با تاخیر 42 روزه
رئیسجمهور بودجه را تقدیم مجلس کرد /لاریجانی: منتظر دو دوازدهم هستیم
حسن روحانی رئیسجمهور دیروز با حضور در صحن علنی، لوایح بودجه سال 1395 و برنامه پنج ساله ششم توسعه را تقدیم مجلس کرد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از ارائه گزارش رئیسجمهور در هنگام تقدیم لایحه بودجه سال 95 با خیر مقدم به وی گفت: امروز روز فرخندهای است زیرا روز تجلی اراده ملت بوده و موضوع هستهای به نتیجه نشست و تحریمها برداشته شد.
حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان نیز با حضور در صحن علنی مجلس برای تقدیم لایحه بودجه سال 95 و برنامه ششم توسعه به مجلس، اظهار داشت: خوشحالم که بعد از پیروزی بزرگ ملت ایران در پیچیدهترین پرونده سیاسی تاریخ معاصر برای اولین بار از خانه ملت به مردم عزیزمان تبریک و تهنیت میگویم.
وی افزود: مردم بزرگ ایران با صبر، مقاومت، ایستادگی و حتی فدای جان و خونشان در راه تثبیت حقوقشان و برای آرمانهای انقلاب اسلامیشان ایستادند و مقاومت کردند و بهترین دیپلماتهای خود را به صحنه رویارویی با قدرتهای بزرگ فرستادند و با حمایت از آنها با متانت و بردباری به موفقیت و پیروزی رسیدند.
رئیسجمهور تصریح کرد: از مقام معظم رهبری که از آغاز تا پایان در همه مراحل راهنما بودند، حامی بودند، هادی بودند و چارچوبهای این مذاکرات را مشخص کردند و همواره ناظر دقیقی بر این حرکت مهم تاریخی بودند صمیمانه تشکر میکنم و برای طول عمر آن بزرگوار و مزید توفیقاتشان مثل همیشه در پیشگاه خداوند دعا میکنم.
تا رفع تحریمها
صلاح ندیدیم بودجه تقدیم مجلس شود
روحانی با اشاره به لایحه برنامه پنج ساله ششم توسعه و بودجه 95 گفت: در زمینه تقدیم لایحه برنامه پنج ساله ششم و بودجه 95 قبل از هر چیز لازم میدانم اشاره کنم که چرا این دو لایحه با کمی تاخیر به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد در حالی که این لوایح را میتوانستیم در آذرماه تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم.
وی ادامه داد: عملکرد دولت در دو سال گذشته نشان داد که دولت یازدهم هم به دلیل شأن بالایی که برای مجلس قائل است و هم به دلیل آنکه تقدیم به موقع لایحه بودجه را نشانه معنادار از پایبندی دولت به انضباط مالی میداند همواره مقید بود که لایحه بودجه به موقع تقدیم مجلس شورای اسلامی شود.
روحانی تصریح کرد: همان طور که میدانید زمان ارائه لایحه بودجه با زمان اجرایی شدن توافق هستهای و رفع تحریمها تقارن پیدا کرد و دولت به لحاظ انعکاس خارجی و حساسیت بینالمللی در این موضوع صلاح نمیدید که لایحه بودجه را براساس فرض رفع تحریمها که تدوین کرده بود پیش از عملی شدن رفع تحریمها به مجلس محترم ارائه کند.
وی ادامه داد: اگر دولت میخواست بودجه را براساس فرض عدم رفع تحریمها تقدیم مجلس کند، چون پیشبینی ما این بود که تحریمها رفع میشود بنابراین، این کاری متناسب نبود که ما برخلاف اعتقاد خود لایحهای را براساس ادامه تحریمها به مجلس شورای اسلامی تقدیم کنیم.
روحانی تصریح کرد: در فرصتی که تا پایان اسفند پیش رو داریم امیدوارم نمایندگان بتوانند این لوایح را به تصویب برسانند. ضمنا بخشی از لایحه بودجه و هم لایحه برنامه ششم توسعه را قبلا تقدیم مجلس شورای اسلامی کردیم و بخشهایی که دائمی میدانستیم تقدیم کردیم و آنچه خدمت شما ارائه میشود حجم زیادی ندارد و امیدوارم در زمان مناسب بتوانید از مصوبات مجلس شورای اسلامی در این زمینه استفاده کنید.
