رئیس کل بانک مرکزی:
1000 «ال سی» به مرور گشایش مییابد
در حالی که رئیس جمهور چند روز پیش مدعی شده بود در روز اجرای برجام هزار السی باز شده اما رئیس کل بانک مرکزی این ادعا را تلویحا رد کرد و گفت: این ال سیها به مرور گشایش مییابد.
سرویس اقتصادی-
به گزارش فارس، ولیالله سیف دیروز در حاشیه گردهمایی فعالان بخش خصوصی که با حضور رئیس جمهور و 4 وزیر اقتصادی در سالن اجلاس سران برگزار شد، در مورد گشایش هزار ال سی در روز اول اجرای برجام، پاسخ داد: که کار گشایش السیها آغاز شده و این یک هزار السی به مرور فعال خواهند شد که بیشتر آنها در زمینه مواد اولیه کارخانجات است.
وی درباره ادعای فعال شدن سوئیفت علیرغم زمانبر بودن آن، گفت: از آنجایی که تمام کارها از قبل برای فعال شدن سوئیفت انجام شده بود بلافاصله با برداشته شدن تحریمها قابل استفاده شد چرا که یک سری بانکها از قبل در سوئیفت حضور داشتهاند و اکنون فعال شدهاند.
حسن روحانی روز یکشنبه در اولین نشست خبری خود پس از اجرای برجام گفته بود: «ما امروز در فضایی هستیم که میتوانیم با دنیا تعامل سیاسی، اقتصادی و حقوقی به نفع منافع خود داشته باشیم. در همین تجربه چند ساعته امروز هزار ال سی در بانکهای مختلف باز شد.»
حتی یک السی هم
باز نشده است!
اظهارات عجولانه روحانی واکنشهایی را به دنبال داشت به طوری که عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به سخنان دیروز رئیسجمهور تصریح کرد تاکنون یک السی هم باز نشده است و بانکهای خارجی در این زمینه هیچ اقدامی نکردهاند.
موسی الرضا ثروتی با تاکید بر اینکه تاکنون عملاً یک السی هم باز نشده است، گفت: اینکه رئیسجمهور گفته هزار السی باز شده شاید منظور آماده شدن این تعداد بوده است نه اینکه کاری صورت گرفته است چرا که در حال حاضر شاهد هستیم که حتی یک السی هم باز نشده است.
اسدالله عسگراولادی، عضو اتاق بازرگانی، هم این اتفاق را دروغ دانست و تأکید کرد: ایران ممکن است به صورت نمادین 1000 درخواست برای بازگشایی ال سی به وجود آورده باشد، اما بازگشایی ال سی نیاز به مقدماتی مانند پرفرم دارد. برای داشتن پرفرم هم نیاز به سوئیفت داریم، بنابراین وقتی تحریم سوئیفت هنوز برقرار است و تازه شاید 10 روز دیگر برداشته شود.
هم چنین سیده فاطمه مقیمی نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران در واکنش به این ادعا گفت: بهتر است مسئولان بانک مرکزی در این خصوص شفافسازی کنند، زیرا باز شدن 1000 ال سی در ساعات اولیه اجرای برجام خیلی دور از ذهن است.
مقیمی خاطرنشان کرد: سیستم بانکی ما باید خیلی فراتر از سیستم بانکی دنیا باشد که در همان ساعات اولیه اجرای برجام 1000 ال سی باز شود و از طرف دیگر باز شدن یک ال سی برای بانکهای داخلی نیاز به طرف خارجی دارد در حالی که شنبه و یکشنبه بانکهای خارجی تعطیل هستند!
اما LC چیست و چه فرایندی دارد که رئیس جمهور از گشودن هزار مورد از آنها طی چند ساعت پس از آغاز مرحله اجرایی برجام سخن گفت؟
اعتبار اسنادی (LC) تعهدی از سوی بانک است که به خریدار و فروشنده داده میشود. طبق این اسناد تعهد میشود که میزان پرداختی خریدار به فروشنده بموقع و با مبلغ صحیح به دست فروشنده خواهد رسید. هرگاه که خریدار قادر به پرداخت مبلغ خرید نباشد، بانک موظف است باقیمانده یا تمام مبلغ خرید را بپردازد. اعتبارات اسنادی اغلب در معاملات بینالمللی به منظور اطمینان از دریافت مبالغ پرداختی مورد استفاده قرار میگیرد و به این ترتیب تجار (بخوانید واردکنندگان!) ایرانی قادر خواهند شد پرداختها و دریافت هایشان را از این طریق ضمانت کنند.
ابلاغیه بانک مرکزی در روز اجرای برجام
نحوه گشایش این خطوط اعتباری اصول و مقرراتی دارد که از سوی بانک مرکزی تعیین میشود و بانکها و تجار باید با طی فرایند مربوطه امکان دسترسی به این تسهیلات را فراهم کنند. به همین منظور بانک مرکزی روز یکشنبه در پی اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) طی بخشنامهای موارد 7 گانهای را به منظور گشايش اعتبار اسنادي و ثبت وصولي (بروات) اسنادي به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
همانطور که پیداست دستورالعمل فوق روز یکشنبه از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده و در همان روز رئیس جمهور از گشایش هزار مورد از اعتبارات اسنادی خبر میدهد که این خود شائبههایی را درباره صحت و سقم این ادعا و همچنین ماهیت کسانی که از این امکان منتفع شدهاند بوجود میآورد.
گشایش اعتبار فرایندی دو سویه است که نیاز به مشارکت دو طرف ایرانی و خارجی دارد و از آنجا که روز یکشنبه در عموم کشورهای غربی و شرقی پایان هفته و تعطیل است، معلوم نیست چگونه این اتفاق در این حجم در یک روز غیرکاری و آن هم طی چند ساعت رخ داده است!
اما به فرض آنکه این اتفاق رخ داده باشد، انبوهی از ابهامات مطرح میشود از جمله آنکه؛ خطوط مالی مذکور در چه حوزههایی و به چه افرادی اختصاص یافته است. هر چند گشایش اعتبارات اسنادی به خودی خود اتفاق بدی نیست و میتواند منشأ رونق در بعضی حوزهها باشد اما نگاهی گذرا به عملکرد وارداتی دولت در دو سال اخیر نگرانیها را از سرنوشت احتمالی این اعتبارات و احتمال واردات افسارگسیخته کالاهای مصرفی تشدید میکند.
بر اساس جدیدترین آمار گمرک، در 8 ماهه اول امسال 12/5 تن سنگ پا وارد شده که ارزشي به ميزان 23 هزار دلار داشته و طبق این آمار از سال 1392 تا 8ماهه نخست امسال نزدیک به 120 تن سنگ پاي چيني به کشورمان وارد شده است.
در مهر ماه امسال هم مرکز آمار گزارش داد در شش ماه نخست سال 94، در نیمه نخست سال 94معادل میلیونها دلار سنگ پا، آدامس، شانه و گیره زلف و کراوات، کلاه گیس و پاپیون از چین وارد شده است.
حال که برجام اجرایی شده و زمان عمل به وعدههای دولت که همه امورات مملکت را متوقف به اجرای برجام کرده بود فرا رسیده است باید منتظر ماند که شرایط پسابرجام به نفع تولید داخلی و افزایش اشتغال تغییر خواهد کرد یا واردات گسترده از بنزین و محصولات کشاورزی تا سنگ پا و کراوات!