روزشمار انقلاب (قسمت پایانی)
مهر پایانی که ملت بر 2500 سال حکومت طاغوت زد
در روز 17 بهمن 1357 و در تظاهرات مردم اصفهان به حمایت از نخست وزیر منصوب امام، مردم به اتفاق خواستار سرنگونی بختیار شدند. در تهران و دیگر شهرستانها نیز تظاهراتهای مشابهی در حمایت از تصمیم امام برگزار شد.
ستاد بزرگ ارتشتاران نیز در اطلاعیهای متذکر شد هر کس در مقام تهدید یا تضعیف روحیه پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی برآید یا به درج مطالب ناصحیح و غیرواقعی اهانت نماید تحت تعقیب قانونی قرار خواهد گرفت.
با شعله ور شدن آتش خشم ملت ایران و به هم ریختن اوضاع کشوری که قرار بود جزیره ثبات آمریکا در منطقه باشد اقتصاد جهانی نیز متزلزل شده و قیمت نفت به دو برابر قبل رسید.
در این روز همچنین اعلام شد: «ژنرال هایزر فرستاده ویژه آمریکا پس از یک ماه توقف در تهران، ایران را ترک کرد.»
هایزر قرار بود با زمینهسازی مقدمات یک کودتا شبیه آن چه در مرداد 1332 روی داد را فراهم آورد ولی موفق به این کار نشد و ایران را ترک کرد.
شاه در دادگستری محاکمه شود
در روز 18 بهمن نیز امام خمینی در دیدار با وکلای دادگستری اظهار داشتند: «ما امیدواریم که یکوقت دادگستری ما به عرض ملت برسد و محاکمه کند این آدم را. اگر شد بخواهیم او را در اینجا و محاکمهاش کنیم. از او بگیریم و اگر این معنا نشد، محاکمه غیابی کنیم و اموالش را توقیف کنیم در بانکهایی که هست.»امام خمینی در این دیدار به وابستگی بیش از 50 ساله ملت ایران در دوران پهلوی نیز اشاره کرده و فرمودند: «ما پنجاه سال است که هیچ چیز آزاد نداشتیم. همه شما میدانید، از آن وقتی که رضا شاه آمد تا الآنی که من اینجا نشستهام، ما غیراز اینکه حالا - اخیراً شده است - ما هیچ چیز آزاد نداشتیم. نه مطبوعات آزاد داشتیم، نه یک دادگستری مستقل داشتیم، نه یک کانون وکلای مستقل. همهاش آنها تصرف داشتند. نه یک دانشگاه داشتیم، نه میتوانستند جوانهای ما را تربیت صحیح بکنند... اینها را عقب نگه داشتند.»
با وجودی که دیگر کسی به فکر بازگشت شاه نیست در این روز محمدرضاپهلوی در مصاحبه با یکی از جراید اروپایی خود را فرمانده کل قوا و پادشاه خواند! در این روز ژنرال هایزر که از ایران بازگشته بود پس از ورود به واشنگتن به ملاقات کارتر رفت و در جلسهای با حضور سایروس ونس وزیر امور خارجه و هارولد براون وزیر دفاع شرکت کرد.
بیعت همافران با امام کمر رژیم شاه را شکست
در روز 19 بهمن 1357 گروه کثیری از همافران و پرسنل نیروی هوایی با حضور در محل استقرار امام خمینی ضمن اعلام همبستگی با انقلاب اسلامی ملت ایران با امام خمینی بیعت کردند. انتشار تصویر این حضور و بیعت در صفحه نخست کیهان 19 بهمن کمر رژیم طاغوت را شکست.
امام خمینی در این دیدار خطاب به همافران اظهار داشتند: «درود بر شما سربازان امام عصر - سلام الله علیه- همان طور که فریاد زدید تاکنون در خدمت طاغوت بودید. طاغوتی که تمام هستی ما را ساقط کرد، طاغوتی که خزاین ما را تهی کرد، طاغوتی که ما را برده خارجیها کرد. و از امروز در خدمت امام عصر - سلام الله علیه - و در خدمت قرآن کریم هستید.»
