kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۸۵۹
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۳
دستاوردهای انقلاب اسلامی در سی و هفتمین بهار آزادی (بخش هشتم)

توسعه پایدار و خلاقیت ایرانی در سایه انقلاب اسلامی


دانیال‌درویش
جنگ، تحریم‌ها، تهدیدها و هزاران کارشکنی دیگر دشمن برای ناکام گذاشتن ملت ما نه تنها تاثیری در روحیه جوانان انقلابی ما نمی‌گذارد بلکه جوان‌های نسل‌های مختلف انقلاب اسلامی با بینشی عمیق پس از دیدن دسیسه‌های دشمن ترغیب می‌شوند تا با دستان خود به درجه‌ای از توانمندی علمی برسند که پاسخی کوبنده برای دشمنان کشورشان باشد و امروز دنیا شاهد است ایران پس از انقلاب با تکیه بر اعتماد بر اندیشه‌های آسمانی امام در عرصه‌های مختلف از جمله عرصه علمی به جایگاهی بی‌نظیر در تاریخ خود رسیده است.
ممکن است مسیر پیشرفت ما نیز همچون هر مسیری دیگر فراز و نشیب‌هایی با خود به همراه داشته باشد اما راه ما در عرصه‌های مختلف در این سال‌ها دگرگون نشده است. با گذری کوتاه در حافظه خود می‌توان به تیترهای متفاوتی از این 37 سال دست یافت که هر کدام دربردارنده دستاوردی جدید برای کشورمان بوده است. یک روز ایران در برخی عرصه‌های پزشکی در دنیا سرآمد می‌شود، روز دیگر مهندسان ایرانی دست به حرکتی عظیم می‌زنند و روزی نوبت به پژوهشگران فعال کشورمان می‌رسد.
شکوفایی استعدادها
 دکتر سید مسعود خاتمی رئیس سابق بیمارستان بقیه الله در گفت و گو با گزارشگر کیهان در این خصوص می‌گوید: «در فلسفه انقلاب آنچه را که حضرت امام دنبال می‌کرد استقلال و عدم وابستگی ما به ابرقدرت‌ها بود. کشوری که یک روز دست نشانده ابرقدرت‌ها بود با انقلاب  از زیر بار سلطه ابرقدرت‌ها بیرون آمد. حضرت امام روی این موضوع که کشور باید مستقل باشد تاکید زیادی داشتند و قاعدتا کشور باید تلاش کند تا در زمینه‌های مختلف استقلال خود را حفظ کند.»
وی می‌افزاید: «بنابراین در چنین شرایطی برای مردم فرصتی پیش می‌آید تا استعدادهای آنها شکوفا شود. ما پس از انقلاب در بسیاری از مباحث همچون مسائل فنی و پزشکی که تا پیش از این قابلیت ورود در آنها را نداشتیم ورود پیدا کردیم و پیشرفت‌های چشمگیری نیز داشته‌ایم. یکی از مسائلی که برای مردم ما نمود پیدا کرده است مسائل نظامی است، جایی که ما در حال حاضر دارای اقتدار و توانمندی‌های بسیاری در این عرصه هستیم.»
خاتمی در ادامه می‌گوید: «کشور ما که دارای تمدنی بسیار بالا بود در زمان پیش از انقلاب دچار انزوا شده بود و ما در بحث نیروی انسانی مشکلات عمده‌ای داشتیم اما شاهدیم پس از انقلاب تربیت نیروهای متخصص و با کیفیت در داخل کشورمان انجام می‌شود. کشوری که روزگاری در عرصه پزشکی بسیار محدود بود امروز صدها مرکز برای پیوند کبد، پیوند مغز استخوان و سایر کارهای درمانی پیچیده دارد.»
رئیس سابق بیمارستان بقیه الله تصریح می‌کند: «در بحث دارو زمانی‌که انقلاب ما پیروز شد بیش از 50 درصد داروی موجود در کشور تولید داخل نبود اما در حال حاضر ما به درجه‌ای از توانمندی رسیده ایم که 95 درصد داروهای موجود در کشور ما تولید داخل هستند. پیش‌از انقلاب مردم شهرهای کوچک مجبور بودند برای گذراندن دوره‌های درمانی به شهرهای بزرگ بیایند اما امروز در تمامی شهرهای ما مراکز درمانی پیشرفته وجود دارد و نوبت‌های چندساله بیماران برای رسیدگی در مراکز درمانی به نوبت‌های چندروزه تبدیل شده است.»
رشد سوادآموزی
البته کشور ما در این سالها نه تنها بسیاری از قله‌های علمی را پیموده است بلکه با تغییر رویکردی جدی در کشورمان دیگر درس خواندن آرزویی برای اقشار ضعیف‌تر جامعه نیست و پس‌از انقلاب شاهد فراهم شدن امکانات تحصیلی در دورافتاده‌ترین مناطق کشورمان بوده‌ایم؛ هرچند که در این مسیر مشکلاتی نیز موجود بوده است.
