گزارش تکاندهنده مفاسد فوتبالی در مجلس قرائت شد
تبانی نیم میلیارد، پنالتی 20 میلیون و دهها کارت معافیت تقلبی!
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی مجلس گزارش قابل تامل و تاسف بار این کمیسیون درباره عملکرد وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال با موضوع «فساد در فوتبال» را قرائت کرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز گذشته کلیات و جزئیات لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک به منظور اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد و تشریفات (پروتکل) الحاقی آن، را مورد بحث و بررسی قرار داده و به تصویب رساندند.
وکلای ملت با 152 رأی موافق، یک رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 229 نماینده حاضر در صحن علنی، کلیات این لایحه موافقتنامه را مصوب کردند و سپس با 151 رأی موافق، یک رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 228 نماینده حاضر در صحن علنی، ماده واحده و جزئیات لایحه مذکور را به تصویب رساندند.
نمایندگان همچنین کلیات و جزئیات لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مشارکت (کنسرسیوم) زیرساخت کلید عمومی آسیا را مورد بحث و بررسی قرار داده و به تصویب رساندند.وکلای ملت با 151 رأی موافق، یک رأی مخالف و 227 نماینده حاضر در صحن علنی، جزئیات ماده واحده لایحه مذکور را به تصویب رساندند.نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی پارلمان به کلیات و جزئیات لایحه موافقتنامه حفاظت و بهرهبرداری بهینه از منابع زنده آبی دریای خزر رأی مثبت دادند.نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری-صنعتی سیستان و بانه-مریوان را مورد بحث و بررسی قرار داده و به تصویب نرساندند. وکلای ملت با 98 رأی موافق، 79 رأی مخالف و 25 رأی ممتنع از مجموع 221 نماینده حاضر در صحن علنی، کلیات این لایحه را رد کردند.
قرائت گزارش فساد در فوتبال
اما مهمترین رخداد دیروز مجلس قرائت گزارش مفاسد فوتبالی بود که تحقیق درباره آن توسط کمیسیون اصل 90 انجام شده بود. براساس این گزارش مهمترین معضلات فوتبالی کشور عبارتند از؛ 1ـ تبانی2ـ رشاء و ارتشاء3ـ دوپینگ4ـ شرطبندی غیرمجاز5ـ جعل و استفاده از سند مجعول6ـ تصدیق نامههای خلاف واقع7ـ فرار مالیاتی8ـ مصرف الکل و روابط نامشروع9ـ مصرف مواد مخدر10ـ رواج خرافهگرایی از جمله سحر و جادو11ـ تحصیل مال از طریق نامشروع12ـ نقض آشکار قوانین و مقررات13ـ قراردادهای غیرواقعی!
کمیسیون اصل 90 مجلس 16 مسئله را عوامل اصلی بروز فساد در فوتبال معرفی کرده است. از جمله؛ تأمین بودجه فوتبال از بیتالمال و سرمایه عمومی کشور و عدم نظارت بر نحوه هزینهها، سهمخواهی جریانات سیاسی از فوتبال، عدم نظارت بر عملکرد مدیران، افزایش بیرویه نرخ دستمزد مربیان و بازیکنان و...
در این گزارش مفصل به موارد متعدد و بسیاری از ابهامات، مشکلات و مفاسد در فوتبال اشاره شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود؛
- یکی از مهمترین دلایل وجود فساد در فوتبال ایران را میتوان، منابع مالی دولتی و عدم شفافیت در هزینهکرد آن دانست. به عنوان نمونه مدیرعامل یکی از باشگاههای مشهور، به بهانه نبود بودجه کافی، 11 شرکت اقتصادی تأسیس کرده و همچنین در پوششهای مختلف مبادرت به انجام واردات میکرد.
- فدراسیون فوتبال حاضر به ارائه اطلاعات سفرهای خارجی خود نشد اما براساس استعلام از مراکز قانونی، رئیس و دبیر وقت فدراسیون فوتبال از تاریخ 85/6/26 تا 93/7/11 به ترتیب 188 و 218 بار تردد (رفت و برگشت) خارجی داشتهاند.
- به دلیل عدم ارائه اطلاعات پرداختهای ارزی بطور کامل و وجود محدودیت زمانی، امکان بررسی پرداختهای انجام شده شامل علیالحسابهای ارزی، اعزامهای خارج از کشور و پاداشهای عوامل فدراسیون برای کمیته میسر نگردیده است.
