دلیل بود که دستگاه‌ها، شفاف عمل نکردند و مطبوعات نیز نمی‌توانند به این مسایل بپردازند.
 او افزود:در این بخش نیز در تلاش هستیم که فضا را باز کنیم. چنانچه به مطبوعات میدان بدهیم، می‌توانند رشد کنند. حال آنکه برخی نشریات، حرفه‌ای عمل می‌کنند، در جذب آگهی موفق هستند و سود قابل‌توجهی کسب می‌کنند. از طرفی یارانه اعطایی به مطبوعات اندک است ولی اغلب آنها روی پای خود ایستاده‌اند.
جنتی برای مدیریت حوزه نشر نیز معتقد به فضاسازی برای تبادل افکار بود: کتاب‌هایی که برای دریافت مجوز به وزارت ارشاد ارجاع می‌شود، عموما مشکلی ندارد و برخی از این کتاب ها هشت سال است که در این وزارتخانه در انتظار مجوز است که با اصلاحات جزیی برای آنها مجوز صادر شد.
 او گفت: احساس می‌کنیم بخشی از توسعه کشور، منوط به توسعه فرهنگی است. توسعه فرهنگی نیز جز با تبادل و تضارب افکار میسر نمی‌شود. باید اجازه دهیم دیگران نقدشان را مطرح کنند؛ چرا که در تضارب آرا پیشرفت حاصل می شود.