دکتر اصغر ایمانی استاد دانشگاه در گفت و گو با گزارشگر کیهان در این رابطه می‌گوید: «تا قبل از انقلاب براساس آمار و ارقام 73 درصد مردم ما بی‌سواد بودند و این آمار نشان‌دهنده این امر است که در آن زمان بحث آموزش و پژوهش در کشور ما کاملا زمین گیر بود و رژیم پهلوی بیش از توسعه کشور به دنبال منافع شخصی خود بود.»
وی تصریح می‌کند: «بعد از انقلاب علی رغم جنگ تحمیلی شاهد رشد و توسعه حداقل سوادآموزی در کشورمان بودیم و در حال حاضر نرخ حداقل سوادآموزی در کشورمان بین 93 الی 94 درصدکل کشور است. همچنین پس از انقلاب با وجود تمامی فشارها و تحریم‌ها ما از جمله کشورهای در حال توسعه بوده ایم و در بسیاری از علوم همچون نانو در میان پنج کشور برتر دنیا قرار داریم.»
ایمانی در ادامه می‌گوید: «ما در حال حاضر شش‌هزار پایان نامه و رساله کاربردی داریم ولی‌کشور ما کشوری تک محصولی بوده و تمام بودجه ما از نفت بوده است و دراثر کاهش این در آمدسطح بودجه پژوهشی و آموزشی ما به مراتب پایین‌تر از منابع سایر بخش‌ها بوده است و در نتیجه این شش هزار رساله ما به‌فعلیت نرسیده است.»
وی می‌افزاید: «باید در این پایان نامه‌ها بازبینی کرد و آنها را مورد استفاده قرار داد؛ در حال حاضر تمام دنیا می‌دانند که ما در علم رباتیک، تجهیزات نظامی و تجهیزات پزشکی بسیاری از کشورها را پشت سر گذاشته ایم. پیش از انقلاب حتی یک پژوهشکده مطرح در کشور ما وجود نداشت این در شرایطی است که در زمان فعلی ما حداقل 100 پژوهشکده تجهیز شده و مطرح داریم.»
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان می‌کند: «‌در بخش‌های کشاورزی و بهینه‌سازی آب‌های زیرزمینی، بیابان زدایی و همچنین استفاده از سایر انرژی‌ها نیز رویدادهای بسیار خوبی در کشور ما رخ داده است. همچنین در بحث آبزیان و منابع دریایی ما با پیشرفت فوق العاده‌ای مواجه بوده‌ایم. در مسیر پیش رو اگر دولت‌مردان ما بودجه بیشتری را به پژوهشکده‌های ما اختصاص دهند بدون شک کار بیشتری انجام خواهد گرفت و به نتایج بهتری نیز خواهیم رسید.»
دستاوردهای هویتی انقلاب
« می‌توان در حوزه‌های مختلفی درباره دستاوردهای انقلاب صحبت کرد اما ما شاهدیم بیشتر در حوزه‌های کمی صحبت می‌شود که شاید از جهتی این حوزه‌ها مورد مناقشه باشند. به طور مثال آمار جاده‌ها و...شاید خود فی نفسه به عنوان دستاوردهای انقلاب خیلی جای تاکید نداشته باشند زیرا در سایر کشورهایی که انقلاب صورت گرفته نیز از این دست پیشرفت‌ها به وجود آمده است.» این سخن را مهدی فضائلی تحلیلگر مسائل سیاسی در گفت و گو با گزارشگرکیهان بیان می کند.
وی تصریح می‌کند: «آنچه که در این میان مهم است دستاوردهای هویتی و مبنایی است که یکی از این دستاوردها بحث استقلال کشور است. امروز در روی کره زمین ایران از جمله کشورهای طراز اول به لحاظ استقلال سیاسی است و هیچ‌کس نمی‌تواند مدعی شود خواسته‌های خود را خارج از چهارچوب‌های نظام ما به ما تحمیل می‌کند و اگر چنین شرایطی را با شرایط پیش‌از انقلاب مقایسه کنیم شاهد تفاوت‌های بسیاری خواهیم بود.»فضائلی در ادامه می‌گوید: «یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب ما اعتماد به نفسی است که در مردم ما به وجود آمد، بسیاری از کارهایی که ما فکر نمی‌کردیم قابل انجام باشد بعد از انقلاب برای ما انجام پذیر شد و در حوزه‌هایی همچون نانو و هسته‌ای ما در میان کشورهای برتر دنیا قرار گرفته ایم.»
