kayhan.ir

کد خبر: ۶۶۴۲۴
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۰:۴۸
گزارش خبری کیهان

تشدید مواضع خصمانه واشنگتن در دوره پسابرجام


سرویس سیاسی-
منتقدان مذاکرات هسته‌ای همواره بر این مسئله تاکید داشتند که در برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) فرایندی درخصوص برخورد با  اقدامات خصمانه و عهدشکنی طرف مقابل و علی‌الخصوص آمریکا تعریف نشده است.
واکنش دولتمردان به عهدشکنی‌های آمریکا در ماه‌های اخیر نیز به روشنی موید این موضوع است؛ از اکتفا کردن به نامه نگاری در پاسخ به نقض صریح برجام از سوی طرف مقابل تا توجیه تحریم‌های جدید آمریکا توسط دستگاه دیپلماسی کشورمان با این عنوان که «این تحریم‌ها به فهرست تحریم‌های قبلی علیه ایران افزوده شده است و استفاده از لفظ «تحریم جدید» از دقت کافی برخوردار نیست!».
روزنامه‌های زنجیره‌ای و رسانه‌های مدعی اصلاحات در یادداشت‌ها و گزارش‌های متعدد بر این نکته تاکید داشتند که در دوره پسابرجام شاهد تغییر رویکرد آمریکا نسبت به ایران و کاهش تخاصم خواهیم بود. اما این ساده‌انگاری و بزکِ چهره دشمن خیلی زود رنگ باخت و تخاصم آمریکا با ایران در پسابرجام کما‌فی‌السابق ادامه پیدا کرد. برای مثال، در هفته‌های گذشته، پس از آنکه دولت آمریکا اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به بهانه آزمایش موشکی را به تعویق انداخت، رسانه‌های زنجیره‌ای این رفتار آمریکا را نشانه‌ای بر تغییر اساسی رویکرد این کشور نسبت به ایران قلمداد کرده و به بهانه آن به تعریف و تمجید از آمریکا در دوره پسابرجام پرداختند.
اما تنها چند روز بعد، ابعاد حقیقی این مسئله روشن شد. کاخ سفید درست در روز اجرای برجام و لحظاتی پس از خروج زندانیان آمریکایی از خاک ایران، تحریم‌های جدید ضد ایرانی به بهانه آزمایش موشکی را تصویب کرد. مقامات آمریکایی به صراحت اعلام کردند که علت اصلی تاخیر در تصویب این تحریم‌ها، نگرانی از خروج زندانیان آمریکایی از ایران بوده است.
در همین حال، خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: اوباما با اعمال تحریم‌های جدید، توافق هسته‌ای و بازگشت زندانیان آمریکایی را جشن گرفت.
گفتنی است، آمریکا با این اقدام برای چندمین بار متوالی در هفته‌های اخیر، مفاد برجام را صریحا نقض کرد.
در بند 29 برجام آمده است: «اتحادیه اروپایی و دولت‌های عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تاثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادی‌سازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهدات‏شان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیت‏آمیز برجام خودداری خواهند کرد».
رهبر معظم انقلاب روز گذشته در پاسخ به نامه رئیس‌جمهور درخصوص سرانجام مذاکرات هسته‌ای تاکید کردند:« مراقبت شود که طرف مقابل تعهدات خود را به‌طور کامل انجام دهد. اظهارات برخی از سیاستمداران آمریکایی در این دو سه روز کاملاً موجب بدگمانی است.» حال مروری داریم بر برخی از اظهارات مقامات آمریکایی و اقدامات کاخ سفید در روزهای اخیر. اظهاراتی که بدگمانی نسبت به طرف مقابل را تشدید می‌کند.
اظهاراتی که بدگمانی را تشدید می‌کند
 پس از آغاز اجرای برجام، «جک لو» وزیر خزانه‌داری آمریکا با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما به ادامه تحریم ایران ادامه می‌دهیم. این تحریم‌ها شامل فعالیت‌های ایران در حمایت از تروریسم، فعالیتهای بی‌ثبات‌کننده منطقه، اقدامات ناقض حقوق بشر و برنامه موشکی ایران است.»