روحانی ادامه داد: در سیاستهای کلی برنامه ششم که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد به درستی بر نرخ رشد اقتصادی 8 درصدی تاکید شد و اصولا هدف اصلی برنامه ششم دستیابی به رشد شتابان، پایدار و اشتغالزا بوده است. اما دستیابی به رشد 8 درصد مستلزم جذب حداقل 30 تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی در هر سال است.
ضرورت استفاده از منابع مالی خارجی
وی اضافه کرد: با توجه به تنگناهای مالی موجود در اقتصاد کشور و محدودیت نظام بانکی و بازار سرمایه در پاسخگویی به نیازهای مالی صنایع و بخشهای اقتصادی، استفاده از منابع مالی خارجی برای پشتیبانی از اهداف رشد اقتصادی ضرورت مضاعفی یافته است.
رئیسجمهور پیرامون اشکال مختلف ورود سرمایه خارجی اظهار داشت: این سرمایهگذاری مستقیم خارجی است که میتواند بهطور همزمان باعث ورود منابع مالی و فناوری به کشور شده و شرکتها و کشورهای سرمایهگذار را در امنیت و ثبات سیاسی کشور ذینفع کند.
روحانی تاکید کرد: جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی کاملترین صورت بهرهگیری از فرصت رفع تحریمها برای ارتقای اقتصاد و امنیت کشور خواهد بود.
وی با اشاره به استفاده کارا از منابع ارزی اظهار داشت: آزاد شدن منابع ارزی مسدود شده کشور پس از رفع تحریمها این امکان را فراهم میکند تا دولت بتواند از منابع ارزی دولت و صندوق توسعه ملی به صورت اهرمی در جهت کسب هرچه بیشتر منابع خارجی استفاده کند.
وی ادامه داد: دولت مصر بر حفظ ذخائر ارزی بانک مرکزی است. چرا که میزان ذخایر ارزی بانک مرکزی شاخصی برای اندازهگیری درجه پایداری اقتصادی کشور است. وجود ذخایر کافی بانک مرکزی متضمن ثبات بازار ارز و سرمایهای مهم برای یکسانسازی نرخ ارز است. وجود این ذخایر درجه ریسک کشور را در نگاه سرمایهگذاران بینالمللی کاهش داده و به جذب منابع خارجی بیشتر کمک میکند.
رئیسجمهور تصریح کرد: در این شرایط مدیریت کارای منابع ارزی کشور در سالهای آینده یکی از اولویتهای اصلی دولت خواهد بود.
توسعه صادرات غیرنفتی
روحانی در ادامه سخنان خود به توسعه صادرات غیرنفتی اشاره کرد و گفت: در دهههای گذشته همواره تقاضاهای داخلی موتور اصلی رشد اقتصادی کشور بوده است اما افت شدید درآمد ملی در سالهای اخیر چشمانداز قیمتهای پایین نفت در سالهای آینده و ظرفیتهای خالی در تعداد زیادی از صنایع همه حاکی از آن است که در سالهای آینده تقاضای داخلی نمیتواند به تنهایی پیشران رشد اقتصادی 8 درصد باشد.
وی تصریح کرد: رشد اقتصادی مستلزم گسترش بازارهای هدف برای محصولات تولیدی است از این رو توسعه صادرات غیرنفتی به عنوان پیشران رشد اقتصادی مورد تاکید سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است و دولت نیز برای سالهای آینده که رفع تحریمهای اقتصادی فرصت جدیدی را برای گسترش ارتباطات خارجی فراهم میکند توسعه صادرات غیرنفتی را به عنوان یکی از خطوط اصلی سیاستهای اقتصادی برای رسیدن به رشد شتابان پایدار در نظر گرفته است.
وی اضافه کرد: جهتگیری اصلی اقتصادی دولت در شرایط پساتحریم جذب سرمایهگذاری خارجی، توسعه صادرات غیرنفتی و استفاده کارا از منابع ارزی است.
رئیسجمهور پیرامون ضرورت کاهش اتکا به نفت با توجه به چشمانداز فعلی بازار نفت اظهار داشت: شرایط بازار نفت و چشمانداز آن در سالهای آینده به ضرورت اتخاذ جهتگیریهای اقتصادی را افزایش داده است. در سالهای گذشته بخش مهمی از منابع مورد نیاز برای سرمایهگذاری در کشور از طریق درآمدهای حاصله از صادرات نفت تامین میشد.