این کارشناس مسائل سیاسی می‌افزاید: «آزادی دیگر شاخصه کشور پس از انقلاب است. مردم ما پیش از انقلاب حتی در خانه‌های خود هم از ترس سرویس‌های اطلاعاتی رژیم جرأت حرف زدن با یکدیگر را نداشتند اما امروز آزادی زیادی در کشور ما موجود است و مردم دیدگاه‌های متفاوتی را در جامعه مطرح می‌کنند. مردم ما پیش از انقلاب در تصمیم‌های نظام هیچ جایگاهی نداشتند اما با پیروزی انقلاب دولت، مجلس و خبرگان رهبری با رای مردم انتخاب می‌شوند و امروز جمهوری اسلامی افتخار دارد که شعار مردم سالاری دینی آن یک شعار غیرقابل کتمان است.»
وی خاطرنشان می‌کند: «در صدر همه این مباحث بحث بازگشت به دین و حاکمیت خدا در جامعه قرار دارد. یعنی در زمانی که دو تفکر غربی و شرقی در مقابله با خدا اتفاق نظر داشتند انقلابی خدایی در این منطقه حساس شکل گرفت و به پیروزی رسید. البته انقلاب ما در نگاه کلان همچنان برای تحقق اهداف خود راهی طولانی را در پیش دارد.»
ریزش‌ها و رویش ها
از دستاوردهای عظیم کشورمان در نانو، هسته‌ای و صنایع نظامی که بگذریم و حتی اگر به معمولی‌ترین دستاوردهای کشورمان نیز نگاهی داشته باشیم متوجه خواهیم شد که کسب چنین دستاوردهایی در شرایطی که نه تنها کمکی از سوی دنیا به ما نشده بلکه روز به روز دشمنان با دسیسه‌های خود سعی در ناکام گذاشتن ما داشته‌اند بی‌نظیر است.البته چه در مسیر پیشرفت علمی کشور ما و چه در سایر عرصه‌ها، انقلاب ما نیز همچون سایر انقلاب‌ها در طول مسیر خود گاه دچار فراز و نشیب‌ها و رویش‌ها و ریزش‌هایی شده است.
مهدی عباسی مهر کارشناس مسائل سیاسی در پاسخ به سؤال گزارشگر کیهان در خصوص ریزش‌ها و رویش‌های انقلاب اسلامی می‌گوید: «انقلاب اسلامی ما شاهد کمترین ریزش‌ها بوده است. به‌طور مثال ما وقتی به انقلاب فرانسه نگاه می‌کنیم می‌بینیم بعد از انقلاب و تغییر نظام حکومتی در فرانسه  این کشور بارها شاهد چندین انقلاب دیگر و درگیری های خونین و متشنج شدن فضای داخلی بود نظام‌های سیاسی که مدعی انقلاب‌های بزرگ بودند شاهد فراز و نشیب‌های بسیاری بوده‌اند  که آن انقلاب‌ها را در مرز فروپاشی قرار می داد.»
وی تصریح می‌کند: «حال در نظام ما نیز شخصیت‌هایی از انقلاب فاصله گرفتند. اما مردم ما می‌دانند بیشترین دشمنی در طول تاریخ با کشور ما رخ داده است و نظام‌های غرب و شرق همواره در مقابل ما ایستاده‌اند. کودتاهای متعددی علیه ما سازماندهی شده است و بحران‌ها و تحریم‌های بی‌سابقه‌ای علیه کشور ما وضع شده است، اما نظام ما در برابر تمامی این فشارها ایستادگی کرده است و همه این مسائل به این معناست که نظام ما مبتنی بر یک شخص نیست. محور و شالوده انقلاب اسلامی ما اصولی است که افراد نمی‌توانند آن را تغییر بدهند. بدون شک اگر ریزشی اتفاق نیفتد گمراهی اشخاص مساوی می‌شود با به بیراهه رفتن کشور؛ در چنین مسیری موتور انقلاب ما افرادی را که دچار روزمرگی شده‌اند و از شعارهای انقلاب فاصله گرفتند کنار گذاشته و افراد جدید را جایگزین آنها می‌کند.»
عباسی مهر در ادامه می‌گوید: «در نظام سیاسی ما نه تنها روحیه انقلابی مردم کمرنگ‌تر نمی‌شود بلکه روز به روز پررنگ‌تر نیز می‌شود. یکی از علل رشد انقلاب ما مردمی بودن آن است .
مردم ما از آنجا که در برهه‌های زمانی مختلف همچون دفاع مقدس شهدا و جانبازان بسیاری برای نظام داده‌اند به واسطه این هزینه‌های سنگین دارای روابط عاطفی مستحکمی با انقلاب هستند. بدیهی است در چنین شرایطی اگر مسئول و نخبه‌ای دچار انحراف شود مردم او را کنار می‌گذارند و نباید این مسئله را به معنای عدم حمایت مردم از مسئولان تلقی کرد. مردم ما تا زمانی که مسئولان نظام در چهارچوب انقلاب حرکت کنند آنها را حمایت می‌کنند و بدیهی است که مردمی که برای نظام هزینه داده‌اند نمی‌خواهند کسی با بیراهه رفتن به انقلاب آنها ضربه بزند.»