- به دلیل حجم گسترده و ابهامات متعدد در خصوص مسائل مالی، ضمن ارائه گزارش به نهادهای ذیربط، رسیدگی کمیسیون به این موضوع ادامه خواهد داشت.
- بیش از 90 درصد از 16 تیم لیگ برتر و 26 تیم لیگ دسته یک، وابسته به نهادهای عمومی و دستگاههای دولتی، صنعتی و نظامی است. اگرچه به دلیل عدم شفافیت مالی و پنهان کاری باشگاهها که خود یکی از مهمترین آسیبها در این بخش میباشد- از مبلغ دقیق هزینههای فوتبال، اطلاع دقیقی در دست نیست ولی براساس برآورد دستگاههای نظارتی، این رقم بیش از 10/000 میلیارد ریال در سال تخمینزده میشود.
- تمامی باشگاههای بخش غیرخصوصی در پاسخ به مکاتبه کمیسیون اصل 90 مبنی بر اعلام منابع درآمدی و فهرست هزینهکرد خود، پاسخهای انحرافی و غیرواقعی ارائه دادهاند و تنها گزارش تیمهای بخش خصوصی از انضباط مالی و واقعیت برخوردار بود که این موضوع، اهمیت خصوصیسازی در باشگاههای ورزشی را دو چندان میکند.
- به جرأت میتوان گفت که مهمترین عامل به فساد کشاندن فوتبال، استفاده این رشته ورزشی از بودجههای هنگفت دولتی و شبه دولتی و عدم نظارت بر هزینه کرد آن است. با ورود منابع گسترده مالی در جیب بازیکنان و مربیان، به صورت طبیعی بخشهای مرتبط دیگر مانند خبرنگاران، داوران، عناصر اجرایی فدراسیون نیز برای به دست آوردن بخشی از این منابع وارد تعامل فساد گونه و تبانی با بازیکنان و مربیان میشوند.
- به عقیده مدیران عامل بزرگترین باشگاههای کشور، بهترین بازیکن ایران بیش از 500 میلیون تومان نمیارزد، ولی تیمهای وابسته به بودجه بیتالمال، برای به دست آوردن آنها در یک رقابت کاغذی -که معمولاً کارچاقکنها، رسانهها و واسطهها پشت آن هستند تا 2 میلیارد تومان پرداخت میکنند.
- چند تن از مربیان فوتبال در اظهارات خود، به واسطه گری غیرمستقیم اما معنیدار برخی از مسئولان میانی و کارکنان فدراسیون، در معرفی بازیکنان به مدیران عامل باشگاهها و اخذ مبالغی تا 50.000 دلار اشاره کردهاند.
- سرپرست یکی از باشگاهها در خصوص روش کارچاق کنها میگوید که این افراد معمولاً شماره مربیان سرشناس را به شکل غیرواقعی در تلفن همراه خود ثبت میکنند و حین مذاکرات، با قرار قبلی شخص تعیین شده زنگ میزند و برخلاف واقع میگویند فلانی است و نرخ را بالا میبرند و یا بعضی از بازیکنان و مربیان به مجالس لهو و لعب برده و از آنها فیلم میگیرند و نهایتاً از این طریق سوء استفاده میکنند.
- سردبیر یکی از نشریات پرتیراژ فوتبالی در کمیسیون اصل 90 اظهار داشت که هشت سال قبل، از بازیکنی 10 میلیون تومان اخذ کرده تا یک هفته به صورت روزانه در صفحه اول روزنامه پوشش داده شود و همین کار باعث افزایش قیمت این بازیکن به مبلغ کلان در فصل نقل و انتقالات شد.
- اظهارات مضبوط در پرونده، حاکی از فعالیت برخی خبرنگاران ورزشی است که در صورت تلاش آنها و دعوت این بازیکنان به تیم ملی، مبالغی از 350 تا 400 میلیون ریال به خبرنگاران و مدیران برخی رسانهها در قبال پشتیبانی خبری برای حضور یکی از بازیکنان در فهرست تیم ملی پرداخت شده است.
- یکی از برنامههای فوتبالی سیما نیز که مخاطبین بسیاری دارد، براساس گزارشهای متعدد اهالی فوتبال و برخی شواهد و قرائن، نه تنها در افزایش ناهنجاریهای این ورزش نقش فزاینده داشته است، بلکه برخی شائبهها درباره نقش عوامل اصلی این برنامه، برای اتصال مربیان و بازیکنان خارجی به باشگاههای داخلی وجود دارد که موضوع قابل رسیدگی دقیقتر است.