جک لو: تحریم‌ها
 به صورت گسترده باقی‌می‌ماند
لو افزود: علی‌رغم رفع بخش اعظمی از تحریم‌ها، تحریم‌ آمریکا به‌صورت گسترده‌ای به‌قوت خود باقی است به این معنا که شهروندان و نهادهای آمریکا از تماس مستقیم با بخش اعظمی از نهادهای ایرانی محروم هستند.
وزارت خزانه‌داری آمریکا بر همین اساس 11 فرد و شرکت را به بهانه آزمایش موشکی ایران تحریم کرد.
«آدام زوبین» معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز اعلام کرد:«برنامه موشک‌های بالستیک ایران تهدیدی جدی برای امنیت جهانی و منطقه به شمار می‌آیند و همچنان تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد».
اوباما: تحریم‌ها ادامه دارد
«باراک اوباما»  رئیس‌جمهور آمریکا نیز پس از آغاز اجرای برجام گفت: «هنوز بین ایران و آمریکا اختلاف است. ایران هنوز از برخی مزدوران و تروریست‌ها دفاع می‌کند و برنامه موشکی خود را متوقف نکرده است. ما تحریم‌های مربوط به برنامه موشکی ایران را همچنان ادامه می‌دهیم».
کلینتون: پاسخ به اقدامات ایران
 با تحریم‌های جدید
همچنین «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه سابق و نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: ایران سانتریفیوژهای خود را برچیده، رآکتور را غیرفعال کرده و همه اورانیوم غنی شده را به خارج منتقل کرده است.
کلینتون مدعی شد: ایران هنوز با برنامه موشکی خود قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل را نقض می‌کند که باید با تحریم‌های جدید پاسخ داده شود.
وی در ادامه گفت: من توافق هسته‌ای را به عنوان بخشی از استراتژی جامع خود برای مقابله با اقدامات منفی ایران در منطقه قویا اجرا خواهم کرد.
جاش ارنست: بنا نیست تحریم‌ها برداشته و یا لغو شود!
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید نیز یکی دیگر از مقامات کاخ سفید است که اظهاراتش بدگمانی نسبت به انجام تعهدات آمریکا را تشدید می‌کند.
ارنست در کنفرانس خبری در خصوص شرایط برداشته شدن تحریم‌های ایران گفت: «بنا نیست تحریم‌ها برداشته و یا لغو شود و هرگونه تخفیف تحریم‌ها براساس راستی‌آزمایی اجرای برجام بر پایه گزارش آژانس استوار خواهد بود؛ عملکرد ایران و تنظیم گزارش آژانس دو مقوله کاملاً مجزاست و مبنای ما همان گزارش آژانس است».
وی در توضیح مشکلات باقی‌مانده آمریکا با ایران گفت: «ایران در بسیاری از زمینه‌های دیگر، هنوز هم بازیگر بدی است؛ اسرائیل را تهدید می‌کند، از تروریسم حمایت می‌کند و ساخت موشک‌های بالستیک را ادامه می‌دهد».
 جان کربی: هیچ محدودیتی برای تحریم‌های جدید  وجود ندارد
همچنین «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: هیچ یک از بندهای توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5، آمریکا را از اعمال تحریم‌های جدید به علت پیشبرد برنامه موشکی ایران بازنمی‌دارد.
لزوم تعیین راهبرد مناسب
در برخورد با عهدشکنی آمریکا
اکنون بیش از 11 طرح و لایحه مختلف در کنگره آمریکا جهت افزایش تحریم‌های ایران در حال بررسی و تصویب است.
با توجه به تعدد اظهارات ضد ایرانی مقامات آمریکا و نقض مکرر مفاد توافق هسته‌ای در دوره پسابرجام، ضروری است که دولت یازدهم، فراتر از نامه نگاری و واکنش‌های حداقلی، راهبردی اساسی درخصوص برخورد با نقض عهدهای احتمالی طرف مقابل تعیین کند.