همافران در حضور امام خمینی شعار میدادند « نظامیان ملی، به فرمان خمینی، از طاغوت گسستیم، به ملت پیوستیم.»
پرمخاطرهترین ماموریت
در روز 20 بهمن بازرگان نخست وزیر دولت موقت طی یک سخنرانی که در دانشگاه تهران ایراد کرد برنامه دولت موقت را اعلام نمود. وی گفت: ماموریتی که رهبر انقلاب به من داده است پرمخاطرهترین و سنگینترین ماموریت در عمر 71 ساله مشروطیت ایران است که به نخست وزیر ایران داده شده است.
در این روز همچنین هزاران نفر از عشایر و ایلات بختیاری مقابل دانشگاه تهران تظاهرات و از تصمیمات امام حمایت کردند.
دو روز پایانی حکومت طاغوت چگونه گذشت؟
22بهمن ماه در حالی شروع شد که فرمانداری نظامی تهران از ساعت 4بعد از ظهر روز 21بهمن با اعلام مقررات منع آمد و شد فضای رعب و وحشت را به وجود آورده بود. در ساعت 2 بعدازظهر 21 بهمن، از رادیو اعلامیه فرمانداری نظامی تهران پخش شد. فرمانداری نظامی با ریاست سپهبد رحیمی در این اعلامیه ساعات منع عبور و مرور را از ساعت 30/16 تا 5 بامداد اعلام کرد و در اعلامیه بعد این زمان تا 12 ظهر 22 بهمن تمدید گردید.
با این وجود امام خمینی در یک اطلاعیه اعلامیه حکومت نظامی را خدعه و خلاف شرع خوانده و تاکید کردند که مردم به مقررات منع عبور و مرور توجه نکنند. امام در این اطلاعیه به مسئولان کشتارهای اخیر هشدار دادند که اگر جلوی تعدیات و وحشیگریها گرفته نشود دستور جهاد خواهند داد.
این اعلامیه سرنوشت روز 22بهمن را رقم میزند .صبح 22 بهمن همچنین فرماندهان ارتش در جلسه شورای عالی ارتش در ستاد کل بزرگ ارتشتاران حاضر شده و رای به بیطرفی ارتش در مناقشه موجود یعنی انقلاب اسلامی ملت ایران و مقابله دولت بختیار با آن دادند. فرمانداری نظامی تهران نیز طی اعلامیه شماره 43 از نظامیان خواست به پادگانها برگردند. در این روز به ترتیب زندان اوین، ساواک، سلطنت آباد، مجلسین سنا و شورای ملی، شهربانی، ژاندارمری و ساختمان زندان کمیته مشترک به تصرف مردم درآمد. در تسخیر شهربانی سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران توسط مردم دستگیر شد. پادگان باغشاه و دانشکده افسری، دبیرستان نظام، زندان جمشیدیه، پادگان عشرت آباد و پادگان عباسآباد یکی پس از دیگری تسلیم شدند و آخرین مرکزی که به تصرف درآمد رادیو و تلویزیون بود.
اینجا تهران است، صدای انقلاب اسلامی
انقلاب به لحظات حساس خود میرسد، با تصرف رادیو و تلویزیون دیگر امیدی به بقای رژیم 2500ساله نیست. بالاخره ساعت موعود فرا میرسد، رادیو تهران که از ساعت 11 ظهر 22 بهمن در محاصره نیروهای مردمی قرار داشت ، در ساعت 2 بعدازظهر کاملا در اختیار آنان قرار گرفت. آیتالله محلاتی نخستین بیانیه انقلاب را قرائت میکند: «توجه بفرمایید، توجه بفرمایید. این صدای راستین ملت ایران است، صدای انقلاب اسلامی ایران».