- بیش از 1300 میلیارد ریال مبلغ بدهی باشگاهها و بازیکنان و کادر فنی به سازمان امور مالیاتی کشور است که بخشی از این مبالغ، از سال 80 تاکنون پرداخت نشده و این در حالی است که همواره از دیگر اقشار جامعه به تناسب و به راحتی، مالیات قانونی اخذ میشود؛ آن هم در شرایطی که مردم میبینند بسیاری از بازیکنان و دستاندرکاران فوتبال با قراردادهای میلیاردی، سوار بر خودروهای لوکس، جلو چشمان مردم مانور تجمل میدهند.
- علیرغم اینکه بسیاری از ورزشکاران دورههای سربازی خود را گذرانده یا میگذرانند، تعدادی از عوامل فوتبال، با روشهای متقلبانه، مبادرت به اخذ کارت پایان خدمت و معافیت از سربازی نمودهاند. براساس پیگیریهای صورت گرفته و گزارشهای واصله، مدارک حدود 500 نفر از اشخاص دارای کارت پایان خدمت و معافیت بررسی گردید که براساس گزارشهای دریافتی، در میان آنها علاوه بر فوتبالیستها، تعداد معدودی خبرنگار، مجری، والیبالیست هم حضور داشتهاند.
- عدهای از بازیکنان فوتبال با مشارکت و معاونت بعضی از مدیران باشگاهها و نیروهای نظامی و انتظامی، ضمن اخذ و ارائه تصدیق نامههای خلاف واقع، گواهیهای جعلی از قبیل گواهی پزشکی، گواهی حضور والدین در جبهه و پرداخت رشوه موفق به اخذ کارت معافیت از خدمت سربازی شدهاند.
- یکی از بازیکنان با استفاده از طلاق صوری پدر و مادرش از فرصت معافیت استفاده کرده است یا بازیکنی با قرارداد 900میلیون تومانی در فوتبال، به دلیل اینکه مادرش تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) قرار داشته، معاف شده است!
- پس از بررسیهای صورت گرفته توسط سازمان نظام وظیفه، از میان معافیتهای اعطا شده به دلایل پزشکی، 30 ماه جبهه و کفالت، 59 مورد که مربوط به فوتبالیستها بوده باطل و 10 مورد نیز به دلیل عدم مراجعه بازیکنان به آن اضافه شد.
- برخی اوقات هنگام قرعه کشی به برگه گزینه مورد دلخواه خود چسب مایع میزنند و به شخص مورد نظر میگویند هر وقت دست شما به چسب خورد، قرعه را بردار همانند فینال جام حذفی چند سال پیش که رفت و برگشت بین دو تیم مطرح بود، به همین شکل عمل شد.
- پرداخت رشوه به بازیکنان برای کمکاری در زمین، درگیری عمدی منجر به اخراج، خطای عمد منجر به پنالتی با وعده انتقال به تیمهای بزرگ با قراردادهای کلان و پرداخت رشوه به داور برای داوری یک سویه که برای این موارد از 100 تا 200 میلیون ریال پرداخت میشود.
- پیشنهاد پرداخت مبلغ 5000.000.000 ریال توسط مدیرعامل یکی از باشگاههای مطرح به مدیر عامل تیم مقابل که پس از نپذیرفتن، دروازه بان تیم مورد تطمیع قرار میگیرد، پرداخت 500 تا 1000 میلیون ریالی به مربی تیمهای درجه دو در قبال باختن بازی.
- پرداخت 10 هزار دلار به داوری مشهور که مطابق قرارداد اگر داور نمیتوانست بازی را به نفع پرداختکننده دربیاورد، باید نیمی از مبلغ را برمیگرداند.
- براساس آمار از سال 2003 تا 2008 شیوع ارتکاب دوپینگ در فوتبال ایران 10 برابر آمار جهانی این رشته بوده است.
گفتنی است کمیسیون اصل 90 در پایان گزارش خود 17 پیشنهاد و اقدام اجرایی برای مبارزه با مفاسد فوتبال ارائه کرده است که به نظر میرسد مهمترین آنها خصوصیسازی واقعی باشگاهها و ممانعت از تزریق پول بیت المال به مستطیل سبز باشد. گرچه این گزارش معترف است؛ «جریانی قوی در درون این رشته ورزشی به دلیل سوء استفادههای کلان مالی (که از وضعیت بهره مندی فوتبال از بخش غیرخصوصی دارد)، اجازه خصوصیسازی در این ورزش را نمیدهد.»