روحانی افزود: امروز قیمت نفت اوپک به زیر 30 دلار کاهش یافته است و نسبت به قیمتهای بالای 110 دلار در اوایل سال گذشته بیش از 75 درصد افت داشته است. چنین افت سریعی در قیمت نفت در دهههای گذشته بیسابقه است.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم آینده رشد اقتصادی و اشتغال را در فروض خوشبینانهای که معلوم نیست چقدر امکان تحقق دارد بنا کنیم. در چارچوب شرایط موجود منابعی که از صادرات نفت حاصل میشود رقم قابل توجهی نخواهد بود. این افت شدید قیمت نفت البته درسهای بزرگی نیز برای ما داشته است.
دولت لایحه دو دوازدهم را هم
به مجلس ارائه دهد
در ادامه حسن روحانی رئیسجمهور پس از تقدیم لوایح برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران و بودجه 1395 کلکشور، صحن علنی پارلمان را ترک کرد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از ارائه گزارش لایحه بودجه سال 95 در صحن علنی از سوی حسن روحانی رئیسجمهور، گفت: این لایحه امروز به اداره قوانین مجلس ارائه خواهد شد تا تکثیر شده و در اختیار نمایندگان قرار گیرد.
وی با اشاره به فرصت 10 روزه نمایندگان جهت ارائه پیشنهادهای خود به کمیسیونهای تخصصی و فرصت 15 روزه این کمیسیونها جهت ارائه نظرات خود به کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 95، افزود: کمیسیون تلفیق نیز دو هفته فرصت دارد بررسیهای خود را درباره این لایحه انجام دهد.
لاریجانی به تشکیل کمیسیون تلفیق برنامه 5 ساله ششم با قدری تغییر اشاره کرد و گفت: پس از ارائه نظرات کمیسیونهای تخصصی، کمیسیون تلفیق ششم توسعه سه هفته فرصت دارد بررسیهای خود را درباره آن انجام دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید مجدد بر تلاش مجلس جهت اتمام بررسی لایحه بودجه تا پایان سال تصریح کرد: طبق قانون باید لایحه چند دوازدهم نیز به مجلس ارائه شود تا در کار دولت در فروردین و اردیبهشت ماه سال بعد مشکلی پیش نیاید.
مصلحتسنجی
در اینجا مصداق پیدا نمیکند
به دنبال سخنان لاریجانی احمد توکلی نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی طی تذکری گفت: با توجه به تعطیلیهایی که در پیش است و قانونی محسوب میشود زمان بررسی و تصویب لوایح مذکور وجود ندارد.
وی خواستار این شد که دولت لایحه چند دوازدهم را به مجلس ارائه کرده تا نمایندگان در فرصت باقی مانده بتوانند این لایحه را بررسی کنند.
مصوبات نمایندگان
نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز بیمه مرکزی را مکلف به حسن اجرای قانون بیمه اجباری شخص ثالث در اثر حوادث وسایل نقلیه کرد و وظایف آن را در قبال قصور یا تخلف هر یک از شرکتهای بیمه مشخص نمود.
مجلسیها همچنین صندوق تأمین خسارتهای بدنی را محل واریز جریمه ناشی از محکومیت شرکتهای متخلف بیمه و عدم پرداخت این جریمه را در حکم تصرف غیرقانونی در اموال عمومی تعیین کرد.
نمایندگان مجلس همچنین در مصوبهای وظایف دولت برای توسعه زیرساختها و تجهیز بنادر و مدیریت واردات و صادرات از طریق دستگاههای اجرایی ذیربط را تعیین و تصویب کردند.
تذکرات و نطقهای نمایندگان
نمایندگان تهران و چناران به رئیسجمهور ضرورت ارائه اسناد فساد کرسنت به دادگاه بینالمللی ذیربط و جلوگیری از خسارات جبرانناپذیر به منافع ملی کشور را متذکر شدند.
زهره طبیبزاده نوری نماینده مردم تهران در تذکری به وزیر امور خارجه خواستار توضیح علت حضور سفیر فرانسه در مرکز دایرهالمعارف اسلامی و جلسه با فعالان فتنه سال 88 شد و در تذکر دیگری به وزیر کشور خواستار توضیح علت استفاده از مواد مخدر در قلیانها و صرف مشروبات الکلی در بعضی از سفرهخانهها و رستورانها شد.
فاطمه آلیا نماینده تهران نیز در تذکری به رئیس جمهور خواستار توضیح علت عدم پرداخت مطالبات آزادگان و احتساب معوقات ایام اسارت آنها شد.